Ekonomija

Gdje će Crna Gora skladištiti rezerve naftnih derivata? Ministarstvo: Ispitujemo mogućnost da to bude na terminalu u Baru

Luka Bar

Ministarstvo kapitalnih investicija MKI ispituje mogućnosti rekonstrukcije postojećih kapaciteta u državnom vlasništvu, na terminalu u Baru, koji bi se ustupili na skladištenje obaveznih rezervi naftnih derivata kompanijama koje ne posjeduju svoje skladištne kapacitete, saopšteno je CdM-u iz resora kojim rukovodi Ervin Ibrahimović.

Kako bi se plan sproveo u djelo, iz MKI pojašnjavaju da je u toku organizovanje stručnog tima koji će procijeniti koliko bi iznosili troškovi rekonstrukcije.

U Ministarstvu napominju da se Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, obavezala odlukom Ministarskog savjeta Energetske zajednice iz oktobra 2012. godine da će najkasnije 1. januara 2023. godine primijeniti Direktivu Vijeća Evropske unije kojom se uređuje pitanje održavanja minimalnih rezervi sirove nafte i naftnih derivata i uspostava neophodnih postupaka za rješavanje poremećaja snabdijevanja naftom i/ili naftnim derivatima.

“Način formiranja i upravljanja strateškim rezervama naftnih derivata biće definisan u skladu sa Zakonom o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju, u skladu sa Direktivom 2009/119/EZ od 14. septembra 2009. o obavezi država članica da održavaju minimalne rezerve sirove nafte i/ili naftnih derivate, čije donošenje je trenutno u toku. Planirano je da zakon bude pripremljen u III kvartalu tekuće godine”, navode u MKI.

Novim Nacrtom Zakona predviđeno je da se primijeni industrijski model obezbjeđenja i čuvanja potrebnih rezervi naftnih derivata od strane naftnih kompanija koje svojim uvozom prevazilaze propisani prag (threshold). Samo jedna od naftnih kompanija, sa tržišnim udjelom od oko 80 odsto, ima mogućnost skladištenja dijela predviđene količine obaveznih rezervi naftnih derivata na teritoriji Crne Gore, u svojim raspoloživim rezervoarima.

Takođe, predviđeno je da se naftnim kompanijama, koje imaju obavezu skladištenja obaveznih rezervi naftnih derivata, a ne posjeduju kapacitete za skladištenje, omogući da svoju obavezu ispune čuvanjem propisanih količina izvan Crne Gore, pri čemu minimalno 1/3 propisanih rezervi mora postojati u fizičkom obliku, dok 2/3 svoje obaveze mogu predvidjeti tiket modelom.

Tiket u ovom slučaju predstavlja obaveznu rezervu u nematerijalnom obliku, odnosno ugovor o pravu ali ne i obavezu na kupovinu naftnih derivata po unaprijed utvrđenim kriterijumima.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alienware
Gost
Alienware

U garazama politicara i bizMismena…

Ludak
Gost
Ludak

Eh baš nam se neče ďecemo s naftom iz ulcinjske bušotine nema ništa od skladištenj ovo se sprdaju s narodom viđece te

Petar
Gost
Petar

U Morinj bilo naj modernije skladiste
Naravno unistili ga strucnjaci

Ludak
Gost
Ludak

A odakle pare kada damjanovic kaze da je spaic sve potrošio nezna kako da idplati ni varijabilu

Ludak
Gost
Ludak

Polako te prvo prodajte te rezervare pa ih uzmite u zakup

Stavra
Gost
Stavra

Neka sacekaju jos malo kad dolje na tri eura onda valja kupovat za rezervu nije jos vrijeme za kupovinu

KozaK
Gost
KozaK

Budimo se 6 mjeseci prije krajnjeg roka za realizaciju direktive?! A direktiva je iz 2009. godine?!!

John Travolta
Gost
John Travolta

Imaju u Kruševo kod Bijelog Polja, čak imaju i kompletnu infrastrukturu i može da se dopremi vozom, jer ima poseban kolosjek samo za to namijenjen. Ali makse, ko će o tome raditi

mali pod bandu
Gost
mali pod bandu

Imate i u lipce ogrmone rezervare, zasto ih ne rekonstruisete.

Milos
Gost
Milos

Zato što je Boka pod zaštitom UNESCOa

Lipovo
Gost
Lipovo

Šta je sa smeštajnim prostorom u Ravnoj Riječi, kod BP. Koliko se sećam bilo ih je 3.

Dejo Dejo
Gost
Dejo Dejo

Polako,ne zurite.Imate kad.Nije cukar u vodu.Valjda van je preci temeljni ugovor sa crkvom Srbije no nekakva NAFTA Ili nedajboze zitarice.Sto moramo mi pravit reserve.

mali pod bandu
Gost
mali pod bandu

Ugovor ce biti potpisan , a skladista je unistio vas sef

jackreacher011
Gost
jackreacher011

SPC …Srpska Pravoslavna Crkva. …polako ima vremena …za vas

driton
Gost
driton

pa da nestanu kao cigare

Send this to a friend