Ekonomija

Franca: Pobjednik sam jer niko nije stradao, napravićemo još bolju fabriku

foto: Dejan Lopičić DN

Te večeri sam sa saradnicima radio do tri sata poslije ponoći, kao što radimo kada pravimo planove za sljedeću sedmicu i mjesec. Bio sam sa dvojicom radnika, planirali smo sezonu, kako da nam ne izmakne i šta treba da uradimo. Došao sam kući i nijesam spavao ni sat kada me je probudio telefon. Sin me je zvao i rekao mi “Direktore, nešto se zapalilo u fabrici”, priča za Vikend novine vlasnik kompanije Mesopromet Hilmija Franca, prisjećajući se noći u kojoj je plamen progutao njegovu fabriku za proizvodnju mesa i mesopreradu u Bijelom Polju koja je predstavljala osnov biznisa građenog skoro pune tri decenije.

U prvom intervjuu nakon nemilog događaja, koji je potresao crnogorsku privredu, Franca kaže da je znao da će se sve zapaliti kada je shvatio gdje je žarište vatrene stihije, ali i da se osjeća kao pobjednik jer u požaru nije bilo ljudskih žrtava.

“Posljednjih dana dolazim sebi. Zadesila nas je velika nesreća, ali u nesreći ima i sreće, pa se nadam da ćemo izaći kao pobjednici iz svega ovoga i pregaziti ovu situaciju. Ono što je najbitnije – nemamo povrijeđenih, niti nastradalih ljudi, svi smo zdravo i dobro, kako radnici, tako i moja familija. Ovih dana radimo na raščišćavanju fabrike, to su ogromne količine mesa koje uklanjamo na deponije koje su za to namijenjene i mislim da ćemo do kraja sedmice to očistiti. U drugoj fazi ćemo ukloniti lim i ostalo što se nalazi u fabrici, a potpuno je izgorjelo, nakon čega ćemo ukloniti betonske konstrukcije i osloboditi teren za projektovanje i izgradnju nove fabrike. Kako sada stvari stoje, najveći dio fabrike, 80 do 90 odsto, sravnićemo do zemlje”, priča Vikend novinama Franca.

Ističe da u fabrici kad je izbio požar nije bilo radnika, ali su stigli vatrogasci, njegovi saradnici i radnici koji su obaviješteni o požaru.  Prema njegovim riječima požar je izbio između 4:30 i šest sati, tada je, kako dodaje,  vatra progutala najveći dio fabrike, dešavalo se svašta.

“U prvom trenutku tu nas je bilo svega nekoliko. Znao sam gdje je žarište, znao sam da su tu ogromne količine mesa i da se taj požar ne može zaustaviti jer meso gori kao nafta, ali sam mislio da možemo spriječiti proboj vatre ka drugoj strani fabrike. Na krovu je bio moj sin i momci koji su aparatima pokušali da gase požar, ali kad su vidjeli da tu nema spasa i da se mogu ugušiti onda su odustali. Dva dana poslije požara krenuo sam ka fabrici za sušenje mesa koju smo otvorili prošle godine. Prošao sam pored fabrike koju smo izgubili i nijesam je primijetio, nijesam bio svjestan da je zapaljena iako se nijesam micao od nje dok je gorjela. Kada sam izašao iz auta i počeo da razgovaram sa radnicima vidio sam da fabrike nema. To je da se sakrijem i isplačem, lakše mi je poslije. Nikada prije nijesam imao pritisak veći od 140, a to jutro sam morao da pijem tablete i sedative”, naglašava on.

Nada se da će uz Božiju pomoć da uspjeti i, kako kažu neki njegovi prijatelji, napraviti još bolju fabriku. Još ne zna tačno kolika je šteta nastala, ali procjena je da je minimalna šteta oko 20 miliona eura. Franca ne bi da se miješa u istragu, te ističe, da još nije siguran šta je pravi uzrok požara.

“To je velika fabrika, kao što sam rekao, obuhvata desetak hiljada kvadrata, ima na stotine mašina i jedinica opreme. Nijesmo imali nikakva saznanja o neispravnosti, normalno smo radili. Imamo sve dozvole i protivpožarne jedinice, ništa nije ukazivalo da može da dođe do ovakve havarije, ali i to se dešava”, kazao je on.

