Ekonomija

Golubović: Unaprijediti poslovni ambijent u Beranama, Andrijevici i Petnjici

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović posjetio je juče Berane, Andrijevicu i Petnjicu, gdje je sa rukovodstvom opština i privrednicima razgovarao o poslovnom ambijentu i mogućnostima njegovog unapređenja, saopšteno je iz PKCG.

Kako navode u Privrednoj komori, predsjednicima opština Dragoslavu Šćekiću, Srđanu Mašoviću i Samiru Agoviću, kao i predstavnicima poslovne zajednice, Golubović je predstavio aktivnosti kojima ta asocijacija doprinosi povoljnoj biznis klimi i ekonomskom razvoju.

Predsjednik je posebno potencirao uticaj Komore na unapređenje regulatornog okvira po mjeri privrednika, njenu značajnu ulogu u promociji crnogorskih proizvoda i kompanija kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, te njihovo organizovano učešće na sajmovima i poslovnim forumima.

“Komora ima istaknutu ulogu u reformi obrazovnog sistema u skladu sa potrebama tržišta rada, a naročito u promociji i implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 programa je u nedavno završenoj školskoj godini bilo uključeno više od 800 učenika iz 20 opština. Istaknutu ulogu Komora ima i u cjeloživotnom učenju – tokom 2019. godine organizovala je 76 edukacija iz oblasti unapređenje menadžmenta, radnih odnosa, marketinga i drugih, kojima je prisustvovalo 4.700 privrednika i zaposlenih u institucijama”, rekao je Golubović.

U fokusu su bile i značajne aktivnosti Privredne komore za vrijeme epidemije bolesti Covid-19.

“Komora je od samog starta pratila izazove sa kojima se suočava privreda i u saradnji sa nadležnima doprinosila njihovom otklanjanju. Kreirala je online upitnik i call centar, putem kojih je dobijala zahtjeve kompanija i adresirala ih prema državi, doprinosila stabilnosti tržišta ključnih artikala, dala značajan doprinos kreiranju mjera podrške ekonomiji”, dodao je Golubović.

Bilo je riječi i o predstojećem trećem paketu mjera podrške koji će imati sanaciono-razvojni karakter, uz istaknutu ulogu Investiciono razvojnog fonda i poslovnih banaka, a predsjednik PKCG zahvalio je opštinama koje svojim mjerama daju doprinos saniranju negativnih posljedica korona-krize.

Savjetnica predsjednika Komore Nina Drakić prezentovala je analize poslovanja privrednih subjekata koje je Komora uradila za sve lokalne samouprave i program sertifikacije po BFC standardu opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

“Istaknuto je da sertifikovane opštine investitori prepoznaju kao sredine sa dobrim uslovima za poslovanje, što je veoma bitno za donošenje odluka o ulaganjima. Predstavnici lokalnih samouprava i kompanija pozvani su da privredne sporove efikasno rješavaju pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori, a preduslov za to je da u ugovore koje sklapaju uvrste arbitražnu klauzulu”, navode u PKCG.

Kako dodaju, posjete su dio programskih aktivnosti Privredne komore usmjerenih na jačanje saradnje sa lokalnim samoupravama.

Berane

Opština Berane ima veoma konkurentne poreske stope, čime, između ostalog doprinosi razvoju privrednih djelatnosti, ocijenjeno je na sastanku sa Golubovića, Šćekića i predstavnika poslovne zajednice.

Tokom razgovora, privrednici su kao glavne izazove za privredu ovog kraja, između ostalih, identifikovali nedostatke u sistemu ustupanja drvne mase putem koncesija, nedovoljnu mogućnost malih firmi da dobiju poslove na tenderima i zastupljenost proizvoda sa sjevera u trgovinama drugih regiona, nedostatak stručnog kadra, visoku cijenu električne energije, sivu ekonomiju…

“Opština Berane prepoznaje da siva ekonomija ugrožava sve segmente privrede i da se moraju preduzeti odlučni koraci kako bi se suzbila”, ocijenio je Šćekić.

Golubović je istakao da je borba protiv sive ekonomije u vrhu prioriteta ove asocijacije i tema broj jedan na godišnjim sastancima sa predsjednikom Vlade i ministrima.

