Ekonomija

Formiran Odbor za turizam i poslovno okruženje DMW-a

Njemačka - Crna Gora/ foto:Shutterstock

Imajući u vidu značaj turizma za privredni razvoj Crne Gore i sagledavajući ga kao razvojnu šansu, Njemačko-crnogorski poslovni klub (DMW) je osnovao Odbor za turizam i poslovno okruženje.

Zadatak ovog novoformiranog tijela, kako je saopšteno, je dalje povezivanje dvije zemlje, poslovnih subjekata i građana, kroz unapređenje poslovnog ambijenta.

“Ovo podrazumijeva kreiranje novih prilika, prije svega u oblasti turizma. Kroz set planiranih aktivnosti, predviđen je podsticaj turizma kao strateške privredne grane, s akcentom na smanjenje sezonalnosti, povećanje turističkog prometa i osnaživanje investicionog ambijenta”, pojasnili su iz DMW.

Članovi DMW Odbora za turizam su, kako se navodi, renomirani stručnjaci iz oblasti biznisa i turizma, i to: Aleksandra Popović koja je ujedno i predsjednica DMW Poslovnog kluba, Željko Uljarević predsjednik Odbora, te Michael Bader, Dr. Wolfram Zeihe i Aleksandra Gardašević-Slavuljica.

Tokom prve sjednice DMW Odbora za turizam, otvorena su brojna pitanja.

“U fokusu su bili „energetski turisti“ sa tržišta Njemačke i zemalja Zapadne Evrope. Ovo je nova kategorija putnika koja se izdiferencirala usled aktuelne energetske krize. Njihova tendencija je da zimu provedu na atraktivnim turističkim destinacijama, vodeći računa o smanjenju troškova života, uključujući suzbjanje energetske potrošnje u matičnim zemljama”, naveli su iz DMW.

Dakle, kako dodaju, u pitanju su turisti zainteresovani za duži boravak, posebno u periodu tokom zimske sezone i ljetnje predsezone

DMW Odbor za turizam je definisao izazove u vidu zakonskih odredbi za boravak turista iz Zapadne Evrope na period duži od 90 dana, pa će u smislu podsticaja turističkih kretanja ove ciljne grupe, dati i predloge rješenja.

„Raduje me inicijativa usmjerena ka daljem povezivanju Crne Gore sa njemačkim turističkim tržištem. Trudićemo se da damo doprinos u što boljem pozicioniranju naše destinacije na njemačkom tržištu, prepoznatom po svom izuzetnom emitivnom potencijalu i visokoj potrošnjom po turisti. Smatram da je ključ daljeg crnogorskog turističkog razvoja upravo u orjentaciji ka visokoplatežnim emitivnim tržištima i povećanju dužine boravka gostiju”, istakla je članica Odbora i predsjednica DMW Poslovnog kluba Aleksandra Popović.

Željko Uljarević, predsjednik DMW Odbora za turizam je naglasio da su brojni potencijali koji se moraju iskoristiti kroz osnaživanje poslovno-turističkih veza Crne Gore i Njemačke.

„Njemački investitori i turisti su u stalnoj potrazi za novim prilikama. Naš cilj je da predstavimo Crnu Goru kao atraktivnu turističko-investicionu destinaciju. Naši potencijali su brojni, destinacija nedovoljno istražena, pa je želimo prezentirati kroz jake poslovne veze koje ima Njemačko-crnogorski poslovni klub”, kazao je Uljarević.

Jedan od ciljeva, po njegovim riječima, jeste i povećanje broja turista iz SR Njemačke za “15 odsto do 2025”.

“Naš angažman vidimo kao dio unapređenja ukupnog turistilkog proizvoda Crne Gore i naša namjera jeste, da kroz razradu ideja i konkretnih prijedloga turističkim poslenicima i relevantnim državnim institucija damo svoj skromni doprinos”, poručio je Uljarević.

Send this to a friend