Ekonomija

Frizeri i kozmetičari zabrinuti: Biće manje posla, a više troškova

Kroz karijeru dugu 35 godina imala sam prilike da se susretnem sa raznim izazovima, ali je ovaj koji je nametnula pandemija virusa korona priča za sebe. Bili smo zatečeni donošenjem mjere zabrane rada koja se desila preko noći. Zavladala je neizvjesnost. Čekanje. Osluškivanje. Prognoze. Preporuke i mjere IJZ su se pokazale opravdane. Uspjeli smo da sačuvamo sopstveno zdravlje, naših porodica i klijenata, priča za Pobjedu, Violeta Vukomanović, vlasnica frizerskog salona „Look by Violeta“.

To jeste, kaže ona, najvažnije ali sada, kada su neke mjere ublažene, i najavljena nova popuštanja valja razmišljati i o životu poslije korone. A frizere i kozmetičare brine kako će to izgledati.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) u subotu je saopšteno da će frizeri i kozmetičari vrata svojih salona i studija otvoriti 4. maja. Cijeli sistem zakazivanje, šišanje ili sređivanje noktiju, funkcionisaće drugačije od onog na koji smo navikli.

“Još ne znamo kako ćemo i pod kojim uslovima raditi, ali bismo rado, posluŠali instrukcije Instituta za javno zdravlje na koji način da zaštitimo sebe i klijente tokom rada”, kaže Vukomanović.

Violeta ističe da je korišćenje rukavica, upotreba peškira i mantila za jednokratnu upotrebu u njenom salonu standard. Za sada ih imaju u dovoljnim količinama.

“Određenu količinu maski sam već obezbijedila, ali su cijene u apotekama visoke. Veledrogerije su povoljnije tako da ću medicinska sredstva za higijenu i dodatnu količinu maski obezbjeđivati preko njih”, kaže Vukomanović.

Da bi se obezbijedila neophodna socijalna distanca, neće koristiti pune kapacitete svojih salona. Smjene i mjesta za rad moraće da smanje.

“Od četiri radna mjesta koristićemo samo dva. Muški i kozmetički dio salona imaju po jedno radno mjesto i funkcionisaće kao i do sad. Prilikom zakazivanja termina se uvijek vodilo računa koliko vremena se posveti klijentu i ugođaju koji ima u salonu. S obzirom na nove okolnosti, obim posla će biti umanjen za 30 do 40 posto”, objašnjava Vukomanović.

Jedan od najpoznatijih crnogorskih frizera, Zoran Vukčević ističe da početak rada u ovim uslovima najviše opstruira nedostatak sredstava za zaštitu, ali i njihove cijene.

“Dok smo radili edukacije, ali i obavijali redovne obaveze u salonu, kupovali smo ih po povoljnim cijenama. To više nije tako, potreban je veliki novac. Da bi se u startu spremili, tu su i viziri koje moram da obezbijedim svim radnicima, ali i toplomjeri kako bi na ulasku mjerili temperaturu. A ako budemo još morali klijentu da damo masku, onda tu neće biti nikakve zarade”, kaže Vukčević.

U njegovih osam poslovnica zaposleno je 56 radnika. Kaže da niko nije dobio otkaz, već je učenicima koji su neposredno pred uvođenje mjera završili edukaciju kod njega, ponudio radna mjesta. Plate će isplaćivati uz pomoć kredita od Investiciono-razvojnog fonda (IRF), koji je namijenjen poboljšanju likvidnosti preduzeća.

“Ponudio sam da ih primim dok traje ovo stanje, računam oko pet ili deset novih radnika, ako bi država plaćala doprinose za njih. Biće umanjen rad. Ako smo imali šest stolica, sada ćemo koristiti tri, a na četiri dvije. U salonu u Delti sam imao oko 15 radnika, sada može da radi pet, i to u smjenama koje će trajati po tri sata. Tu su nova ulaganja za sredstva za zaštitu i dezinfekciju. Bilo bi lijepo da nam ih daju besplatno ili da smanje cijene i nama i građanima. Nije fer da se trgovci bogate na račun ove muke i tuge. Što se tiče naših usluga, cijene nećemo mijenjati, ali ćemo imati ogromne troškove”, ističe Vukčević.

