Ekonomija

FOTO: Počela gradnja hotela One&Only: Biće uloženo 650 miliona eura

 

Predsjednik Odbora direktora Azmont Investmentsa, Ahmet Erentok, kazao je da cifra, kada je riječ o ulaganjima u projekat, stalno raste, kao i da je kompanija do kraja marta uložila skoro 164 miliona eura.

On je, na ceremoniji zvaničnog početka radova za prvi One&Only u Evropi, rekao da hotel predstavlja sastavni dio rizorta Portonovi, pri čemu je kompanija One&Only savršen partner za destinacije jedinstvenog luksuznog odredišta koje će privlačiti posjetioce i stanovnike iz cijelog svijeta.

„Čitav projekat je dodatna promocija prelijepe Crne Gore, koju vidimo kao prestižnu destinaciju, a prvi hotel One&Only u Evropi biće dragulj Boke Kotorske“, naveo je Erentok.

On je dodao da na projektu sarađuju sa brojnim poznatim dizajenrima, konsultantima i građevinskim kompanijama, od kojih je jedna od najboljih, italijanska Impresa Pizzarotti zadužena za glavni dio građevinskih radova.

„Mislim da smo do sada išli u dobrom pravcu u saradnji sa partnerima kako bismo kreirali jedan prostor u Portonovom koji će doprinijeti ljepoti Crne Gore. Naš cilj je da postavimo nove standarde, kako u državi, tako i na čitavom Mediteranu i šire“, saopštio je Erentok, prenosi MINA-business.

Prema njegovim riječima, Portonovi će ostaviti poseban pečat na svjetskoj turističkoj mapi.

„Gradićemo 138 hiljada kvadratnih metara uključujući hotel One&Only, Henri Chenot Spa, plažni klub, jahtklub i 220 vezova za superjahte. Imaćemo prestižne brendove, luksuzne stanove i vile, a planiramo da obnovimo crkvu koju ćemo koristiti kao jednu interesantnu lokaciju za proslave vjenčanja“, precizirao je Erentok. 

On je dodao da će trgovi zauzimati oko pet hiljada kvadrata na kojima će biti razni sadržaji aktivnosti.

Premijer Milo Đukanović kazao je da se u gradnju projekta krenulo sa puno teškoća u globalnom i evropskom ekonomskom okruženju, puno učenja na domaćem ekonomskom prostoru, ali da mogu biti zadovoljni pretohno urađenim i danas sa ponosom počnu novu fazu.

„Početak prvog hotela One&Only služi na čast i Crnoj Gori i investitoru“, poručio je Đukanović.

On je podsjetio da je Vlada usredsređena na pitanje dinamiziranja ekonomskom razvoja države u cilju boljeg standarda života građana. 

„Tokom prethodnih godina Crna Gora se razvijala po stopi rasta od 3,2 odsto godišnje, što je veoma dobar rezultat i među najboljim u Evropi. Ali to nas ne zadovoljava, već moramo ući u zonu godišnjeg rasta od četiri do pet odsto i razmišljati kako obezbijediti nove impulse“, rekao je Đukanović. 

To se, kako je objasnio, dobija novim projektima i animacijom kvalitetnih stranih investitora.

„Stopa učešća stranih direktnih investicija (SDI) u bruto domaćem proizvodu (BDP) Crne Gore u kontinuitetu je bila 18 do 19 odsto, što svjedoči da se u državi prepoznaje važnost partnerstva sa stranim investitorima i rade napori na unaprijeđenju poslovnog ambijenta“, smatra Đukanović.

On je naveo da se kroz realizaciju projekata kao što je Portonovi obezbjeđuje građanima mogućnost novog zapošljavanja na kvalitetnim radnim mjestima, daje se snažan impuls dinamiziranju ekonomskog rasta i Crna Gora dobija unaprijeđeni imidž na globalnom tržištu.

Đukanović je kazao da je turizam glavni oslonac razvoja države i podsjetio da je Mediteran konzumirao jednu trećinu ukupnih turističkih putovanja sa oko 360 miliona međunarodnih putovanja. 

„U okvru toga Crna Gora je prošle godine imala 1,7 miliona turista, odnodno 11,3 miliona noćenja i preko 800 miliona eura prihoda, a naš plan je da razvojem turizma brzo dosegnemo 30-ak odsto u BDP-u“, rekao je Đukanović.

On je naveo da rade na unaprijeđenju saobraćajne dostupnosti, aviodostupnosti i ukupne saobraćajne mreže, počev od tivatskog aerodroma do Kumbora.

„Predano radimo i na unaprijeđenju paketa buduće ponude partnerima u razvoj turizma i daljoj optimizaciji poreskog sistema, unaprijeđenju ljudskog resursa i ukupne infrastrukture“, saopštio je Đukanović.

Savjetnik u diplomatskoj misiji Azerbejdžan u Crnoj Gori, Seyran Mirzazadeh, rekao je da shvataju značaj cijelog projekta Portonovi, kao i prisustvo One&Only hotela, ne samo za Crnu Goru već i Azerbejdžan.

„Projekat ima značaj međuvladinog i međudržavnog karaktera, a nadamo se da će njegova realizacija dati jači impuls zajedničkoj saradnji dvije države i još više osnažiti povjerenje za njeno jačanje“, ocijenio je Mirzazadeh.

Prema njegovim riječim, to je najveći investicioni projekat Azerbejdžana u inostranstvu van energetskog sektora.

„Visoko cijemo što Vlada sve čini za ovaj projekat i sa ozbiljnošću se odnosi prema stvaranju odgovarajuće infastrukture i svemu drugom neophodnom za ovaj projekat“, naveo je Mirzazadeh.

Predstavnik Azmont Investmentsa, Angel Rodriguez rekao je da su naporno radili na tome da dobiju savršen jedinstven proizvod, kao i da kombinuju postojeće i domaće sa onim što je novo. 

„Doveli smo fantastične brendove, imaćemo prestižne butike, raznoliku lepezu luksuznih stanbenih jedinica“, kazao je Rodriguez.

Rizort čine hotel One&Only sa 112 soba, uključujući Henri Chenot Spa, marinu sa 223 veza za superjahte, niz različitih segmenata koji uključuju Donje i Gornje selo, pristan, a raspolažu sa 1,8 kiloometara obale.

 

Send this to a friend