Ekonomija

Godina neispunjenih obećanja: Nema nafte, milijarde iz Japana, pola milijarde ulaganja u Pljevlja, Jadransko-jonske ceste, nema KAP-a, Amana…

Spajić i Milatović (Foto: Vlada Crne Gore)

Miraš Dušević

Godina neispunjenih obećanja, rečenica je koja najbolje opisuje 2021. A nije da obećanja nije bilo, naprotiv. Od milijarde eura investicija iz Japana, 40.000 turista iz Kazahstana, optimizma po pitanju istraživanja nafte u gasa u crnogorskom podmorju, ulaganja u Pljevlja, brutalne turističke sezone, izgradnje jadransko-jonske ceste, povećanja zaposlenosti, standarda, ograničavanja cijena osnovnih životnih namirnica, socijalne pravde…

Optimizam pao

Kraj godine nas je, međutim, dočekao sa najavama da nafte izgleda nema. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je najavio pad optimizma po ovom pitanju, iako je samo par nedjelja prije toga bilo “veoma izvjesno” da je optimizam opravdan. Iako se još uvijek čeka nalaz Eni Novateka, po najavama ministra, vjerovatnije je da se nemamo čemu radovati. Više puta su najavljivali rezultate istraživanja, posljednji rok je bio do kraja godine. Samo što nije precizirano koje godine.

Od Japana, preko Pljevalja, do Amerike

Ipak, prvak u neispunjenim obećanjima je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Vraćamo se iz posjete Japanu i dolazimo sa sjajnim vijestima, očekujemo milijardu eura investicija iz Japana i Azije u narednom periodu”, rekao je Spajić u julu 2021.

Do sada je saldo nula. Očigledno da je “naredni period” kod ministra Spajića vremenski neograničena kategorija.

Međutim, ministar finansija se ubrzo predomislio pa je, tokom posjete SAD-u najavio da bi Sjedinjene Države mogle da ulažu u više sektora u Crnoj Gori.

“Mi smo već neko vrijeme geopolitički okrenuti prema Vašingtonu i Briselu. Međutim, ekonomski smo više kao centralnoazijska zemlja zato što imamo investicije primarno sa Bliskog istoka, iz Turske, Rusije… Turisti primarno dolaze iz drugih zemalja, a ne Evropske unije i Amerike. Imamo infrastrukturu koju nam prave Kinezi. Mislim da je sad pravo vrijeme da spojimo geopolitiku i ekonomiju i jedan od primarnih ciljeva ove posjete je upravo to – da ekonomija počne da se naslanja na ona težišta na koja je trebalo uvijek da se naslanja, a to je po meni primarno Vašington i naravno Njujork”, istakao crnogorski ministar finansija u oktobru.

U njegovim rodnim Pljevljima građani sa nestrpljenjem očekuju pola milijarde eura ulaganja i hiljadu novih radnih mjesta.

“Dogovoreno je pola milijarde investicija u Pljevlja i 1.000 novih radnih mjesta. Svaki odlazak u rodni kraj iskoristim da se vidim sa odgovornim ljudima u Pljevljima i razgovaram o razvoju i budućnosti grada kako bismo osigurali nova radna mjesta i bolji životni standard Pljevljaka,a time i čitave Crne Gore“, napisao je Spajić na svom Twitter profilu sredinom septembra.

Ministar Spajić je obradovao građane kada je u Skupštini Crne Gore, obrazlažući zašto traži vraćanje niže stope PDV- za ugostitelje, rekao da je ona uvedena kao mjera tokom pandemije koronavirusa, a pošto nema više epidemije, nema ni niže stope. Nažalost, rekordne brojke oboljelih posljednih dana i najava novog, najjačeg talasa do sad, demantovale se Spajića. Ostaje da se vidi ko mu je “podmetnuo” tu informaciju o kraju epidemije na osnovu koje je predložio skupštini zakonske izmjene.

Dug je spisak izjava ministra Spajića za “naredni period”. Tako je sredinom decembra saopštio je da do kraja godine očekuju konkretan dogovor sa američkom kompanijom Behtel o gradnji Jadransko-jonskog auto-puta. Jedan je problem to što javnost ne zna ništa o dogovoru sa Behtelom, cijenu projekta, iz kojih izvora, po kojim uslovima, na osnovu kog tendera. Ipak, kraj godine je došao, a od “dogovora” još uvijek ništa.

