Ekonomija

Glavni radovi na Mamuli počinju krajem aprila

Foto: divemontenegro

Glavni radovi na projektu valorizacije ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, čiji je dugoročni zakupac švajcarska kompanija Orascom Development, trebalo bi da počnu krajem aprila, a u ovoj godini bi, prema preliminarnim projekcijama, trebalo da bude investirano 4,5 miliona eura.

U izvještaju Vlade o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu tog lokaliteta za prošlu godinu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navodi se da su za naredni period ugovorene obaveze u cilju završetka izrade projektne dokumentaclje u ukupnom iznosu od 392 hiljade eura.

“Predviđeno je ulaganje od 250 hiljada eura u realizaciju pripremnih radova u ovoj godini”, navodi se u dokumentu.

Predvideno je, kako se dodaje, da glavni radovi na projektu počnu krajem aprila, što je direktno u vezi sa usaglašavanjem stavova i rješenja iz Idejnog projekta sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara.

U dokumentu se navodi da je u prošloj godini isplaćena godišnja fiksna zakupnina od 47,77 hiljada eura.

“Za realizaciju projekta je, od potpisivanja ugovora, utrošeno ukupno 543 hiljade eura. Imajući u vidu da je projekat još u fazi planiranja, sredstva su većinski utrošena za izradu projekata, nabavku opreme, priprernne radove i plate zaposlenima, kao i angažovanje domaćih i stranih konsultanata”, navodi se u izvještaju.

Ugovor o dugoročnom zakupu između Vlade i Orascom Development-a zaključen je 23. februara 2015. godine.

Predstavnici Vlade i kompanije Orascom Development su 10. juna prošle godine potpisali Memorandum o ispunjenju prethodnih uslova za stupanje na snagu ugovora o dugoročnom zakupu, kada je lokacija predata zakupcu.

Period trajanja zakupa je 49 godina, odnosno ističe 10. juna 2066. godine.

Memorandumom je konstatovana ispunjenost uslova za stupanje na snagu ugovora o zakupu.

Investicionim programom definisan je program izgradnje koji obuhvata 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, spomen sobu za posjetioce, recepciju, spa centar, mini market, pristanište i dva bazena.

Predviđeno je da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom perioda izgrade i rada rizorta, odnosno da će projekat tokom prvih deset godina donijeti 7,5 miliona eura kombinovanih prihoda za Vladu, ne računajući zakupninu.

Investiciona obaveza zakupca iznosi 15 miliona eura, a rok za završetak radova je 18 mjeseci od njihovog početka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

dje je Jovo Becir I UBNOR Kotora? ..imaju li sto da kazu….?

HNN
Gost
HNN

Adio Mamula o Mamula mia …

Send this to a friend