Kao jedan od najvećih problema u svoji branši Vukčević ističe rad na crno, koji i ovih dana cvjeta.

“Svakodnevno dobijam informacije da veliki broj salona radi na teritoriji Podgorice. Mi, koji radimo legalno i državi putem PDV-a donosimo veliki profit, smo na gubitku. Država mora da stane na kraj divljem radu pojedinih frizerskih i kozmetičkih salona”, ističe on.

U Evropi i regionu frizerski saloni su počeli da rade. Prošle nedjelje društvene mreže obišao je snimak vlasnice salona u Zagrebu koja je pokazala kako se pripremila za rad u vrijeme korone. Osim vizira i sredstava za zaštitu, između stolica za rad postavljene su pregrade.

“Ona je to dobila od sponzora, mi to ne možemo ovdje raditi, jer je potreban veliki novac. Specifična je situacija, nismo dobili nikakvu pomoć za razliku od Slovenije i Hrvatske. Njima je država uplatila novac i mogu da krenu da rade. Ne znam kako će se stvari dalje odvijati kod nas, ali nećemo dozvoliti da ugrozimo sebe niti klijente”, kaže Vukečević.

Da je pomoć od države potrebna, saglasna je i Vukomanović.

“Poslovanje salona „Lookby Violeta” je stabilno sa izmirenim ličnim dohodcima za saradnike, doprinosima i porezima prema državi, tako da nismo imali potrebe za prvom mjerom pomoći kroz kreditnu liniju IRF-a. Druga mjera Vlade je isplata minimalnih ličnih dohodaka za april i pokrivanje doprinosa za taj mjesec. Očekujemo realizaciju početkom maja u punom iznosu. Najveća pomoć koju bi Vlada trebala da nam pruži je nulta tolerancija za sivu ekonomiju koja je u frizerskoj djelatnosti oko 50 odsto. U ovoj situaciji profesija se pokazala kao odgovoran i savjestan partner, bez obzira na neizvjesnost trajanja krize koja je bila pred nama. U situaciji kad predstavljamo trošak zabudžet, nadamo se da će porasti svijest o veličini i značaju budžetskog prihoda uvođenjem kompletne djelatnosti u legalne tokove. Znanjem i iskustvom ćemo rado biti partneri na tom poduhvatu”, istakla je Violeta.

Osim frizera, pune ruke posla nakon izlaska iz karantina imaće i kozmetički saloni. Mirela Leković, vlasnica bjuti studija „Per Lei“ kaže da će nošenje maski i rukavica i u njihovom salonu biti obavezno, te da će obezbijediti dovoljno za one koje to ne budu imale.

“Nedostatak maski neće predstavljati poseban problem budući da ih je lako napraviti, tako da već imamo obezbijeđen dovoljan broj za prve radne dane nakon karantina. Takođe, u kozmetičkom salonu postoje i zalihe rukavica i sredstava za dezinfekciju, te se nadamo da će nakon isteka zaliha, potrebni proizvodi biti dostupniji. Bitno je istaći da kozmetičari i u normalnim okolnostima, radi zdravlja kozmetičkih radnika i klijenata, preduzimaju neophodne zaštitne mjere. Mnogi kozmetički tretmani podrazumijevaju obavezno nošenje maski i rukavica. Naravno, u kozmetičkim salonima sredstva za dezinfekciju su obavezna i svakodnevno se koriste”, kaže Leković.

Povećanje cijena, dodaje, je dodatno opterećenje, imajući u vidu gubitke koje svi kozmetičari tokom trajanja uvedenih mjera imaju.

“Mi smo primorani da ta sredstva kupimo, bez obzira na cijenu, jer je zaštita i zdravlje klijenata i zaposlenih na prvom mjestu. Nadamo se da će ublažavanjem mjera u državi i cijene biti smanjene, imajući u vidu najave za podršku malom i Prednjem biznisu”, ističe Leković.

