Ekonomija

Frizerski saloni i restorani u nezavidnoj situaciji: Teško ćemo se izvući bez podrške države

U ovom trenutku podrška države je neophodna da bi opstali, zadržali radna mjesta i izvukli se iz sadašnje situacije, saopštili su Pobjedi vlasnici i menadžeri kompanija u čijem sastavu posluju restorani, distributeri pića i frizersko-kozmetički saloni. Oni poručuju da planiraju da zadrže radnike i obezbijede im plate, ali od države traže subvencije, kao i ukidanje i smanjenje pojedinih poreza i taksi.

Ovi objekti morali su da prekinu sa radom prije dvije sedmice, jer je Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti donio sredinom marta mjere u zaštiti građana od korona virusa, među kojima su između ostalog bile i obustavljanje rada (zatvaranje) ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona.

Poznati podgorički frizer Zoran Vukčević smatra da je situacija kritična i da će se frizeri i kozmetičari, koji rade legalno bez podrške države teško izvući iz aktuelne situacije.

Vukčević u svojih osam salona zapošljava 45 radnika, od čega tri stranca.

“Očekujem pomoć i subvencije od države, kao i da nam se smanje neke dažbine, porez na dodatu vrijednost (PDV) i ukinu pojedine takse kako bi mogli da izađemo iz ove situacije”, kazao je Vukčević.

On kaže da će se morati snaći kao bi isplatio plate radnicima. On je povodom zbpg togaje  već aplicirao za novi kredit kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF), koji je namijenjen poboljšanju likvidnosti preduzeća.

“Ali ta kreditna sredstva ću moći samo da iskoristim za plate radnika, a potreban je novac i za nabavku materijala, plaćanje kirija, struje i raznoraznih dažbina”, rekao je Vukčević.

On je dodao da je kod IRF-a već ranije uzeo dva kredita i da sa Fondom ima izvanredan odnos. Vukčević je naveo da su zatražili odlaganje otplate tih kredita tri mjeseca.

Kao jedan od najvećih problema u svoji branši Vukčević ističe rad na crno, koji i ovih dana cvjeta.

“Država mora da stane na kraj divljem radu pojedinih frizerskih i kozmetičkih salona. Jer mi koji smo registrovani i regularni, godinama smo izloženi nezdravoj, nelojalnoj konkurenciji i ugroženi od naših kolega koji rade na divlje i godinama ne plaćaju nikakve dažbine državi i zahvaljujući tome mogu da nude svoje usluge po nižim cijenama”, istakao je Vukčević.

Prema riječima Vukčevića ovi neregistrovani saloni koji se bave frizerskim i kozmetičarskim uslugama rade i ovih dana uprkos zabrani.

“Nelegalni saloni se reklamiraju i preko društvenih mreža, a pojedini frizeri ovih dana nude svoje usluge preko fejsbuka i idu „po kuća” da friziraju”, upozorio je Vukčević.

On je naveo da je upravo zahvaljujući značajnom radu na crno u ovoj branši, ovih dana pod pritiskom svojih radnika i mušterija.

“Imam probleme i sa mojim radnicima koji traže da i ja otvorim salone zato što njihove mušterije ovih dana idu u salone koji rade na divlje. Ali ja to stvarno neću uraditi, pošto radim legalno svih ovih godina i svih naših osam salona su zatvoreni istog sekunda kada je donijeta odluka o zabrani rada”, naglasio je Vukčević.

Menadžer hotela i restorana „Konte” iz Perasta Darko Kasalica na pitanje kakva im je strategija, odgovara nema strategije, ostani doma i čekaj da epidemija virusa prođe. Otkazana im je cijela predsezona, dobar dio glavne sezone, a ljudi odustaju i od rezervacija za septembar. Iako u lošoj situaciji zbog neizvjesne sezone ne razmišljaju da otpuštaju zaposlene.

