Ekonomija

Futuristički spomenici posvećeni Drugom svjetskom ratu atrakcija Balkana

Spomenik na Jasikovcu

Među rutama kulturološkog turizma na čijoj pripremi trenutno radi projekat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma nalazi se i Put balkanskih spomenika koji obuhvata čuvene spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu u regionu.

Na spisku od oko četrdeset spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu koji predstavljaju glavne kandidate za uvrštavanje u Put balkanskih spomenika su Barutana i Jasikovac iz Crne Gore, Mushqete i Pishkash iz Albanije, Tjentište i Kozara iz Bosne i Hercegovine, Spomenik rudarima i Velanija sa Kosova, Makedonium i Prilep iz Sjeverne Makedonije, te Bubanj i Kosmaj iz Srbije.

Vođa projektnog tima Vijeća za regionalnu saradnju za razvoj i promociju turizma Snježana Derviškadić rekla je da su, prije nego što su prepoznati u regionu, futuristička umjetnost i dizajn spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu bili u žiži međunarodne pažnje u nekoliko publikacija, umjetničkih projekata i prestižnih izložbi uključujući i izložbu u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u Njujorku.

„Interes međunarodnih umjetničkih krugova za ove spomenike izazvao je interes medija koji se bave putovanjima i turizmom, a time i turističke industrije. Interes za arhitekturu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu postoji na međunarodnom i regionalnom planu, a mi ćemo raditi na tome da od ovih izvanrednih građevina napravimo turističke atrakcije, koje će dovesti više turista u region. Istorija Zapadnog Balkana je raznolika i opsežna i želimo da je na najbolji način iskoristimo za dobrobit našeg regiona i njegov ekonomski razvoj“, kazala je Derviškadić.

Kako navode u RCC, o kulturnoj i umjetničkoj vrijednosti pomenutih četrdesetak spomenika, kao i potencijalu za uvrštavanje u novu regionalnu rutu kulturološkog turizma koja se prostire kroz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, govorilo se na radionici i prezentaciji njihove sveobuhvatne procjene, koju je danas u Podgorici predstavio Centar za održivi prostorni razvoj EXPEDITIO, korisnik programa bespovratnih finansijskih sredstava projekta za razvoj i promociju turizma, koji sprovodi Vijeće za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija.

Prilikom pripreme procjene EXPEDITIO je okupio stručnjake sa Zapadnog Balkana koji su sproveli istraživanje u svojim ekonomijama i sačinili regionalni pregled.

Tatjana Rajić, rukovodilac programa u EXPEDITIO-u, istakla je da sada znaju koji su to spomenici u regionu koji mogu primiti posjetioce i turiste kao dio nove regionalne rute kulturološkog turizma.

“Ova umjetnička i arhitektonska remek-djela posjeduju stvarnu kulturološku vrijednost i moramo uraditi sve što je u našoj moći da ih zaštitimo, ali i podijelimo sa ostatakom svijeta. Kulturološki turizam omogućava da ostvarimo oboje, jer turisti koji posjećuju lokalitete kulturnog nasljeđa de facto donose novac koji se može koristiti za održavanje lokaliteta, dok istovremeno priču o njima održavaju živom i prenose dalje”, rekla je Rajić.

Projekat Vijeća za regionalnu saradnju za razvoj i promociju turizma radi na pripremi i međunarodnoj promociji zajedničke regionalne turističke ponude, povećanju broja turista i prihoda, kao i broja zaposlenih u ovoj industriji.

Send this to a friend