U kozmetičkom salonu, zaposlene su četiri radnice, kojima se obavezan dio plate redovno isplaćuje iako salon ne radi.

“Ne sumnjam da će sve biti nadoknađeno nakon otvaranja salona, budući da očekujemo znatno povećan obima posla. Kao i svaki salon, tako i naš ima takozvane stalne mušterije, koje će, naravno imati prednost što se tiče zakazivanja termina. S obzirom na to da salon ima dovoljno prostornih i radnih kapaciteta, neće biti problem za prijem svih mušterija koje pozovu. Poštovaćemo sve propisane mjere i socijalnu distancu. Trudićemo se, koliko bude moguće, da mušterije ne čekaju više od dva ili tri dana, a, ako to ne uspijemo da ostvarimo, angažovaćemo još kozmetičkih radnika”, kaže ona.

Šminkerka Snežana Grba na ovu situaciju gleda optimistički i vjeruje da će se brzo riješiti. Kaže da će i nakon karantina, rad kozmetičkih usluga biti dosta sličan kao i ranije, jer sama usluga zahtijeva sterilisanje alata i svih sredstava za rad.

“Doći će do intenzivnije dezinfekcije radnog prostora kao i nošenja adekvatne opreme (maski i rukavica). Mušterije će već pri ulazu u salon biti obaviještene i obavezne na dezinfekciju ruku, nošenje određenih jednokratnih sredstava za zaštitu obezbijeđenih u salonu”, navodi Grba.

Usluga će se, kaže, zakazivati individualno, tj. po jedna mušterija.

“Otkazivanje za vrijeme karantina mnogih promocija, svečanosti, svadbi odrazilo se na naš rad. Međutim došlo je samo do pomjeranja tih događaja, koji će se ipak obaviti nakon završetka ove situacije. Smatram daje došlo do veće pauze i da se nakon karantina sa puno strpljenja i rada možemo vratiti normalnim radnim i životnim tokovima”, zaključila je Grba.

Otkazivanje maturskih i polumaturskih večeri ne utiče na profit

Budući da su od uvođenja mjera radi suzbijanja i sprečavanja virusa, škole zatvorene, a vrlo je izvjesno da se maturske i polumaturske večeri neće održati, ako frizeri i kozmetičari tad imaju više i posla nego inače, ističu da im to mnogo ne utiče na finansije.

“Nadam se da će se zakazane mature i polumature održati, ali sa pomjeranjem datuma. To su događaji koji ne donose profit samo kozmetičkoj djelatnosti, već i ostalima (restorani, dizajnerske kuće, prodavnice nakita, obuće, materijala). Kao povećanje obima posla u jednom mjesecu neće nas ugroziti, a svakako da ćemo biti tu da im uljepšamo taj dan, kao i do sada”, kazale su Snežana Grba i Violeta Vukomanović.

Pozive „upomoć” imali svakodnevno

Od početka karantina, kažu sagovornici Pobjede, svakodnevno su imali pozive „upomoć” od mušterija, bilo da su u pitanju nokti, kosa ili brada.

“U ovom poslu sam od 1975. godine i imam mušterije koje su starije i od mene. Ova situacija je svakog uzdrmala, pa i njih. Nije lijepo izlaziti neuredan iz kuće, ali situacija je takva da moramo. Čak i ja, u znaku solidarnosti sa mojim mušterijama, neću da se šišam i brijem”, kaže Vukčević.

Mirela Leković dodaje da su njene mušterije od početka bile svjesne situacije, a posebno ističe da nijesu imale molbu da tretmane rade u salonu ili kući.

“I da jesmo, ne bismo to prihvatili. Pokušavali smo da im izlazimo u susret, putem telefona ili društvenih mreža, koliko je to bilo u nažoj mogućnosti”, kazala je Leković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Duks
Gost
Duks

U sve li se razumijemo, za sve nas je bog dao, najbrzi smo da izracunamo koliko para ima u tudji djep, kako radi neciji biznis, koliki su nekom troskovi. Kako smo samo azurni da pljunemo… e kakva smo mi stoka od naroda… toliko mrznje, ponizavanja, I povracke… koliki je to samo bolesni kolektivni ego. Nacionalizam i renesansa! Nema nam spasa!