“Radimo tokom cijele godine, imamo 25 stalno zaposlenih i smatramo da je važno da održimo kontinuitet osoblja jer je u tome naš kvalitet. Nemamo namjeru da otpuštamo ljude, ali u ovakvim okolnostima svi zavisimo od pomoći države”, kazao je Kasalica i dodao da su mnogo investirali u ovu sezonu te da na duži period neće moći funkcionisati ukoliko ne dobiju neku pomoć.

Mjere IRF-a, kako navodi, biće im od velike pomoći, ali naglašava da one moraju biti brze i efikasne. Budući da nas nakon ove, vjerovatno očekuje i ekonomska kriza, smatra Kasalica, predlaže da se ugostitelji oslobode plaćanja poreza i doprinosa za period koji ni- jesu radili, kao i da im se omogući neki vid bespovratnih subvencija za plate radnika, kako bi se osigurala održivost poslovanja za budući period.

“Optimista sam, nadam se brzom otvaranju našeg objekta kako bi zajedno sa gostima nazdravili u čast prevazilaženja ove krize”, poručuje Kasalica.

Vlasnik podgoričke kafe picerije „Venom” Igor Radenović smatra da će ugostitelji generalno vrlo kratko moći da izdrže trenutnu zabranu rada, ali da će on ipak zadržati svoje radnike i isplaćivati ih.

“Ja se oslanjam samo na sebe i potrudiću se da iako ne radimo iz svojih izvora isplatim radnicima naredne plate. Neću nikome dati otkaz i boriću se za zaposlene, jer smo u istoj smo koži i nastavićemo zajedno. Optimista sam nadam se da će biti bolje i da će i ova sadašnja situacija biti zaboravljena”, kazao je Radenović.

On je dodao da ,,Venom” trenutno ima 15 zaposlenih. Radenović je govoreći o mogućim načinima pomoći države ugostiteljskom sektoru rekao da bi njemu, od eventualne pomoći trebala samo novčana sredstva za isplatu zaposlenih.

“Meni apsolutno ni za što drugo ne trebaju sredstva sem da namirim radnike”, poručio je Radenović.

On je pohvalio paket ekonomskihmjera koje je Vlada donijela 19. marta, za saniranje negativnih posljedica epidemije korona virusa, kojima je između ostalog, predviđeno odgađanje otplate kredita na tri mjeseca, kao i odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade.

“Iskoristiću odlaganje otplate kredita tri mjeseca i ta mjera je za pohvalu”, rekao je Radenović.

On je zainteresovan za nove kreditne linije Investiciono razvojnog fonda (IRF) namijenjene poboljšanju likvidnosti preduzeća.

“Ako budem u mogućnosti uzeću kredit kod IRF-a”, kazao je Radenović.

Vlasnik podgoričkog restorana „Lanterna” Slobodan Bataković smatra da će zatvaranje ugostiteljskih objekata izazvati posljedice po njihovo poslovanje. Ipak se nada da bi se te posljedice dale sanirati u narednom periodu, kada se situacija vrati normalnom toku.

“Zavisi kako će se situacija odvijati. Prosto je nezahvalno bilo šta prognozirati u ovom momentu”, kazao je Bataković.

On je ocijenio pozitivnim paket ekonomskih mjera koji je donijela Vlada. Bataković još uvijek nije siguran da će koristiti nove kreditne linije IRF-a namijenjene poboljšanju likvidnosti preduzeća.

“Ako bude potrebe, ja ću aplicirati za taj kedit, ali ako počnemo da radimo za 15-ak dana najvjerovatnije ne bih imao potrebu za kreditom, dobar dio toga zavisiće i od dogovora sa dobavljačima, koliko će oni moći dugo da tolerišu valutu plaćanja za već dospjele obaveze/jer su i sami u nezgodnoj situaciji, takođe kao i ugostitelji, sada bez priliva i prihoda”, rekao je Bataković i dodao je da očekuje od dobavljača zahtjev da se roba plaća avansno, što u u potpunosti razumije i prihvata.

