Ekonomija

Godišnje se otvori od 500 do 550 stečajeva

Ilustracija

Svake godine se u prosjeku otvori od 500 do 550 stečajeva, kazao je Pobjedi predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

“U Privrednom sudu Crne Gore, u posljednjih pet godina nad 2.291 društvom otvoren je stečajni postupak. U 2014. godini otvoren je 431 postupak, u 2015. godini 515, u 2016. godini 561, a u prošloj godini 601. U tekućoj godini do sada su otvorena 183 postupka stečaja”, objašnjava predsjednik.

Na pitanje koliko su radnika zapošljavala preduzeća koja su do sada otišla u stečaj, Jovanić ističe da Privredni sud ne vodi tu evidenciju.

“Privredni sud u tom dijelu ne vodi evidenciju. To je u nadležnosti drugih državnih organa, koji vode evidenciju o zaposlenim licima kod svih privrednih subjekata registrovanih u Crnoj Gori”, pojašnjava Jovanić.

Blažo Jovanić

On kaže da je u sudu trenutno u radu 269 predmeta stečajnih postupaka.

“Trenutno je podnijeto 40 prijedloga za otvaranje ste- čajnog postupka o kojima sud još nije odlučio”, dodaje predsjednik suda.

Objašnjavajući složenost predmeta koji su u radu Jovanić kaže da oko 70 odsto predstavlja predmete kod kojih postoji stečajna masa.

“Kod kojih se vrši prodaja imovine i oni zbog toga duže traju, odnosno interesovanje potencijalnih kupaca za imovinu stečajnih dužnika utiče i na dužinu trajanja stečajnog postupka. Dakle, svi oni postupci koji se vode nad stečajnim dužnicima što imaju imovinu, koja čini stečajnu masu, smatraju se složenim postupcima, pa sud u tom dijelu ne vrši kategorizaciju na “veće“ ili ,,manje“ stečajne dužnike, odnosno postupke”, objasnio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Kako se onda smanjuje nezaposlenost?

Vukic
Gost
Vukic

Koliko od toga ide odabranim.

Send this to a friend