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ovi me vukčević na srce zabolje. Ima li neki broj da mu porukom pošaljem koji euro ? Greota je.

Silvio
Gost
Silvio

E vala taman tako. Evo i ja cu mu poslat.

marko
Gost
marko

Par puta sam se sisao
kod njega, nikad racun
nisam dobio…

Gost
Gost
Gost

Dako prezive frizeri i kozmeticari, nije trajalo 15 mjeseci nego 40 dana.. Zakazuje se kod njih ko kod doktora…

mrkela
Gost
mrkela

Zoran je brend i kada vas šiša njegov radnik narod je ponosan što ga šiša zoranov radnik . Bez snobizma šišanje u Podgoricu bi bilo 3 eura .

san francisko
Gost
san francisko

A koji brend? Brend je Vidal Sasoon a vukcevic samo neka je zdravo.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Isto kao i do sad!

Čudnovata voćka
Gost
Čudnovata voćka

Za Zorana frizera znam od kako sam se rodila cini mi se, i svaka mi cast koliko opstaje. Ali ako se on zali poslije toliko godina rada, propalo se zaisto!

Kako da ne
Gost
Kako da ne

Prosjecan frizer, usluga ispod nivoa, nestrucni kozmeticari. Toliko o zoranovim salonima a ima ih koliko oces. Jos ima obraza da trazi pomoc od drzave.

Ruza
Gost
Ruza

Bistri li ste boze!Kad ste toliko upuceni u sve, sto vi ne otvorite friz sal da se obogatite!

@ruza
Gost
@ruza

Dje su im fiskalni racuni? Placaju li porez drzavi?

Prc CG
Gost
Prc CG

A u frizerski se bas ulaze,kupe tri fotelje,troje makaza,tri češlja i dvije mašinice i to im je ulaganje za 20 godina a šišanje 5 eura.
Neka mi neko kaže ako je drugačije.Kao i svi imam svojeg frizera,salon ok solidno sređeno uredno ali napravljeno prije 15 godina minimum i samo vodu i možda dvoje makaza da je uložio.

Duks
Gost
Duks

U sve li se razumijemo hahahahaha daj malo o sebi da brinemo

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Mnogi su naučili da se šišaju sami.

Magistar
Gost
Magistar

Zoki koji drzi slike od popova po salonima, neka proda tri, cetiri lokala i eto mu rijesen problem. Ostalo bi mu dovoljno

Zemljotres
Gost
Zemljotres

Bice vama svijema posla da cete moci sve u sat ili dva vremena sve odraditi od frizera kafica I ostalih A jos kad krenu inspekcije Tada ce biti drzavna kasa najpunija Polakote …Jos nas ceka sa zapada novih ukidanja radnih mjesta Samo budite strpljivi Sve do sada sto su napadali da ne treba vjerovati teorijama zavjera meni se cini da… Više »

delboj
Gost
delboj

Najmanje troskove u cijeloj ovoj situaciji imace male zanatske firme. Taksisti, pa frizeri, one koje broja poo par zaposlenih… Vez za Zorana frizera je sigurno problematicno jer to nije frizerski salon sa dva frizera vec jedna cijela kompanija. Sto je veca firma to je teza situacija.

Evita
Gost
Evita

Frizer zoran, bogatas, litijas, najvise je kukumakao. Sramno.

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Kakve veze ima ko je litijas, majke ti :))

Obraza ti
Gost
Obraza ti

Ima, ima. Neka trazi pomoc od crkve a ne od drzave.

Duks
Gost
Duks

Divno razmisljanje… nacionalisticki nema sta, drzava je svih nas

Donatela
Gost
Donatela

Duksi, drzava se postuje, rekao bih da je neki i ne priznaju i ne smatraju svojom kao npr doticni frizer koji je pun kao brod i koji je sad najgrlatiji da mu ta ista drzava pomogne..ne mijesaj nacionalzam sa realnim stanjem na terenu.