On smatra da postoje načini da država pomogne ugostiteljskom sektoru.

“Naravno, ne očekujem bespovratna sredstva, nego pomoć kroz neke dugoročne kredite, a na Vladi je da pronađe modul koji bi trebao da pomiri sve strane, što nije nimalo lak zadatak. Ne treba zaboraviti da se naše društvo nosi itekako dobro sa ovom situacijom, da smo pokazali solidarnost i veliku ozbiljnost”, kazao je Bataković.

Direktor kompanije „G3Spirits“ Bojan Leković, čiji je posao u najvećoj mjeri vezan za turizam, odnosno za distribuciju alkoholnih pića ugostiteljskim objektima i hotelima, kaže da im se kompletna prodaja zaustavila u momentu kada je uvedena zabrana rada.

“Imajući u vidu da je riječ o „luksuznoj” robi stala je i prodaja u maloprodajnim objektima, u čemu se vidi nedostatak finansijske moći građana koji kupuju samo osnovne životne namirnice”, smatra Leković.

To, kako navodi, nije slučaj sa Hrvatskom i Slovenijom, gdje je kupovina ovog asortimana nastavljena u maloprodajnim objektima. Naplata postojećih potraživanja u lancu distribucije koji je vezan za ugostiteljske objekte je otežana, skoro pa nemoguća, objašnjava on, jer su svi objekti zatvoreni i ne ostvaruju prihode.

U procesu su projektovanja tri scenarija u ovoj kompaniji. Prema prvom, koji je, kako sam Leković priznaje, previše optimističan, ukoliko mjere zabrane rada budu trajale do juna, postoji mogućnost da se djelimično realizuje planirani posao tokom preostalog perioda ljeta na primorju, a godina završi bez dobiti i sa podnošljivim minusom. Drugim i trećim, najlošijim, ukoliko zabrana bude na snazi do jula, odnosno duže, dovodi se u pitanje održivost njihovog cjelokupnog sistema, a samim tim i statusa zaposlenih. U tom slučaju će morati da razmišljaju o umanjenju plata ili čak smanjenju broja radnika na optimalan broj shodno potrebama koje diktira tržište.

Komentarišući kreditnu liniju IRF-a za likvidnost kompanija usljed posljedica izazvanih korona virusom, Leković navodi da mu u ovom momentu one ne znače ništa.

“Smatram daje ekonomski apsurd uzimati kredit u ovakvom trenutku za izmirenje plata zaposlenima i poreza i doprinosa državi. Ukoliko kompanije nijesu u mogućnosti da isplate pristigle zarade, a tek smo dvije nedjelje pod ovakvim okolnostima, onda su one već u problemu. Isti problem se sa ovim postupkom zaduženja samo uvećava i prolongira vrlo jasna sudbina. Takav mogući scenario nije dobar ni po državu koja očekuje da se sredstva u određenom trenutku vrate. Našoj kompaniji bi više značilo daje IRF postojećim korisnicima kod komercijalnih banaka dozvolio reprogram i odlaganje kredita na duži period ili neku drugu vrstu podrške, jer se trenutne’ mjere odnose samo na isplatu zarada i nabavku robe kod određenogtipa trgovine”, naveo je Leković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nevidjeno
Gost
nevidjeno

Ada njih obavezno pomoc da im se ne pokvare farbe za kosu,zardjaju makaze ili masinice,a ni kase ih nema 99 posto nit ista kucaju nit prijavljuju na osiguranja radnika.pomognite prvo obe sa biroa kojih je previse

Ma ja sam
Gost
Ma ja sam

Gladne godine sacekajte prvo da vidite koliko ce trajati ovo pa onda zapomazite. Ne vjerujem da ste do sada poslovali sa minusom, već naprotiv. Tako da mjesec-dva možete cak i da davate plate radnicima iako ne radite, a ne da vi kukate umjesto radnika, koji su u lošijem položaju od vas. Sramota.

