Ekonomija

Gašenje Montenegro Airlinesa bi izazvalo nesagledivu štetu

Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme Montenegro Airlinesa (MA), predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku, kazao je premijer Duško Marković.

<<<Šta predviđa zakon o ulaganju u Montenegro Airlines<<<

<<<Vlada predložila ulaganje 155 miliona eura u Montenegro Airlines<<<

On je istakao da bi gašenje kompanije zbog naslijeđenih dubioza izazvalo nesagledivu štetu za Crnu Goru i njenu ekonomiju.

<<<Nurković: Neće biti problema sa EU zbog Montenegro Airlinesa<<<

„Mi smo napravili objektivnu ekonomsku analizu toga šta znači likvidacija MA odnosno šta donosi ulaganje u MA. Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje i to možete pretpostaviti šta znači za državu Crnu Gore i njenu ekonomiju, a ne samo za turizam“, rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti uručivanja 17 doktorskih stipendija.

<<<Kostić o Montenegro Airlinesu: Vlada učinila ono što je i trebalo da uradi<<<

Ističući da se ovdje radi o investiciji, a ne potrošnji, predsjednik Marković je ukazao na to da je naša država pretežna avio destinacija i podsjetio da će ove godine MA prevesti 680.000 turista što čini 30 odsto učešća u broju prevezenih putnika.

„To je preko 75 miliona eura prihoda ostvarenih od strane MA i to je oko 180 miliona eura posrednog doprinosa crnogorskoj ekonomiji i javnim finansijma. Ako bismo ugasili MA onda to sve ne bismo imali u Crnoj Gori“, rekao je Premijer i poručio građanima da je važno da ovo razumiju jer bez prihoda koje donosi MA došli bi u rizik i plate i penzije, redovnost svih isplata i svi drugi aspekti javnih finansija koji su oslonjeni na ukupnu ekonomiju.

Ukoliko bi u ovom trenutku MA ugasili zbog dubioza iz prethodnog perioda, dodao je predsjednik Vlade, crnogorska ekonomija bi doživjela veliku štetu sa nesagledivim posljedicama na duži period.

Predsjednik Vlade je kazao da se kroz Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „Montenegro Airlines“ A.D. Podgorica rješavaju pitanja dugova, ali i da se kompanija uvodi u investicionu i razvojnu fazu.

„Na ovaj način čuvamo nesporan kadrovski potencijal koji je stvoren u MA u više od 20 god. Čuvamo naše pilote, inženjere, tehičare jer je to industrija koja je globalno u ekspanziji. Oni će naći vrlo lako svoj prostor na avio tržištu ali mi smo puno uložili u njih da bismo ih izgubili. Oni trebaju Crnoj Gori za njenju ekonomiju i njen rast“, rekao je Marković i dodao da će u narednih šest godina biti nabavljene četiri letjelice koje će biti vlasnišvo MA.

Predsjednik Vlade je istakao da je ovo ekonomska a ne sanaciona mjera i da misli da je predlog za rješavanje problema MA dobar.

Na pitanje novinara da li očekuje podršku koalicionih partnera za Predlog zakona u Parlamentu, premijer je rekao da na Vladi nije bilo razlika u odnosu na ovo pitanje.

Vjerujem da ćemo sa sindikatima zdravstva doći do zajedničkog rješenja

Na pitanje novinara o nezadovoljstvo zdravstvenih radnika predloženim povećanjem zarada od devet odsto u narednoj i tri odsto u 2021. godini, Premijer je rekao da je on razgovarao sa sindikatima, da su razgovori u toku i da vjeruje da ćemo doći do zajedničkog rješenja.

Upitan da prokomentariše ranjavanje Miodraga Dake Davidovića, premijer Marković je kazao da svaki atak na život čovjeka komentariše neprihvatljivim i drskim činom.

„Upoznao sam se iz medija sa tom činjenicom, dopbro je da nema tragičnih posljedica. Nadam se da će istražni organi Republike Srbije naći brzo odgovor i riješiti taj slučaj“, rekao je premijer Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

Gašenje Montenegro Airlinesa bi izazvalo nesagledivu štetu po funkcionere DPS-a koji Montenegro Airlines koriste kao kompaniju za vječito podkradanje i otvoreno pljačkanje. Takođe bi štetu osjetili poltroni DPS-a zaposleni u Montenegro Airlines da primaju platu dok ne rade ništa.

mrgud
Gost
mrgud

15 do 20 posto uziva a ovo ostalo tavori . .veze kraj s krajem . . .dobroje vi sa lovcena ste najpametniji . . .da nije vas .mi bi smo pokrepali . ..ha ha ha

butko
Gost
butko

nema ni pokusaja da se dovedu jaki proizvodni bendovi iz industrije.Postali smo zemlja usluznih djelatnosi gdje su najmanje plate, konobari,
higijenicarke, sobarice itd. U svim zemljama su za ovu kategoriju najmanje plate. Postali smo zemlja siromaha sve dok ne dodje industrija,
Ovu sa MA je strasna prevara, zar penzioneri nisu ulagali u penz.fondove da bi imali penzije.