Haris
Gost
Haris

Ovi sto se najvise zale, najbolje prolaze pocevsi od 0voga sto je pare i pare napravio. Nidje ja i moja porodica u frizerski i kozmeticki nijesmo usli pa da smo nakon koriscenja usluga dobili fiskalni racun. Primiriti ih malo, drzava da reaguje. Da vam je drugacije manje bi ste se bunili kunem vam se. Pokrijte se usima i pssssst.

Somi
Gost
Somi

Makaze ce se vise tupit jer je svima veca kosa a samim tim i troskovi.

Prč
Gost
Prč

Frizerima je satnica veca od prosjecne dnevnice tako da nema smisla bas oviliko se zaliti.muski frizer ima 4 musterije za sat vremena sa prosjecnom cijenom u pg od 6e.radnici koje navodno placaju rade o procentu tj sami sebi zaradju platu i doprinose jer dijele sa gazdom na pola ili 40/60% tako da su im radnici zatada a ne trosak

Danja
Gost
Danja

Ti bi dobar bio kao ulicni sudija, da kazes koja firma zasluzuje pare a koja ne. Ako se pare dijele da pomazu preduzeca tu treba da se ukljuce I firme koje posjeduju frizerske salone. Prijatno

mislilac
Gost
mislilac

Bice manje ovaca za sisanje, glavno je da oni imaju da sisaju, a nikome ne daju pdv racun odnosno taje porez. U osnovi je kuknjava dovijeka.

BOKA CG
Gost
BOKA CG

Otvoriti medjugradski saobracaj da idemo na sisanje u Podgoricu
Ovi na Primorije ubijaju sa cijenama I jos se zale

Animus
Gost
Animus

Kod Hiltona, u frizerski, je isto 8e sisanje. U Evropi se neces ispod 10-15e sisat, a u Americi bar 20$, a vi ocete za 3,4e da te neko osisa, opere kosu, pocisti za tobom i plati struju i prostor. A da nije malo mnogo? 🙂

Pjer
Gost
Pjer

Tacno
Samo sto su plate tamo malcice vece nego odje
I redovnije naravno

Kako da ne
Gost
Kako da ne

@animus Vidi se da si frizer. A dje su vam fiskalni? Placate li porez drzavi?

Animus
Gost
Animus

Mora li neko bit frizer da bi uporedio cijene sisanja na primorju, Pg, Nk il po svijetu…iz iskustva licnog?

Animus
Gost
Animus

Koji to frizer izdaje racun i placa adekvatno PDV, pa ocekuje nesto od drzave?

Frizer
Gost
Frizer

Kako obrijati musteriju ako je u obavezi i on da ima masku? Bradicu da mu ostavis

BudoMne
Gost
BudoMne

Pa ima neka brada dje se maska i ne nosi.

Pjer
Gost
Pjer

U Kotor sisanje obicno 8 e
Smanjite malo dozivljaje
Frizeri

junior🔖
Gost
junior🔖

U Budvi 10 !!!

Kutikula
Gost
Kutikula

pa ti idi kod jeftinijeg, mora imati neki od 4-5 eura

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Bar frizer nemoj da nearo kukaju osim tog poreza i malo struje nemaju vise nikakvih ulaganja sve im je cista zarada.
Oni prolaze mnogo lkepse nego recimo trgovci ili neki drugi zanatlije…

Nema veza
Gost
Nema veza

A kirija za lokal, voda, radnici, porezi.
Ne brini svak ima svoju brigu.

BudoMne
Gost
BudoMne

Placas li poreze srazmjerno zaradjenim parama frizeru Nema veza?

Support
Gost
Support

Radnike će im namiriti za april i maj, a ovi koji najviše kukaju imaju svoje lokale. Njihove paušale isto. Vodu trošili nijesu, struju isto. Radnike plaćaju na procenat, po ošišanoj glavi, prema tome, ovima iz teksta vrlo malo troška za sve ovo vrijeme.

