Ekonomija

Godinu dana od uvođenja neradne nedjelje u trgovinama

Za oko 37 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine današnji dan je posebno bitan. Prije tačno godinu Crna Gora je uvela neradnu nedelju, a tog 20. oktobra 2019. godine na ulicama crnogorskih gradova je viđena neobična slika nakon više decenija.

Naime, na osnovu izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini toga dana su zatvorene prodavnice, a trgovci su konačno odmarili nedjeljom.

Zakonom je predviđeno da se nedjeljom i praznicima kupovina može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, sredstava za zaštitu biljaka ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za kupovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

<<<Neradna nedjelja ide na Ustavni sud<<<

<<<Keković: Inicijativa protiv neradne nedjelje nekorektna<<<

Nedjeljom se može trgovati i na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Ranije je Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore uputio apel Ministarstvu ekonomije da još jednom razmotri mogućnost izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, u članu 35a, i time trgovcima omogući rad nedjeljom tokom turističke sezone i državnih praznika. Takođe, apelovano je na Ustavni sud da u najkraćem vremenu ocijeni ustavnost navedenog člana Zakona. Ustavni sud još uvijek nije donio odluku o ukidanju neradne nedjelje.

<<<Trgovci traže: Dozvolite rad nedjeljom i praznicima<<<

Sindikati se protive zahtjevu privrednika.

<<<Unija slobodnih sindikata: Ne ukidati neradnu nedjelju u trgovini<<<

Podsjećamo, zakonom se predviđa da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedjeljom biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 eura, a predviđeno je i zatvaranje objekta.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Odlican potez prethodne vlade, nadamo se da se u ovome istraje i da se koriguje rad i subotom. Radnici su nasi roditelji! braca, bliznji i oni imaju DUSU.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Ovo ne podrzavaju vjerovatno samo oni sto im je cio vikend slobodan. Nek probaju da rade od vikenda subotom samo, pa da cujemo onda komentare. Za pojedine bi mozda dobro bilo da se radi nedjeljom, ali ko ce da isprati to oce li radnici dobiti svoj slobodan dan? Ili ce im bit “ponudjeno” da im se dodatno plati, a nece… Više »

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Kad bi mi neko objasnio zasto neki marketi ne rade a neki rade

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Da ja znam nista ne radi osim pumpe tafike pekare neke poslasticarnice…tako to. A marketi ne

Komsija
Gost
Komsija

Srecna godisnjica svima,a iskreno bilo bi dobro kad bi se neradna nedelja izglasala i za sve ostale radnike.Kafici i restorani takodje zaposljavaju ljude koji zele bar jedan dan sa porodicom biti.

Marko
Gost
Marko

Kada bi mi neko objasnio zasto ne rade prodavnice a restorani da. Konobari i sl nemaju prava na odmor, ili je bitnije popiti kafu i rakiju od hljeba i varenike? Moze komromis: svaki treci vikend dezurni trzni centar. A svakom bas svakom radniku u CG dan ili cak dva slobodna u nedelji, ako ne ispostuju kazne da bydy rigorozne, maltene… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Зашто то чак? Па два слободна дана су нешто нормално. Него до увођења нерадне неђеље многи ни тај један имали нису.

Milutin
Gost
Milutin

Ima li nekog mitinga povodom godišnjice?

Yes
Gost
Yes

Ici ce litija.

Daky
Gost
Daky

Ajde sa srecom pa da i subota ubrzo bude neradna!

Luna
Gost
Luna

Loša odluka skroz
I onako su non stop kukali i kukaju još više, imamo neradan narod i nema mu spasa…

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Luna ti mora da imas slobodnu subotu i nedjelju.

Ups!
Gost
Ups!

E jesmo debilna država!!!! Nemamo nikakvu proizvodnju, jedina privreda nam je trgovina i kafane….PA SE PITAM IMA LI KO PAMETI OVDJE???!!!! Pa nijesmo Švajcarska da sebi možemo priuštiti neradnu nedelju!!!!!

Sova
Gost
Sova

Dozvolio bih rad neđeljom samo ako je jedini radnik u trgovini izvršni direktor. To je lako iskontrolisati.

Spuski
Gost
Spuski

Dako dade Bog da ovi mrcni radnici ostaih zanimanja dobiju slobodnu nedelji dabi mogli makar jedan dan da odmore i rucaju sa porodicom ka ostali svijet

Marko
Gost
Marko

Nemogyce!!!!! Moraju neke sluzbe raditi i nedeljom. Umjesto da sve stane nedeljom borite se da svi dobiju dan-dva slobodno, sto mora bas nedeljom.

freeman
Gost
freeman

Treba uvesti radnu nedjelju svim trgovcima koji to zele, pod uslovom da u toku sedmice obezbijede jedan ili dva slobodna dana za zaposlenig koji radi nedjeljom. Ovako ce plandovati nedjeljom kada ne.mogu.nista da zavrse, a imaju pad prometa I moguce smanjenje plata.

Marko
Gost
Marko

Tako je

freeMNE
Gost
freeMNE

Plate su im i onako na nuli,tako da bolje da odmaraju

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Па требали би имати још један дан осим неђеље. Али то нико исконтролисат неће или не може.