silja
Gost
silja

Kakvi ponizavajuci izgovori, sad ispade da CG zavisi od MA. Samo zabrinjava sto iz EU cute u vezi ovoga to i oni znaju. Moguce je da zaustave pregovore

Rade
Gost
Rade

Prvo otpustiti sve politicki zaposlene uhljebe
Zadnjih par direktora pohapisiti I blokirati njihovu imovinu I njihovih blizih I daljnih rodjaka I kumova
Od te imovine podmiriti dugove ma
Nakon toga pohapisiti u ministarstvima sve one koji nisu nista preduzeli a trebali su da do ovoga ne dodje
Dok god u ovoj drzavi ljudi ne postanu odgovorni za svoje odluke
Nema srece

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Несагледиву штету изазвало је гашење многих фирми и уништавање хотелско-угоститељских предузећа. Уништили сте Бродоградилиште Бијела и то свјесно и уз труд док су околне земље своја помагале. Уништили Боку продавши је аветињи. Уништићете и аеродроме кад на рачун њих извучете приватну корист.

slobo
Gost
slobo

Vi ste zbog vasih pohlepnih interesa ugasili svjetlo i u CRNU GORU , skup bahatih neznalica

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Muslim da je “malo” veca gospodine Premijeru to sto se odrzava na “aparatima”.

Fandjo
Gost
Fandjo

“Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje”. Nije tacno nego bi te iste putnike samo prevezla druga kompanija, jeftin spin. Umjesto te pare da se uloze u domove zdravlje sipaju se u propalu partijsku firmu sa previsokim platama

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Pametna odluka vlade, avio kompaniju moramo sacuvati !

Bnjj
Gost
Bnjj

Čitave generacije su uništene u CG, sve tobože nekakva priča o CG ekonomiji i razvoju a mi na dnu Evrope, čak je Rumunija ekonomska sila za nas sa boljim platama i nezaposlenosti od 5%,pogledajte samo oglase za posao zimi u CG.

Anoniman
Gost
Anoniman

Ugašene su fabrike brodogradilišta bijela arsenal železara radoje dakić itd pa što nebi i montenegro avio kompanija

Loza
Gost
Loza

Ulazite ako mozete uzimajte kredite i iste vracajte. ALI netrazite od naroda da placa vraća. Mada ste već podigli struju.

Meho
Gost
Meho

Evo ovaj komentar vam je sustina shvatanje drzave u CG. Ovako razmislja 90% naroda. Shvatite vlada uvek trosi nase pare. Kada oni dignu kredit to cemo mi vracati jer to rade u nase ime. Da li vi razumete koncept drzave uopce?

Gigo
Gost
Gigo

Markovic se razumije u ekonomiju koliko li i Savicevic u vaterpolo

Mirna i 3ambasa
Gost
Mirna i 3ambasa

Da se KAP proglasi ekološkom fabrikom, da se MA proglasi uspješnom kompanijom, da se zabrani ljekarima prelazak granoce Crne Gore, da se zabrani i klečanje na himnu…

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ugasili ste sve mnoge korisnije firme u ovoj državi,pa ćemo preživjeti i njih. Možda čak i vama ostane nešto.

Slavko
Gost
Slavko

Opet pomocnik Milov, visestruko dokazani grobar Crnogorske ekonomije i bica.

Fatmir
Gost
Fatmir

Slavko bre, u svakoj si čorbi zaprška. Uzmi radi nešto bre.

Mila K
Gost
Mila K

Kakvo neuspješno opravdanje premijera u potrazi za željenim spinom.

djuradj
Gost
djuradj

…putovao sam sa MA…visoka cijena karte…neudobno…neprofesionalno…sramota…pred slijetanje daju hranu…svi smo se smijali u avion kad je jedan rekao da je dobro sto na kraju leta daju jer bi ispovracali to u toku leta…:)))

Prc CG
Gost
Prc CG

Kakvu štetu i za koga štetu??????

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Za državu. Mi smo ekonomija bazirana na turizmu, što misliš da bi se desilo ako odjednom milioni stranih turista koji stimulišu ekonomiju ne mogu da dođu u CG. Meni se ne sviđa toliko ulaganje ali je ekonomski opravdano. Pored toga bi trebali i da krivično gone bivše direktore jer su doveli preduzeće u toliki minus

Hm...
Gost
Hm...

Ne valja nam prodaja, ne odgovara nam izdavanje na 20 godina, ne odgovara nam davanje 150 miliona. Šta tačno hoćemo?

niĐe veze
Gost
niĐe veze

Gašenje i ne prosipanje stotine miliona kao što se radilo sa aluminijskim! Bliže se izbori i ne pada im na pamet da ugase propalu firmu koja dijeli plate kao da su LIDERI U REGIONU

Bar4me
Gost
Bar4me

A da predložiš da se ugasi spc????