On dodaje da je fabrika osigurana, te da osiguranje pokriva 50 odsto ukupne štete. Jako je zadovoljan brzinom kojom su mu institucije pritekle u pomoć, a naglašava da njegovo preduzeće ima oko 20 miliona eura neizmirenih obaveza prema povjeriocima i to nije bio teret  kompaniju.

“Nikada nijesmo kasnili sa isplatom plata i obaveza prema državi, bili smo veoma odgovorno preduzeće po raznim osnovama i u nevolji smo se svakome našli. Da ne bismo trošili više nego što možemo, nastojaćemo da se zadužimo samo za ono što je održivo i mislim da ćemo za tri do četiri mjeseca postaviti temelje nove fabrike. Imamo partnere iz regiona i Evrope koji su voljni da nam pomognu. U pomoć su nam pritekli i privrednici iz Crne Gore sa kojima sarađujemo, a koji su izmirili obaveze koje još nijesu dospjele za plaćanje. To je milionska vrijednost, mnogo više nego što smo očekivali. Zahvaljujem svima koji su nam se našli u nevolji”, poručio je on.

Opet je ponovio da neće biti otpuštanja radnika, te da će imati da isplate i plate za ovaj mjesec.

“Poslije nekoliko dana još sam više ubijeđen u to da samo možemo primiti čovjeka više, nikako otpustiti nekoga. Što se tiče kooperanata sa kojima radimo, poručujem im da neće ni jedno grlo ostati neotkupljeno na sjeveru i u Crnoj Gori, niti neplaćeno na vrijeme”, kazao je Franca.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MEJRA DOBARDZIC
Gost
MEJRA DOBARDZIC

HEROJ U TESKOJ SITUACIJI BOGU HVALA KAD NIJE BILO ZRTAVA

Simo
Gost
Simo

Dušmani…svi koji se radujete tudjoj nesreći…neka vam je bog u pomoći..
Stidite se ovakvih komentara…
Htjeli da prihvatite ili ne ovaj čovjek je institucija..veličina…i neko ko zaslužuje ogromno poštovanje…a to znaju svi koji ga poznaju..

Tanja
Gost
Tanja

Da li ovaj sa svojom pricom, kojom se nekom i zbog neceg pravda, sam sebe osumnjici?!

tebra
Gost
tebra

na deponiju? ali nećete u lim ko i do sad?

Sejo
Gost
Sejo

Pobjedio si kupovinom glasova novcem iz budzeta gradjana i iz ovoga ce izaci na isti nacin

Rmanda
Gost
Rmanda

Pa nijesmo mi svi budale, o kakvim milionima ovaj priča. Zna li on šta je 20 miliona? Meso se svakodnevno odvozi iz fabrike u mnoge njegove mesare i u druge prodavnice širom regiona, jedva stižu da proizvode i tu zaliha skoro i da nema. Možda je bila ta dnevna proizvodnja i nešto malo u magacinu, pa da je vrijednosti nekoliko… Više »

Pepa
Gost
Pepa

Prazna priča, ima toliko bogatstvo da ovo nije ni osjetio. U skoro svakom gradu hotele, restorane, supemarkete. A odake mu to? I pustite tu priču-zaradio, počeo je kao fizički radnik. Pa ni da je imao fabriku u Americi koja mu je ostala od oca i đeda, ne bi to zaradio. To što mu država poklonila bivše komunističke fabrike u kojima… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

“Sin me je zvao i rekao mi “Direktore, nešto se zapalilo u fabrici”, priča za Vikend novine vlasnik kompanije Mesopromet Hilmija Franca” Je li realno da ga sin zove direktore?! Inače sreća je što nema stradalih i daće Bog da se ova fabrika obnovi ali za mene će vlasnik bit pobjednik kad bude poštovao sva prava koja radnike sljeduju:broj radnih… Više »

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Srećno franka čuvaj tu drugu fabriku kao oči u glavu. Da se ne bi ponovilo isto. 👓

Zzrno
Gost
Zzrno

E,jbg.,neka čoek radi,svaka čast,a požar,jbg.možda nije namjerno!??

CVB
Gost
CVB

SIN GA ZOVE DIREKTORE?

Hahahahahahahah
Gost
Hahahahahahahah

Kako zoves ti svog oca, tepas li mu, zezas li se ponekad sa tajom. Tako i ovaj tip zove oca, direktore, sefe, padron, pater familijas! Ti si stvarno toliko plitkouman da je to strasnije od toga da ovaj oca zove zeno!