Budva
Gost
Budva

Nemate vi sluha za male privrednike.
U Budvi je sezona 60 dana. A ove sezone ni jedan dan nije bilo turista. Umjesto da nas puste bar u to 60 dana da radimo nedeljom a posle toga ne moramo raditi. Zapitajte se odgovorni malo.
Pogledajte susjede.
ITALIJU,GRČKU TURSKU
Sram vas bilo Odgovorni

Pepa
Gost
Pepa

Kako si pametan..na primorje se radi ljeto zima nemaaa slobodnog dana..bice da si gazda neki pa pametujes..

Marko
Gost
Marko

Ma ne kaze da radnici rade stalno, kaze da rade radnje svaki dan, radnici se mijenjaju…

Lepo
Gost
Lepo

Ovo treba ukinut.Ovo blage veze sa životom nema.

Dalibor_CG
Gost
Dalibor_CG

Jedna od naboljih odluka!

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ok rješenje. Samo smatram da šoping centri treba da rade nedjeljom, a neki radni dan da imaju slobodan.

Lolko
Gost
Lolko

Nista to sto taj dan fixno nece biti zatvoreni inace opet sve na grbacu radnicima

Marko
Gost
Marko

Ma oni ih mogy ostalih 6 po 16 sati da rade. Resava se sustinski ne da ne radi niko jedan dan.

Kolega
Gost
Kolega

Pa tako je i bilo! SVAKO JE IMAO DVA UZASTOPNA NERADNA DANA!

Milena
Gost
Milena

Eto vidimo da moze da se funkcionise i bez radne nedelje

Neradnik
Gost
Neradnik

Može čovjek da funkcioniše i bez jedne ruke ili noge ali je ipak bolje da ima obje. Ako trgovina treba da pokriva 6 dana umjesto sedam to znači da im treba manje radnika. O tome nijesi razmišljala Milenice.

Aha
Gost
Aha

Najveca glupost ikad. I same prodavacice negoduju. Subotom i ponedeljkom ih oderu od posla. A nedeljom nista za sebe ne mogu da urade bez da leze ili u restoran. A s obzirom kolike su im plate restoran im je misaona imenica. A tek o turistma kojih ce valjda opet nekad bit da ne pricamo. Nista im nije jasno. Ovo je… Više »

darija
Gost
darija

Evo crkosmo negodujuci.Radila sam godinama bez slobodnog dana i evo me sad marsiram ulicama sa parolom da vrate radnu nedelju jer ne znam sta cu sa sobom.Ne sprdaj se ljeba ti.

Sova
Gost
Sova

Kako je to “lako saznati”? Šta ako radnik neće, ili ne smije, da prijavi prekršaj, već izjavi da je dobio slobodan dan? Toga u CG ima koliko god hoćeš. Nije to lako suzbiti.

Marko
Gost
Marko

Pa ako kazu za prekrsaj zatvarane firme nema sanse da ce da prekrse pravila da radnik ima slobodan dan. Ne mora nedeljom, rotiraju se.

Gost
Gost
Gost

Evo ja ne kukam, bas se radujem. Odiremo se svaki dan, a ne samo subotom i ponedeljkom. Uzivam u slobodnoj nedelji. Ajd zdravo, brzo ce nedelja😎

BUD
Gost
BUD

SDPova zasluga

Libero7
Gost
Libero7

Trbalo bi da se radi bar u turistickim mjestima jer u ovim uslovima je propast za male prodavnice butike itd

Krsto
Gost
Krsto

Bruka!
Spajali su neđelju sa praznicima!
Dešavalo se da ne rade po 5 dana, sramno je zaista! Trgovina sa namirnicama je osnovna djelatnost

Marko
Gost
Marko

Bitno je nekima da rade kafane pijandurama, a prodavnice sta ima veze. Treba da rade, ali radnici moraju imati slobodan dan naravno bill koji u nedelji kako ih zapadne

Mmmmmm
Gost
Mmmmmm

Svuda u svijetu je sve to normalno samo smo mi gospoda kojima nikad nista nije ok. Da nam vi mozete odredit radno vrijeme ni kuci ne bi isli. Odgovara mi ova nedjelja I ne bih tu nista mijenjala. P.S. Sto se praznika tice kad svi drugi mogu da provode praznike u krugu prodice mozemo I mi. I mi imamo dusu,… Više »

Milan
Gost
Milan

Sa srecom! Neradna nedjelja ne treba da bude upitna!

Ups!
Gost
Ups!

Milane legendo, to pije vodu samo ako smo u zapadnim državama gdje je razvijena privreda i proizvodnja po fabrikama!!!
Tako da nam je “sreće” samo da otvorimo sve objekte da rade nedeljom, jer ima dosta onih koji su zbog toga na ulici ostali!!!!
Takav luksuz sebi nijesmo smeli dopustiti!!!!

darija
Gost
darija

Bog Vam pomogao,prodisali smo malo.Bar znamo da cemo tu nedelju provesti sa porodicom i odmoriti.

Send this to a friend