Ekonomija

Napravljen prvi korak ka povećanju minimalne zarade

Bojan Zeković

Socijalni savjet prihvatio je raspravu i razmatrajući Inicijativu za uvećanje minimalne zarade jednoglasno odlučio da formira radnu grupa čiji je zadatak da pripremi precizan proračun efekata uvećanja minimalne zarade, kako bi nakon pribavljanja preciznih podataka na narednoj sjednici Savjeta odlučili o Inicijativi.

To je saopštio Član Socijalnog savjeta i predlagač Inicijative za uvećanje minimalne zarade Bojan Zeković.

On ističe da je na sjednici napravljen je prvi korak na uvećanju minimalne zarade.

Radna grupa će, kako navodi, u roku od mjesec dana, pored fiskalnih efekata razmotriti i efekte uvođenja startnog neoporezivog dijela zarade kao kompenzacionu mjeru za poslodavce, što već postoji u većini zemalja regiona.

Zeković je optimista i očekuje postizanje dogovora kojim će biti zadovoljni i sindikati i poslodavci i Vlada.

“Cilj radne grupe je da dobijemo precizne podatke za odlučivanje kako bi otklonili paradoks da Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu u regionu, nižu i od Makedonije i od Srbije i od Kosova i od Albanije i od Hrvatske i od Slovenije, dok istovremeno prema analizama UPCG, imamo najoporezovanije i najopterećenije poslodavce u regionu”, dodao je on.

Zeković ističe da je jedno od mogućih rješenja je da se poslodavci, putem neoporezivog dijela zarade, rasterete dodatnih obaveza koje bi imali po osnovu uvećanja minimalne zarade po osnovu doprinosa.

“Važno je da postoji dobra volja i otvorenost za razgovor i ima razloga za uvjerenje da ćemo doći do dogovora koji će biti dobar za sve partnere”, zaključio je Zeković.

Članovi Socijalnog savjeta konstatovali su da postoji prostor da se na nivou radne grupe izvrše usklađivanja pojedinih stavova u okviru Nacrta zakona o radu, o čemu će se Socijalni savjet izjasniti na elektronskoj sjednici.

Savjetom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić,  ministar finansija Darko Radunović i državna sekretarka u Ministarstvu finansija Nina Vujošević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Liberal
Gost
Liberal

Zekonjo, pusti ti to, no ti imaš preča posla. Naime, potrudi se da povećaš minimalni broj glasova birača koje imaju SDP i Ranko.
Sa tendencijom daljeg pada i nestajanja kao partije.

Miki
Gost
Miki

Clanak je konfuzan.
Ko su sve clanovi savjeta, po ovome ispada samo predstavnici vlade?!? I da oni se zalazu da se poveca minimalna zarada..
Znam da postoje predlozi da minimalna bude pola prosjecne zarade u CG…
Ko je sve clan savjeta, ko je predlozio ovo?
Kakav stav ima Vlada i poslodavci?

Milica
Gost
Milica

Potpisala sam peticiju, i jako sam srećna kad vidim da peticija daje rezultata. Bravo i onim prijatnim mladim ljudima koji su skupljali potpise. Vi ste naša budućnost.

Stefan
Gost
Stefan

Bravo SDP… Bravo Bojane.. bravo mladim ljudima koji su skupljali potpise po ulicama Crne Gore… vi ste nada za boljitak naše države.

Send this to a friend