Pele
Gost
Pele

Svi po masinicu da kupimo i da pocinemo ide ljeto nularica a i in je ove godine u svijetu

Podgorica
Gost
Podgorica

E bravo ..usluzna djelatnost ..a sto cemo.sa trgovinama koje nabavljaju robu pa moraju da plate, a nemaju kome da prodaju..pa sezonska roba propade..al eto da ne favorizukemo nikoga propade sve zivo za samo mjesec dana.. Pod hitno staviti gradove u funkciju koji su bez zarazenih i izolobati ih spolja..uraditi trsove ovima koje pratite ako su zdravi znaci da nisu sirili… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Frizerski saloni i restorani?! Sta cete vi???
Isto sto i mi koji radimo kod privatnika za manje novca nego vi, pa eto nas jos smo zivi a sto posle vidjecemo…
Bar ne kukamo kao vi… Nikad vam dosta!!!

Rokfeler
Gost
Rokfeler

Vukxevicu, zasto ne prodas dva salona i isplatis radnike. Taman i da premostis ovih par mjeseci.ostace ti dovoljno

Support
Gost
Support

Ne mora salon. Ima Seobu Srba u dnevnoj. 2m sa 2m, sigurno, ulje na platnu. 🙃

cetinje
Gost
cetinje

Rokfeler podrska komentaru,ja se osisam za 3,50 e,a kod Vukcevia 15 e ( 3 kila govedine).Nece moja glava tamo pa da cu kosu sisati trimerom za travu.

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Treba biti pravican, puno ljudi ne radi od frizera do vozaca bagera, kraj je mjeseca na potezu je Vlada, kao u odlaganju kreditnih rata, tako sad mora pomoci ljudima koi zbog virusa sjede kuci. Vjerujte da je pametni ovaj potez, jer da je sve ostalo da radi pola drzave bi bilo zarazeno Korona Virusom!

Support
Gost
Support

Vozači bagera rade, da prostiš. Građevincima nije kriza, oni uživaju.

Aoooo
Gost
Aoooo

Kakvi nerazumni komentari Ono odvratno ljudsko ispliva Sad svi znaju ko je radio na crno i kako je radio Dje ste bili daprijavite nepravilnosti inspekcijama dok je bilo notmalno stanje Sad kad znamo da se svuda sirom svijeta dobijaju otkazi, drzave sirom svijeta pomazu mala i srednja preduzeca, na balkanu sevecdonose Jeredadrzavepomognu istim, jutros svjedocimo ovoj listi komentara na ivici… Više »

Petar
Gost
Petar

Vecinu stvari si u pravu. Evo ja cu ti reci da sam ja svaki put prijavio onoga ko ne izdaje fiskalne racune. Odje se radi o tome da su najglasniji u trazenju pomoci oni kojima je ta pomoc najmanje potrebna. Najbolje je neko napisao nek se Vukcevic odrekne 30000 koje su mu potrebne da gleda teniski turnir i eto para… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Ma kakvi frizerski saloni i kafane.. pa oni neka se zaposle nedje drugo i rade kao i sav normalan svijet.. po kaficima je marza 500% a prvi su da kukaju.

Petar
Gost
Petar

Sta sam to ruzno napisao u kometaru za Vukcevica pa necete da ga objavite??? Sta je strasno sto sam rekao da je sramota da u kuci ima partizansku spomenicu,a da on cetnikuje? Sta je uvredljivo sto sam rekao da je prvi na litijama i navija za Srbiju a oce pomoc od Crne Gore. Sta je uvredljivo sto sam rekao da… Više »

Salon
Gost
Salon

Zoki je drzao i slike od popova u salonu. Inace, komentar vam je na njestu.