Boli istina
Gost
Boli istina

Kako si ti pametan,pa to je za svaku pohvalu…akde bogaro jedna vuci se u pećinu negdje jer tamo ti je mjesto,neandertalcu jedan nepismeni!!!

CVB
Gost
CVB

šta je pisac htio reći?

Bili
Gost
Bili

U zezanju mozda i da ga zove direktore. Ali taj trenutak kad nestaje kompletna imovina familije, zezati se sa tatom, nije bas vjerovatno.
Onda i prica Hilmova da je odma znao gdje je zariste pozara i da ce sve izgoreti, hm.????????

Boli istina
Gost
Boli istina

Hahahahahahhahaha,sta reci a ne zaplakati?DIREKTORE a on sina SEKRETARE…😂😂😂😂

a eeee
Gost
a eeee

CVB, pa što? Kod kuće ga zove TATA ili BABO. i što je tu problem, na poslu su partneri, saradnici…

marius
Gost
marius

Cim cojek odje kod nas kaze nesto ljudcki i posteno ,odma ur po njemu . Nikako da shvatimo da postoji neko ko razmislja i radi drukce. Pozdrav za Hilma i svaku srecu za brz oporavakod nastale stete.

Teatar Nemoguce
Gost
Teatar Nemoguce

Koliko kasne sa nalazima pozara bas cudno, za neke druge stvari odmah daju odgovore …

Hahahahahahahah
Gost
Hahahahahahahah

Ti si kreten!

Boli istina
Gost
Boli istina

A ti si naivan!!!

Boli istina
Gost
Boli istina

Pa normalno kad nesmije izaći sa rezultatima,jer je požar podmetnut…neka dovedu nezavisne forenzičare iz regiona(samo ne iz Bosne) davutvrde uzrok požara.Najaca izjava u tekstu”znamo da meso gori kao nafta”😂😂😂😂😂😂😂…jeli ovo realno???!!!!

Roza
Gost
Roza

Sam zapalio, lova od osiguranja

Ve$a
Gost
Ve$a

Kako te tako pametnu rodise?! Jesi li prikacila crvenu kravatu,a?

Hahahahahahahah
Gost
Hahahahahahahah

Stoka od ljudi! Sto god da se desi odma prica to je on da bi zajebao osiguranje, to mu je sin zapalio jer je bio drogiran i druge seljacke price fukare od naroda

50%
Gost
50%

Osiguranje pokriva samo 50% , pa ko bi normalan namjerno bacio drugih 50%

:-)
Gost
:-)

Sve ce to narod platiti kao i sve sto placa.

A plate radnicima davao redovno to sigurno jeste i to dio u novcu a dio da trguju u njegovim marketima. Tako su bili uslovljeni i to je to. Tako radi pola CGorsih biznismena.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Kako moj nik kaže? Ništa vam ne vjerujem prevaranti bjelosvetski.. Al eto dobro je što niko nije nastradao da vam bude lakše.

Republika
Gost
Republika

A znas koliko je njega i njih briga vjerujes li ti kome ili ne

Ve$a
Gost
Ve$a

Bogami pogrijesio si u nicku, ti nisi nevjernik no sotona, razmisli o promjeni nicka😉

poštolog
Gost
poštolog

Cisto sumnjam da placa kako treba prekovremene.

Hahahahahahahah
Gost
Hahahahahahahah

Tebi je greota i ono sto si zaradio platit, najbolje bi bilo da crknes od gladi

crnogorac
Gost
crnogorac

“Sin me je zvao i rekao mi “Direktore, nešto se zapalilo u fabrici””, sve je rekao o sebi.
Samo da nam još kaže kako će se on i Simović nabutati naših para poslije ove tzv “nesreće”

Hahahahahahahah
Gost
Hahahahahahahah

Tzv nesreca u fabrici franca, tzv drzavni udar, tzv budale sto im je sve nekakva teorija zavjere, daj druze nije ovo film niti latinoamericka serija pa da tripujes nekakve gluposti. Takozvana budalo

niksicanka
Gost
niksicanka

SVAKA CAST COVJECE!PODRSKA ZA HILMA!

Ve$a
Gost
Ve$a

Podrska za Hilma!

Ve$a june
Gost
Ve$a june

A za koga bi drugo?