Otjerao Aman, ugasio KAP

Iako je ministar Spajić rekorder u neispunjenim obećanjima, ni drugi ne zaostaju mnogo za njim. Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kome će godina ostati upamćena po jačanju kućnog budžeta zahvaljujući pozicioniranju supruge na jednu od vodećih funkcija u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, obećao je u julu godinu socijalne pravde tako što je ograničio cijene hljeba.

Ni pola godine kasnije, ministar ukida odluku o ograničavanju, pa će već u januaru građani da plaćaju ministrova neispunjena obećanja.

U resoru ministra Milatovića su i dvije, za Crnu Goru važne kompanije, Aman Sveti Stefan i Kombinat aluminijuma Podgorica. Aman, svjetski turistički brend, napustio je Crnu Goru i pokrenuo arbitražu u Londonu, a KAP se, poslije 50 godina, gasi…

Ministar Milatović, u čijem resoru je i turizam, obećao je građanima brutalnu i istorijsku sezonu. Međutim, po posljednim podacima Monstata, u hotelima je boravilo svega 56 odsto gostiju iz 2019. godine. Možda Monstat nije uračunao one goste koji su okretali ražanj na Kraljičinoj plaži. Još uvijek je vrijeme da se brojke “ispeglaju”.

O turističkoj sezoni je vrlo optimistično govorio i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. Turistički poslenici još uvijek čekaju 40.000 turista iz Kazahstana koji su u Crnu Goru, prema najavama Abazovića iz jula ove godine, trebalo da dođu direktna avio-linija koja će saobraćati četiri puta sedmično. Nije poznato ni da li je u Srbiju stigla molba za izručenje Svetozara Marovića koju je Crna Gora uputila DHL-om još u januaru 2021.

Samo da nam je srećna

U moru neispunjenih obećanja najpoznatije je ono o osnivanju ToMontenegro za nula eura. Bilansi pokazuju da je u kompaniju uloženo na desetine miliona, a da posluje sa milionskim gubitkom. Crnogorski elektordistributvni sistem prvi put od osnivanja novu godinu dočekuje u minusu. Elektroprivreda je značajno umanjila profit, a gašenjem KAP-a, ti gubici će samo da rastu.

Na kraju, ali ne i najmanje važno- Skupština Crne Gore je usvojila budžet koji predviđa povećanje minimalne zarade na 450 eura. U Vladi tvrde da je budžet održiv i da nema bojazni od grčkog scenarija. Sudeći po ispunjenju dosadašnjih obećanja, neka nam je sretna 2022. Jer će nam izgleda sreće trebati najviše.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovo
Gost
jovo

Ja ne mogu da vjerujem da neko kritikuje vlast jer su povecali zarade zaposlenima. Mi smo stvarno dno.

StringerBell
Gost
StringerBell

Ugasiše i “Dnevne Novine”.
:'(

Zabjelo
Gost
Zabjelo

spajke je jedan obicni sarlatan

Mila
Gost
Mila

Srecna nova godina narode Crne Gore

Ivan
Gost
Ivan

Sa pravom ste mogli ovaj naslov da stavljate predhodnih 30 godina, sad bas i ne….

Dčeskivuki ALFA
Gost
Dčeskivuki ALFA

Japanac iz tijesne kože.

Dobro čini Dobr
Gost
Dobro čini Dobr

Nedostojan.

Emil
Gost
Emil

Botovi, može li malo kreativnosti, sve isto ponavljate, svi smo vas prepoznali

Cuca
Gost
Cuca

Mozemo pricat ali cinjenice govore same za sebe. Ipak se nesto dobro uradilo za godinu. Podrzavam vladu i reforme. Ne podrzavam sto su uvukli drugu drzavu i popovluk na mala vrata jer volim Crnu Goru.

Djordje
Gost
Djordje

Zato ima propalih garancija 200 meleona. Hvala DRPSU.

Raco
Gost
Raco

Najbolja vlada. U vrijeme Dpsa minimalna plata je bila 192 eura, a u vrijeme prve demokratske vlade u CG 450. Treba li išta više reći.

Zoran
Gost
Zoran

Treba. Najveca propast drzave od kad su ove neznaluce dosle.

Podgorica
Gost
Podgorica

U vrijeme DPS-a minimalac je bio 250e na neuporedivo nižim cijenama. A sad ovaj sumnjivi eksperiment. Pa i DPS bi ovo ponudio gradjanima zarad popularnosti, veliki rast plata još davnih dana , ali da li je održivo?