Support
Gost
Support

Možda će i zakučit pomoć, reče da poznaje ljude u irfu i da je uzimao i ranije. Ali je njemu važnije da drekne protiv države i naglasi da je stanje loše, nego bilo što drugo. Kao da je đe drugo bolje. Kao da je svima dobro, samo je on, eto, ugrožen. I naravno, da popljuje konkurenciju i naglasi da osta… Više »

Tacno tako
Gost
Tacno tako

@support sve ovo sto prica i radi govori o njemu.

doktor profesor
Gost
doktor profesor

Ne ulazim u ostalo, ali nije se Haos napravio zbog torbe ćerke Ministra, sve se odmah zataškalo. Haos bi trebalo da naprave doktori iz pet crnogorskih gradova koji su u izolaciji jer nemaju maske s kojima se ministrova đeca igraju kući.

Ida
Gost
Ida

Kako ste mušterijama davali fiskalne račune i srazmjerno tome plaćali porez, tako vam treba pomoći.

Toni
Gost
Toni

Nikako mi nije jasno zašto bi država pomagala frizerske salone. To je jedan od najboljih poslova na svijetu, ukoliko ga iole normalno radite. Ulaganja vrlo mala, redovni troškovi takođe. Cijene su, istina, prilično niske, ali ako frizer ima dobar “rejting”, prosječnu platu može da zaradi za manje od pola mjeseca.

Nick
Gost
Nick

Koje….zaradi prosjecnu platu za 5 dana

Djed moj
Gost
Djed moj

Mogli ste vala ostavit otvoreno bar za ove “” nezadrzive “” u kuce da znaju dje ce ih naci

Popara
Gost
Popara

Kako neke ljude nije sramota, ovaj Venom ima i po 30 radnika a nikad preko 15 prijavljenih ili ovaj Zoran kod njega za 20g nikad racun nisam dobio a sad kuka to sto ima divljih salona, a nebi me cudilo da je on pionir te ideje…. treba pomoc svima ali posle toga ako ga uhvatis da ne kuca racun ili… Više »

Laf
Gost
Laf

Drazava treba da nadje nacin da “u pumpa”novac u privredu, da smanji poreze, takse,…ali isto tako privrednici treba da smanje marze, da pojeftine cijene usluga, kako bi radnici poceli da trose, da kupuju,… da bi se pokrenuo zamajac. Svi moramo malo popustiti. Podijelimo teret.

Konik
Gost
Konik

Đe ću skratit malo zulufe?

Vukota
Gost
Vukota

Ipak bi trebali da drže otvoren po neki frizerski salon za hitne slučajeve.

Toni
Gost
Toni

Kakve hitne slučajeve?

Pavle
Gost
Pavle

Mnogi zele da uzmu kredit kod IRF-a…kao ovaj vlasnik Venoma a vec kreditno prezaduzen. Svi oni pola radnika nemaju prijavljeno i imaju duple kase a sad kukaju i traze dugorocne kredite sa smijesnim kamatama

Ctt
Gost
Ctt

Je li konobar treba da dobije kredit kod irf?

Brgi
Gost
Brgi

i ove iz Radoja Dakica pomoci,ne rade evo 40god. zbog “virusa” treba i njih podrzati.

Pobro
Gost
Pobro

Poslednjih pet godina, Crna Gora je apsolutni rekorder po cijenama hrane i pica u ugostiteljskim objektima u regionu, obisao sam cijelu Evropu i vjerujte da ne zaostaje za Barselonom, Bečom, Pragom, Berlinom, dok primorski gradovi u ljetnjoj sezoni pariraju čak i Londonu, Parizu i Svedskim i Norveskim gradovima. U Podgorici i na primorju, nasi vrli ugostitelji trguju nekretnine i voze… Više »

Buregdzija
Gost
Buregdzija

Jedi burek onda,mjesto što daješ 1,5 na doje,živio Burek!!!

Ne znam
Gost
Ne znam

Zorane,kad ti coek trazi pranje kose otkucaš li mu one 2e na račun????

