Ekonomija

Golubović studentima: U biznis se ne ulazi da bi se probalo, već uspjelo

U biznis se ne ulazi da bi se probalo, već uspjelo. Za uspjeh u biznisu je potrebno znanje, čije se sticanje ne završava okončanjem studija, već traje tokom cijelog života. Znanje, odnosno diploma, nijesu dovoljni preduslovi za uspjeh. Znanje koje ste stekli tokom školovanja morate transformisati u vještine, koje vas, uz dozu hrabrosti, vode uspješnom biznisu, poručio je danas studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, tokom predavanja organizovanog u okviru manifestacije „The Right Start”, svojevrsne uvertire za ljetnji semestar na Ekonomskom fakultetu, Golubović je ukazao da se biznis ne pokreće na kratak rok, jer on ne može biti uspješan u tom periodu.

Prema njegovim riječima, biznis nema granica i ne treba ga ograničavati jednim tržištem, posebno ovako malim i otvorenim kakvo je crnogorsko.

“Biznis mora da se razvija i izlazi iz regionalnih okvira. Kada razmišljate o biznisu nemojte svoje ambicije zadovoljiti time da budete prosječni, već da uvijek budete među prvima. A da biste bili u toj poziciji, potrebno je da imate stručan, obrazovan kadar, koji ćete, zajedno sa vama, usavršavati cijelog radnog vijeka. Najveći kapital svakog biznisa su obrazovani i kreativni mladi ljudi”, kazao je predsjednik PKCG.

Za uspješno poslovanje, naglasio je on, takođe je neophodno uvoditi standarde u tehnološke procese, te izgraditi povjerenje sa poslovnim partnerima, klijentima i zaposlenima.

Golubović je ukazao i na veliki napredak u razvoju koji je postignut od sticanja nezavisnosti naše zemlje, ističući da je prethodnu godinu obilježio ekonomski rast po jednoj od najvećih stopa u Evropi i očekuje se da će ona iznositi 4,9 odsto, a pozitivni trendovi se nastavljaju i u prvim mjesecima 2019.

“Posebno raduje evidentan rast u realnom sektoru, a značajne rezultate daće i investicije od 270 miliona eura, planirane u agraru tokom narednih godina”, rekao je Golubović, dodajući da šansu za razvoj vidi u povezivanju poljoprivrede i prehrambene industrije sa turizmom, na čemu se intenzivno radi.

O povoljnom ambijentu za poslovanje i ulaganje, kako je istakao, govore i strane direktne investicije koje su u 2018. dostigle blizu 800 miliona eura, a rastu i investicije iz zemalja članica NATO, nakon pristupanja naše zemlje toj alijansi.

“Nadam se da će u narednih nekoliko godina Crna Gora postati članica Evropske unije. Evropske integracije znače uvođenje standarda u poslovanje, unapređenje sistema obrazovanja i prisustvo na velikom tržištu, uz slobodan protok roba i kadrova”, kazao je Golubović, navodeći da je jako značajna i brzina ulaska u EU, kako bismo mogli što prije da koristimo njene strukturne fondove i dodatno podigli nivo ekonomskog razvoja.

Dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović je naglasio da je partnerstvo dvije institucije višedecenijsko. Jedan od vidova partnerstva je participacija profesora i studenata Ekonomskog fakuteta u radu Konferencije o ekonomiji, koju Komora već godinama organizuje.

On je zahvalio Goluboviću na podršci i prijateljskom odnosu prema Ekonomskom fakutetu.

“Ekonomski fakultet mora da uradi sve kako bi njegovi studenti sjutra bili spremni za biznis. Moramo da vas ohrabrimo, ali ne previše, jer ne smijemo da vam damo čelična krila, kojima ne možete da letite. Zato je potrebno da imamo snažno partnerstvo sa institucijama kakva je Privredna komora i sa ljudima kakav je Vlastimir Golubović”, kazao je Milović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

planiram da investiram u business…. samo da obrnem neke eure….🍺🍻

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Treba Milo studentima da predaje. On je brze nego iko na svijetu zapoceo milionski biznis.

LSCG
Gost
LSCG

Ni u Privrednu komoru

Mila K
Gost
Mila K

guru je u pravu, i treba svi ovi nebiznismeni i neprofesori da mu podignu spomenik

nigdje se djeci ne bi mogli obratriti najobičniji partisjki pošlu[nici bez ovdje kod nas

Privatnik
Gost
Privatnik

Nezainteresovano pitam koji je Golubovićev uspjeh u ,,biznisu”. ČIME MU SE BAVE ĐECA? Sreća je moja pa nijesam slušao ovakva predavanja zvana ,,nasigurno”, nego sam probao i slavno propadao, pa opet probao i na kraju našao u čemu sam najuspješniji. Đeco, ne bojte se neuspjeha, to vas ojačava i donosi iskustvo za buduće poslove, puštite se teorije stručnjaka koji su… Više »

Pogba
Gost
Pogba

Uspjeh mu je firma koja traje 40 godina od 100 zaposlenih koji su zadovoljni,a djeca mu rade u istoj toj firmi kao najbolji studenti u generaciji na ekonomskom fakultetu. A sve ovo je lako provjerljivo jer ne zivimo u Kini no u Drzavi dje se svi poznajemo na ovaj ili onaj nacin. I nemoj da difoltu na svakoga da pljujes… Više »

skejsis
Gost
skejsis

Ja sam probo da uspijem ali mi trazise reket,dok je ove vlasti ti si miran Vlastimire

bob
Gost
bob

Dzaba svo znanje ako niste clan partije!

Roki
Gost
Roki

Ne petljam se u politiku i sasvim mi lijepo ide. Neću nikada postati milioner, ali mi je i ovako dobro.

Send this to a friend