Ve$a
Gost
Ve$a

JUNE ti je jedino od tate ostalo i to u sred kuce, aj sad cao!

aleksandar leso
Gost
aleksandar leso

Što ti izgore dan prije prvog Mađa mora da ti taj stražar nije imao ajfon.Drugo đe ti je vlastita protivpožarna ekipa to je prije 50 godinas drug naredio i sve firme veće su to morale poštivat. Treće jesu li ti papiri izgoreli.

Hahahahahahahah
Gost
Hahahahahahahah

Tebe ce zaposlit kao glavnog mislioca u kompaniji pa kad tti himlo kaze aj mi ga popusi ti kazes da bi najbolje bilo da povadis zube i da nosis protezu jer tako bolje pusis

Vitez I reda
Gost
Vitez I reda

Poštena izjava.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Cestita i radna porodica i Hilmo. Sve su stekli radom i samo radom. Zaduzili su Bijelo Polje i Crnu Goru! Srecno ljudino i da ti Bog dragi cuva zdravlje i porodicu!!!

Boli istina
Gost
Boli istina

A čime su to zadužili CG…???Donacijama za Dps.Ajde batalite se demagogije,da je pravne države i da nije financijer dps-a dokazali bi odma da je požar podmetnut ,kao i sto jeste da bi se naplatili od osiguranja.Cujes molim te procjena štete 20 miliona za baracinu,koga vi pravite ludim….od osiguranja će dobiti 50% od procjene koja će biti 20 mil.sagraditi nešto za… Više »

tebra
Gost
tebra

hahah aha krvavi dps radnik hahaha

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

..Kako ti neće izgoreti kad radiš do 3h Ponedeljkom ujutro..A znaš da se najveći požari dešavaju u 4h ujutro…Ostavio si svijetlo upaljeno..

Boli istina
Gost
Boli istina

Previše se ti pravdas Franca,nešto se tu krije…šteta nastala požarom se procjenjuje na 20 miliona?????

Ve$a
Gost
Ve$a

Dabogda tebi nesto gorjelo pa te taman tako procjenjivali ka ti sad sto radis!
Sta rade cetnici jado moj! Kad ne znaju sto ce uvate da kunu i proklinju i namjestaju afere! Kuga!

dno
Gost
dno

Cccc odmah neki cetnici a balije i mudzahedini ne likuju

Brano
Gost
Brano

Ve$a ovo je gore od kuge pocrkali neprijatelji svega sto je Crnogorsko

Ve$a brend
Gost
Ve$a brend

Da nije Ve$e juneta i Brana nepismenoga ne bi od Crne Gore ostalo kamena na kamenu!

Ve$a
Gost
Ve$a

Kao sto rekoh – junad ti tata ima, al ne u stali! Aj muči!

Boli istina
Gost
Boli istina

Va$a june je vrijeđanje junadi…Va$a ništa mu je originalno ime…ajde bitango jedna bezobrazna,u svaku si corbu ti zaprška…ajd polako samo,i veće i pametnije od tebe su provalili…

Ve$a
Gost
Ve$a

Nema njima pomoci vjeruj… Zlo se radja, sa zlom i umire

Boli istina
Gost
Boli istina

Kao bijeda si rodjen tako ćeš i umrijeti…nesposoban za život,isfrustriran,omalovažavan sa svake strane ,nalaziš lijek na portalu kao anonimus ,nadajući se da te niko neće provaliti,e prevario si se junače….

Boli istina
Gost
Boli istina

GAD OD GADA!!!!Fuj!!!

Boli istina
Gost
Boli istina

Kuga ti u dom i u rod…da ti nisi dobio pare da podmetne požar pa ga ovoliko braniš ???

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Kakav si ti dilber.

Dragan
Gost
Dragan

Bog neka da,daHimlija napravi novu fabriku jer pregaocima Bog daje nove mahove koje je on svojom cascu, cestitoscu i postenjem zasluzio.Svaka cast na dostojanstvenom drzanju.Srecno!

Ivetko857
Gost
Ivetko857

Svaka čast. Nikome ne treba zlo željeti, no dabogda svi prosperirali na svim poljima.

Katastrofa
Gost
Katastrofa

Kako je lako primijetiti i ‘desifrovati’ poglede ministra, ministarke i gospodina iz IRF-a. Uzas.

Mne
Gost
Mne

Bogami ste donro ovo isplanirali, al neka vam je sa srecom ako prodje, treba ova osiguranja po dzepu udarit !