Okle.
Gost
Okle.

Ako je DPS za 30 godina samo opustosio Crnu Goru onda ovima treba dat makar jedan mandat da vidimo mogu li sta, to je posteno u najmanju ruku. Treba se izvuci iz rupe koju je za sobom ostavio DPS. Svima kojima se ne svidja vlada neka glasaju za nekog drugog za tri godine. Do tada ce DPS biti na nekih… Više »

Emanon
Gost
Emanon

Bolje i samo ova jedna naspram predhodnih 30 godina ne ispunjenih obecanja.

Burekcic
Gost
Burekcic

Spajic je kriv sto nema nafte u jadranskom moru hahahHhaahha

Goran
Gost
Goran

Dje to piše? Ili ne znaš da čitaš ili pišeš neistine

Zoran
Gost
Zoran

Klasicni prevaranti. DF ih drzi trba im zna se cemu, ali ce im dzaba biti.

Lazar
Gost
Lazar

Najvaznije ispunjeno, plate gradjanima.
Ono sto vi niste uradili za 30 godina.
I nemojte zaboraviti sve to u godini krize

Podgorica
Gost
Podgorica

Otkud taj magični štapić odjednom? Da ne prodjemo ko Grčka mi, a za razliku od Grčke nas EU neće vaditi iz problema!

BRANO NIKŠIĆ
Gost
BRANO NIKŠIĆ

Mirašu 1000% si u pravu!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Sve a ništa!

Simo
Gost
Simo

Aviokompanija za 0 eur. Možda jos Crnogorci iz Ure i demokrata nisu ukapirali šta kleronacionalisti rade i šta im je cilj. Evo da om pojasnim- ekonomsko unistenje drzave ,preveliko zaduženje koje će srbija otkupiti,srpski svet. Već je dosta kasno za mnoge stvari,osvjestite se više

Naroz
Gost
Naroz

SPC botovi rade 1. januara. 🙂 Dako za Božić počinemo od njih..

Emil
Gost
Emil

Oni ne slave ovu Novu godinu

Nagual
Gost
Nagual

Da vratimo DPS to je najbolje

Selo
Gost
Selo

Vratice se DPS kad bude hteo. Ovi su pusteni da dodju na vlast. Evo im 4 godine u kojima ce sve ali bukvalno sve da uniste realno.

King Henry
Gost
King Henry

Bzvz spinujete. Pustite ljude da uzivaju u pocetku godine .

Krtoli
Gost
Krtoli

Evo vidim da vi demohriscanski botovi bas odmarate!
Samo vi i odgovarate na ovo ‘spinovanje’

Mili
Gost
Mili

Nema DPS-a što je najvažnije narodu pa će svega biti…samo strpljivo,može Crna Gora

Simo
Gost
Simo

Mili , bas me briga za dps , ali ovi državu žele da sruše i predaju srbiji ako nisi primjetio,nadam se da to nije i tvoj cilj

😬😬😬
Gost
😬😬😬

Upisaćemo da te baš briga za dps, Simo. Kad ih prije napusti?

Podgorica
Gost
Podgorica

Meni je najvažnije da se pošalju četnici u opoziciju na novih 30 godinica. DPS je ipak mnogo manje zlo.

Goran
Gost
Goran

Pa da vratimo DrPS?

MijoN
Gost
MijoN

Kakvi su ovo tekstovi što je ovo, rijetko me što iznervira kao kad pročitam ovako nešto, mislio bi čoek prije Milojka med i mlijeko tekao, a ne nemaština bila, leba nisam imao da jedem jedno vrijeme, cijela familija fakultetski obrazovana. A ovaj dio za Marovića je najveći hit u tekstu, pa nije izručen druže pet godina unazad, dok je trebao,… Više »

Emanon
Gost
Emanon

Upravo tako, kao da nisu ziveli ovde predhodnih 20 godina

Podgorica
Gost
Podgorica

A sad imaš hljeba da jedeš, jer si po dubinskom nepotizmu uskočio jel?

Jod
Gost
Jod

Zivio Spajicu 100 godina! Preko 400e vise imamo od sledeceg mjeseca u kuci primanja (ja i zena) zivio mi brate! Srecna nova godina i sve ti cvjetalo!

Awetinja
Gost
Awetinja

A ko će da vraća kredite za minus u zdravstvu?
Ti i žena. Daju ti 1€ a uzmu 2€.

Haris
Gost
Haris

Kao i ovih 30 god prije

Send this to a friend