Ekonomija

Golubović: Balkanu za ekonomski rast potrebni inovacije i istraživanja

Evropska unija mora postati suvereniji akter na svjetskoj sceni, a Evropi i Balkanu za ekonomski rast potrebni su inovacije i istraživanja, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

On je bio panelista na regionalnoj konferenciji “Zapadni Balkan 2030. – vizije, želje i realnost“, koja je održana u Beogradu.

Golubović je kazao da je neosporno da Berlinski proces predstavlja sinonim za kvalitetnu pripremu zemalja Regiona za integrisanje u jedinstveno tržište. Crna Gora je, navodi, u ovom procesu napravila do sada najveći iskorak, mnogo uradila na unapređenju ekonomskih sloboboda, otvorenosti, transformaciji privrede, povezivanju sa svijetom, a i svoj bezbjedonosni okvir je zaokružila članstvom u NATO-u.

“Posebno važan segment saradnje u dosadašnjim aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, predstavlјala je privredna saradnja. Polazeći od ranijih političkih obaveza preuzetih prije svega na Samitu u Parizu, EK smatra da Zapadni Balkan treba da preduzme odlučne korake u cilјu ubrzavanja regionalnih ekonomskih integracija. To predstavlјa perspektivan put za otvaranje snažnijih i lakše održivih ekonomskih mogućnosti za region i njegove građane i istovremeno pokazuje da se te  zemlјe kreću ka većoj trgovinskoj i privrednoj otvorenosti, kao središtu njihovih ambicija u kontekstu evropskih integracija”, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, Unija je pred brojnim izazovima, počev od pitanja Bregzita, preko nedostatka radne snage, do velikog priliva izbjeglica.

“Svaka opasnost pred kojom se Evropska unija nađe, ima još veće razmjere na Balkanu, jer usložnjavanje prilika na tom nivou direktno se odražava na nas”, ocijenio je Golubović.

On se saglasio sa stavom predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da EU mora postati suvereniji akter na svjetskoj sceni, te da joj je potrebna definicija pristupanja zemalja Zapadnog Balkana.

Naglasio je da su Evropi i Balkanu za ekonomski rast potrebni inovacije i istraživanja.

Finansijski okvir za period 2021 – 2027 predviđa značajno više ulaganja u inovacije, čak 98 milijardi eura za buduće istraživačke programe, što je oko 20 milijardi više u odnosu na period 2014 – 2020.

Izrazio je uvjerenje da će se u narednom periodu stvoriti pouzdano jedinstveno digitalno tržište Evrope koje će olakšati život i omogućiti godišnji rast u vrijednosti od blizu 500 milijardi eura te otvoriti stotine hiljada novih radnih mjesta.

U fokusu svakog napretka su ljudi, i predsjednik ističe značaj vizije Komisije o uspostavljanju evropskog prostora obrazovanja do 2025. godine, koja će olakšati učenje, studiranje i istraživanje preko granica, zbog čega bi se sredstva za naredni ciklus Erasmusa udvostručila i tako iznosila 30 milijardi eura, zahvaljujući čemu bi 12 miliona ljudi imalo priliku za učenje i mobilnost.

“U takvoj Evropskoj uniji, kakvu vjerujem da ću vidjeti i u njoj živjeti 2030. godine, ojačaće naš Region koji pokazuje apsolutnu
spremnost da se integriše u jedinstveno tržište postajući njegov značajan segment. Ujedinjena Evropa odgovor je na globalnu
konkurentnost i sve druge političke i ekonomske izazove”, smatra predsjednik crnogorske Komore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bodulski borej
Gost
bodulski borej

na zalost, od svega toga nema nisto. tocno je da bez razvoja novih tehnologijâ i iztrazivanjâ od gospodarskoga rasta unutar EU-a i pogotovo na balkanu nema nisto. nu, za to su potrebna milijardna ulaganja u eurima, a u to se nitko u danasnjima okolnostima na svjetskome trzistu ne ce upustati. strane banke ce izkljucivo poddrzavati vlastite postojece proizvodjace i uloge/investicije,… Više »

Send this to a friend