Limunada
Gost
Limunada

A oce li vam dati maske I peskire iz donacije ili cete ih .morati kupiti ?

Toni
Gost
Toni

Ne vidim zašto bi frizeri imali manje posla, naprotiv. E sad, da li će skuplji frizeri imati manje posla, to je druga priča…

Support
Gost
Support

Zato što moraju da poštuju distancu, vjerovatno, pa neće moći da rade o 5 glava odjednom. Pazar će im biti 5e a ne 8 koliko su do sad uplaćivali.

garden
Gost
garden

Da sam ja imao salon 35 godina ni unuce mi ne bi radilo.
U cutanju je mudrost.

Marvo
Gost
Marvo

Veliki broj ljudi ne razumije da nece biti velike razlike između zatvorene i otvorene djelatnosti.Problematican ce biti obim prometa u svim djelatnostima.

Support
Gost
Support

Opet Zoran Vukčević kuka. Jadan on. Maska 71c, rukavice 6e 100kom. Kako ćes to izdržati, kukali Zoro? Najbolje da zatvoriš. Evo, ne znam.

CGorac
Gost
CGorac

Mozda zvuci grubo,
Ali po principu:
Cao drga, ljepotice- cmok, cmok … u uzme izmedju 20i 50 eura … koliko puta za jedan dan ?
Svi su se zbrinuli, kupili stanove, kola, svoje poslovne prostore… e sad se strpite malo… ne dizite uzbunu, nece doba korone vjecno trajat

DPV
Gost
DPV

“Mi, koji radimo legalno i državi putem PDV-a donosimo veliki profit, smo na gubitku.“ Rece Vukcevic i ostade ziv… evo 15 godina ne vidjeh da je ni meni a ni nekom drugo dao racun…

Srećko
Gost
Srećko

Ne pričajte ništa,poklopite se ušima,za mojih 50 god. još ne dobih fiskalni račun za vaše usluge a svi uredni ,tu su i kase ali se ne primiču njima bolje no zmiji.Ajd zdravo.

Tutankhamon
Gost
Tutankhamon

Kase su oboljele od korone i druge distancu u odnosu na njih.

R9T
Gost
R9T

Kao da od zanata samo frizeri i kozmetičari postoje. Opet, tipično za nas, bitna je samo “šminka”, izgled…Đe je Zanatska komora, ima li koga doma? Ni da zucnu u interesu zanata, valjda poštuju preporuke da ne rasipaju kapljice pričom. A frizeri muško šišanje naplaćuju po 7-10€, čitav dan odrade sa istim žiletom u trimere, gaziš dolje na dlake ka po… Više »

Neko
Gost
Neko

Ako vam se ne isplati ne morate da radite.

Sistem
Gost
Sistem

I odnosu da ne radiš u opšte, ovo je bolje.
I to važi i za lokale, teretane i sve redom… Ali pravila i preporuke se moraju poštovati…

vjecna da je
Gost
vjecna da je

dje ih nadjoste cijeli grad zna da su ovi ljudi puni kao brod i da imaju najskuplje usluge ….i kukaju zao im da nacnu steove i da isplate radnike u toku pandemije …suplja im je prica

Support
Gost
Support

Neka otvore neki broj da se pomoŽe Zoranu i frizerima, ispadoše oni najugroženiji. Siromašci u glavu

Mariminja
Gost
Mariminja

A neće zlato…

Sasa blok
Gost
Sasa blok

Zorane sto u tvojim salonima nikad ne dobijeno fiskalni racun? Sto ti kao veliki vjernik jedini ceras svoje radnike da rade nedeljom- kad je nedelja dan za odmora dat od Boga?
Mislim da si iskreno stekao milione, i da ti 2 korone nista ne mogu, vec da si licemjeran

Bravo
Gost
Bravo

Tako se radi, sada se priprema, a ne da se kuka 4.maja. Dopuna: Ni maske ni peškiri ne moraju biti jednokratni, ali moraju da se peru svaki dan, odnosno da se promjene poslije svakog mušterije. .

Send this to a friend