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Dabogda tebi gorjelo pa ti “isplanirao”. Citas li da iznos osiguranja ne pokriva ni 50% stete. Nevjerovatno je da postoje ljudi koji se raduju tudjoj nesteci ali… bolest ne bira.

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Ne vjeruj u sve što čitaš,pogledaj malo i izmedju redova,i ne kuni ženetino jedna,ako čovjek ima svoje mišljenje. A ti sve znaš kao da si na uvidjaju bio. Seljačino.

Ve$a
Gost
Ve$a

Ipak si blecicevac! Samo oni zlo zele, mandicevci su odavno vise mjauknuli! Sram te bilo!

Boli istina
Gost
Boli istina

Šteta od požara 20 miliona eura..alo,pa to vrijeđa zdravu inteligenciju.Nisam neki stručnjak ali isto tako nisam lud,pa da bar odprilike mogu procijeniti koliko nešto vrijedi.Pored te fabrike sam prolazio dosta puta,realna vrijednost 3-4 milina i to da pretjeram…E sada ono o osiguranju stručnjaci(Bob Rock),navodna šteta od 20 mil.osiguranje pokriva 50% i tu dovijamo cistu računicu.10 milina za nešto sto vrijedi… Više »

micasso
Gost
micasso

Evo ja cu samo na jednom primjeru okvirno da t predocim da nisi u pravu. Izgorelo je samo vise od 1.500 tona mesa koje se mora stavit van upotrebe, odnosno unistit pod nadzorom sanitarne inspekcije. 1.500 tona je 1.500.000 kg mesa, pa da uzmemo prosjecnu cijenu od 4 eura dodjemo do cifre od 6.000.000 eura mesa. Prevoz i unistenje toga… Više »

Boli istina
Gost
Boli istina

1.5 hiljada tona u skladištu mesa u Bijelom Polju,pa jesi li ti druže normalan da te pitam,znaš listi jadan nabio šta pričaš,pa toliko mesa nema u čitavu CG!!!

micasso
Gost
micasso

Eto slucajno imam dodirnih tacaka sa trgovinom pa znam da samo Voli na Stari ima zalihe od preko 50.000 kg mesa i mesnih proizvoda u svakom momentu… A to je samo jedan supermarket… Tako da sagledas cinjenice a ne da ismijavas po portalu svaki komentar. Ja od France i njegove stete nemam nista, samo pokusavam realno da sagledam stvari za… Više »

Boli istina
Gost
Boli istina

To je druže po tvojoj računici 1500 bikova teških po tonu,hahahahahaha,pa to ne može da stane na pet fudbalskih terena,e kuku šta ljudi pišu svašta!😂😂😂😂😂😂

micasso
Gost
micasso

Pazi, da je 1500 bikova teskih po tonu, a oni svakako mogu stat u fabriku kad su obradjeni i dobro naslozeni, dolazimo do racunice koja je mnogo veca jer je govedje meso mnogo skuplje od svinjskog i pileceg pa onda prosjek ne bi bio 4 eura…

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Ne znam koliko moze da vrijedi ali znam da je kupio za pola miliona onakva kakva je bila a bila je nikakva i to sto je ulozeno u nju vjeruj da vrijedi blize 10 miliona nego 3-4 kako ti mislis.je li mozda,kazem mozda malo precijenio sto je i normalno ako oce pare od osiguranja koje uvjek nastoji da plati manje,al… Više »

Boli istina
Gost
Boli istina

1000% sam ubijeden da je požar podmetnut namjerno,posebno sada poslije tvog teksta.On to sigurno nebi uradio,alo odakle tebi ta sigurnost druže?Sve ovo je jasno kao dan,PODMETNUO,DA BI SE NAPLATILE PARE OD OSIGURANJA I IJEDNIM DIJELOM TIH ISTIH PARA,PLATILI DUGOVI FIRME,OSTATAK ULOŽIO U NOVI OBJEKAT I OPREMU…Tako je 1000% i tacka!!!

Hahahahahahahah
Gost
Hahahahahahahah

Jesi li ikad mrda đe sa planine, je li te gleda bijeli svijet? Idi jadan cuvaj ovce i cekaj himla da ti dođe da to otkupi, irvasu jedan uskopljeni!

Ve$a
Gost
Ve$a

Jesi li iz redova mandica ili balavandera blecica? Ovakvo umobolne izjave samo od njih poticu?! Sram te bilo!

Send this to a friend