Beba
Gost
Beba

Da se nadje vec jednom sposobna osoba kaja ce da vodi ovu Kompaniju sto li je vec kako treba. Djurisic koji nije znao ama nista, Pejovicka kcerka Draga bacvara totalno nepismene osobe.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kada je Amerika spasavala svoju ekonomoju subvencijama bankama koje su bile alave možemo i mi avio kompaniju koja nam pravi veliku reklamu.

Banjas
Gost
Banjas

PRIVATIZACIJA,ne odgovara.Nemogu se izvlaciti pare.Pranje novca!

💶💴💵💷B
Gost
💶💴💵💷B

Baki, pa o tome se pričalo ravno 2g, i svi skočiše da se to ne radi, da se ne izdava, da se ne privatizuje. Sad i ovo ne valja. Izgleda da je bitno samo biti protiv?

niĐe veze
Gost
niĐe veze

Rekoše naši stručni i dokazani ekonomisti….

Afrika
Gost
Afrika

Koju ekonomiju?
Ja mislim da ne živim u istoj Crnoj Gori u kojoj žive crnogorski vlasnici i opozicija

Sofronije
Gost
Sofronije

MA vec godinama unazad šteti crnogorskoj ekonomiji, konstantno su u minusu po nekoliko desetina miliona i pored česte pomoći vlade

Drax
Gost
Drax

Zato ce ti ljekari put Njemacke pa ces vidjet sta je nesaglediva steta za par godina…

ROKI
Gost
ROKI

Što nikada niste procesuirali bivšeg direktora Đurišića koji je sve pokrao i doveo preduzeće u žestog minus, a nakon njega nastavili i ostali. Ne. Lakše je ovako. Uzeti od naroda i ulagati u preduzeće koje drugi muzu.

delboj
Gost
delboj

Ne bi, nego ga prodajte. Premali smo mi da bi imali avio kompaniju i da bi je izdrzavali. A ako ga prodate karte ce nam sigurno biti jeftinije, makar duplo u odnosu do sad. E sad, dje ce uhljebljeni sto se ne zamaraju puno na posao, to moze biti “problem”…

Vasiljevic
Gost
Vasiljevic

Kako je lijepo kad neznalice daju komentare. Da u pravu si, neko ce kupiti avio kompaniju da bi sce oare sto moze ostavio u njoj… Pa taj ko bi kupio MA bi iscijedio i poslednju paru iz nje i onda proglasio bankrot, kao sto je bio slucaj sa Adria airwaysom i jos neki nacionalnim avio kompanijama. Druze aj nadji neku… Više »

Delboj
Gost
Delboj

Strucnjace presilni. I da ga ugase nikakve stete, jer zadnjih 20 godina posluju sa ogromnim minusom svake godine. Tako da strucnjace, ne vidim sto bi imali iscijediti. Znaci expertu, sve i da bude tako kako si rekao, a to vjerovatno mora biti tako posto si ti to rekao, opet nikakve stete.

niĐe veze
Gost
niĐe veze

To su zaključili vaši stručni i dokazani ekonomisti jeli ? Da se dps ugasi svanulo bi Crnoj Gori

Bnjj
Gost
Bnjj

Mi i ni nemamo ekonomiju osim sezonskih hotela i apartmana, prodavnica i kafana zato smo i Evropska sirotinja sa najmanjim platama i penzijama i pustom državom

Tgdmgamw
Gost
Tgdmgamw

Prava pustara , a bice još pustija jer srbi idu u Futog i Negotin po bolji život , a razumijem ih dozlagrdilo im vazda su bili ponosni

Bnjj
Gost
Bnjj

Klasični kompleksaš za sve mu krivi Srbi, bolje prošetaj malo po CG da vidiš kako narod živi i koliko je pusto imanja i kuća i stanova, mi se svakome sprdamo a ne vidimo sebe

Tgdmgamw
Gost
Tgdmgamw

Ma ne sa svima , samo sa srbima

Bnjj iz CG
Gost
Bnjj iz CG

Koji to “mi”?
Ne možeš biti “mi” kad si “oni”.

Tgdmgamw
Gost
Tgdmgamw

Oni odoše , u Vranje i Svilajnac , ali dobro , srce vuče a i bolji život

Komsija
Gost
Komsija

Propao je Thomason Cook pa Engleska prstom mrdnula nije da pomogne sa jednom jedinom funtom.Ovamo 3 aviona u fazi raspada i njima se obilno pomaze.

Ferari
Gost
Ferari

1. To je privatna kompanija
2. Engleskoj turizam nije prioritet

ROKI
Gost
ROKI

Slažem se. Ovako ćemo svi imati dosta koristi. Direktori i dalje po 4.000 eura platu, a građani 155.000.000 manje u budžetu. Šta se sve moglo uraditi od tog novca.

Osa
Gost
Osa

Da. I pad DPSa isto.

Send this to a friend