Support
Gost
Support

2e možda i otkuca, ali onu trajnu od 80e pamti.

Ivan
Gost
Ivan

A sto frizeri?Roba da im se ne pokvari???
Ovo ke sramno sada oce sve da se ogrebu o drzavi?Kakvi frizeri o cemu ini pricaju???Sada neka se jave i moleri,autolimari,automehanicari…

Ne znam
Gost
Ne znam

Biti frizer je zanat,koja je logika zatvoriti frizerske a zanatlijama:staklorescima,obucarima,krojačima dozvoliti da rade.Ili svi ili niko!

Drr
Gost
Drr

Isto je sa stomatoloskim prdinacijama

Realno
Gost
Realno

Ljudi ja bih stvarno da se pomogne Zoranu, greote je nema covjek.
Ko nema kapitala da premosti mjesec-dva slobodno neka se ugasi jer mu biznis boba ne valja. Bas u ovoj situaciji drzava treba da baca pare na vlasnike kafana.

Independista06
Gost
Independista06

Kako plitko razmisljanje

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Svi zaposleni u privatnom sektiru su u ogromnom problemu. Red je da drzava pokaze razumjevanje i da polovine plata drzavnog sektora usmjeri za pomoc privatnom. Sve vrijeme je privatni sekzor placanjem dazbina obezbijedjivao te iste plate u drzavnom sektoru. Sad treba to malo okrenuti.

Petar
Gost
Petar

Ako su stvarno placali poreze na pune iznose onda si 100% u pravu! Ali ako nisu e to je vec druga stvar. A zna se sta radi vecina ugostitelja i frizera,30% kuca 70% nalog sanku.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Privatni sektor ne cine samo frizeri i ugostitelji. Mnogo veci broj je privatnih firmi koje uredno izmiruju svoje obaveze. Ima i manjih ali i vecih.

Andrija
Gost
Andrija

Ja ne znam zasto ljudi daju sebi za pravo da komentarisu o porezima a ne umiju ni Virman obicni da popune…. Jeste li svjesni da bi crnogorska ekonomija odavno bila ugasena kad bi firme placale pune poreze i doprinose na svoje zaposlene? Zasto mislis da se tolerise decenijama neplacanje istih? Nemoguce je da firma prezivi kad bi se placalo sve… Više »

Support
Gost
Support

Evo ti nema Wimbledona ove godine, uštedio si 30.000e za letove, smještaj i karte u loži, pa isplati radnike, efendija.

Petar
Gost
Petar

Hahahaha,bravo.

Poreznik
Gost
Poreznik

Zoran se sad sjetio drzave

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ja mislim da moze Zoran bi zapalio Crnu Goru, bas mu treba izaci u susret…

Support
Gost
Support

Kaže, radnici ga pritiskaju da otvori salone, jer i drugi rade. Zašto bi te radnici pritiskali, ako si ih sve osigurao kako treba i Zakon ih štiti ovih par mjeseci? Zato što ti rade na procenat i od njega zavise, a ne od tvoje uplate. I što je najgore, ovaj će dobiti pomoć od IRFa, jer ih sve poznaje, a… Više »

Independista06
Gost
Independista06

Sram te bilo. Puna podrska Zoki

Zljigavac
Gost
Zljigavac

Zoran koji mrzi CG iz dna duse. Zoran treba kod Rista po pomoc posto organizuje litijasenje. Najveci je srbijanac, zastave CG nema niti je dozvoljena u njegovim salonima. A Srbija i Vucic su mu ikone. I on se nasao da se javlja. Uzas.

xyz
Gost
xyz

Radim 15 godina kao konj za prosjecnu platu 800 € , nikada nijesam imao vise od 5 radnih dana u godini slobodno.Ovo mi je dobro doslo iako necu primiti centa za ove dane i mjesece.

Support
Gost
Support

Đe se ovaj nađe da traži pomoć od države. Koliko prijavljuješ pazara, Zorane? Koliko tvoja ćerka? Kako te nije sramota da cinkariš ljude koji rade neregistrovani, kad i sam znaš da kradeš? Nikad u životu nijesmo dobili račun u tvom salonu.

Milena
Gost
Milena

Ziva istina

Tlzz
Gost
Tlzz

U sloveniju rade samo marketi i apoteke, frizeri i ostalo je sve pod kljuc, sisamo se sami.

Aveti
Gost
Aveti

Mnogi su ” ibaceni ” Tako da treba drzava za sve ostale rijesiti zajedno sa frizerima I td ..

Skols
Gost
Skols

Jes vala,bas su frizeri bez centa,posebno ovaj Zoran,nikad se nece najes’,prijave pazar 30 eura a čupnu 1000 dnevno,po salonu . A za ugostitelje je realno bas tesko,radnici i krediti za vrat,a prihoda nema nista evo 15 dana i nece bit ni u April. Njih treba pogurat i hotele,da se ne ugase

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Ne treba dati nikom nista. Kad su propadale drzavne firme koje su imale po nekoliko hiljada zaposlenih, niko im nije pomagao. Izdrzace i tih 45 radnika kod Zorana, i tih 15 u Venom. Znamo svi kakve su im plate bile i kako su radili. Zato Ajte’ polako.

Tamara
Gost
Tamara

Od te pomoći dragi moji nema ništa,u prodavnicu idite i uzimajte sve što vam se jede,račun pošaljite državi druge nema oni da vam pomognu neće i ne može jer su sve pojeli i pokrali a ti narode sada vidi koga imaš na vlasti

Oleandar
Gost
Oleandar

Srecom pa nisu ovi tvoji na vlast pa bi vidjela koliko bi ti pomogli…. Ovo je jedina vlast kojom koliko toliko idemo napred a sa ovima tvojima iz 1918 nemozemo izac boga nema…..

Ablek
Gost
Ablek

Samo još čekam “klub kulture” da zakuka? Nešto ne viđeh koliko su donirale velike kafedžije i gazde, bokeška, welder i drugi? Sigurno je od onih petocifrenih prometa svaki dan i svako veče bilo moguće izdvojiti neku crkavicu?

Aveti
Gost
Aveti

Pa eto mnogi strahuju sto ce biti sjutra jer ne zive kao TI I tvoja vojska dps

Lipovo
Gost
Lipovo

Čitajući ,,prenemaganja uspješnih privrednika” ispada da je njihovo poslovanje ,,od danas do ujutru” i da je sav kapital na ,,pozitivnoj nuli” .

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Колико знам већина фризера ради на проценат па се газде салона неће претргнути због давања плата. Такође већини фризера и радника уопште је годишњи одмор мисаона именица па је ово нека врста космичке правде. А дај Боже да ово све брзо прође.

Pjer
Gost
Pjer

Oceli se sisati raja posle ovoga
Valjda imate neku crkavicu u steku
Posebno vi na primorju
Dje je obicno sisanje bilo 7 do 8 eura

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ko prvi počne plakat,onaj koji ima najmanje razloga za to.

Support
Gost
Support

Uvijek bilo. Već prvi dan je zakukao na ovu temu, 15.marta. Iz svoje kuće u kojoj samo komoda vrijedi koliko moj cijeli namještaj u dnevnoj.

Xxx
Gost
Xxx

Ubi te zavist

Dragan
Gost
Dragan

A ostali su u zavidnoj situaciji.Preko 80 % radnika nece primiti platu.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Frizerski saloni su trebali da imaju dosta ustedjevine a i brzo ce nadoknaditi pare jer ce smo svi opet da se redovno sisamo ! Dobri restorani imaju ponesto u slamarice sigurno, koji nemaju treba i da nestanu jer su bili losi ili preskupi !

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

je li kriza u velvet …

Send this to a friend