“Suzbijanje sive ekonomije je preduslov umanjenja opterećenja zarada po osnovu poreza i doprinosa. Neophodne su rigorozne kontrole nadležnih inspekcija kako bi se ova pojava suzbila”, rekao je Golubović.

Predsjednik Opštine je ukazao na potrebu veće zastupljenosti domaćih prehrambenih proizvoda u turističko-ugostiteljskoj ponudi, što bi dodatno afirmisalo poljoprivredne proizvođače sa ovog i drugih područja. Smatra da su neophodne dodatne mjere podrške crnogorskom turizmu koji usljed krize trpi najsnažnije udare.

“Korona kriza je pokazala da se ekonomija ne može oslanjati samo na turizam. Država je odlučna da u narednom periodu akcenat razvoja bude na proizvodnji, a posebnu šansu vidimo u energetici i agraru”, zaključio je Golubović.

U posebnom fokusu bila je situacija u Rudniku uglja Berane, gdje je zbog visokih troškova i aktuelne krize obustavljena proizvodnja.

Prema podacima Poreske uprave, završne račune za 2019. u opštini Berane predao je 441 privredni subjekat, što je 19,8 odsto više nego prethodne godine. Najveći broj ih je registrovan za poslove trgovine, prerađivačke industrije i usluga smještaja te ishrane. Ukupno su imali 2.040 zaposlenih, 15,1 odsto više nego 2018. godine.

Privredni subjekti iz Berana su u 2019. iskazali su ukupan prihod od 68,9 miliona eura, 22,4 odsto veći nego prethodne i dobit u vrijednosti od 4,5 miliona eura, 87,5 veću u odnosu na 2018.

Andrijevica

Završne račune za 2019. godinu u opštini Andrijevica predalo je 45 privrednih subjekata 19,6 odsto manje u odnosu na 2018, navodi se u Analizi koju je izradila Privredna komora. Podaci Poreske uprave pokazuju da se privrednici ove opštine najviše bave prerađivačkom industrijom, trgovinom, snadbijevanjem strujom, gasom i parom, poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom. Ovi privredni subjekti su u 2019. zapošljavali 213 radnika, 5,3 odsto manje nego prethodne godine.

U 2019. godini iskazali su ukupan prihod od 11,7 miliona eura, 9,3 odsto više nego prethodne godine. Njihova ukupna dobit iznosila je milion eura i 25 odsto je veća nego prošlogodišnja.

“Želimo da unaprijedimo poslovni ambijent. To potvrđuje i činjenica što smo opštinske takse smanjili na minimum”, rekao je Mašović.

Golubović je čestitao rukovodstvu Opštine na odgovornom odnosu prema privrednicima i sveobuhvatnim mjerama koje je donijelo u borbi protiv epidemije Covid-19.

Petnjica

U Privrednoj komori ukazuju da je Golubović prvi predsjednik PKCG koji je posjetio Opštinu Petnjica. U razgovorima sa predstavnicima rukovodstva Opštine i poslovne zajednice, on se upoznao sa izazovima, ali i potencijalima za razvoj privrede ovog područja.

Agović je ukazao je da je 2020. godina izuzetno izazovna za Petnjicu, te da će kriza uticati značajno na njen budžet.

“Opština dosta polaže u razvoj infrastrukture, čime značajno doprinosi i poslovnom ambijentu. Petnjici je potrebna kvalitetna studija integralnog razvoja, jer osim poljoprivrede, koja je strateška grana za nas, imamo mogućnost razvoja drvoprerade, energetike i turizma”, rekao je Agović.

Govoreći o agraru, on je ukazao da sve više žitelja, pa i mladih prepoznaje mogućnosti koje pruža ova djelatnost.

“Za razvoj poljoprivrede je veoma važno prepoznati da moramo što više da kupujemo domaće proizvode i smanjimo uvoz”, rekao je prvi čovjek Opštine.

On je podsjetio da je Petnjica u Skoplju dobila priznanje kao opština koja uspješno razvija ambijent za poslovanje.

“Od niske zaposlenosti krenuli smo ka rastu i siguran sam da bi se taj trend nastavio da nije bilo korona virusa. Potrebno je da se privrednici u što većoj mjeri oslobode poreza i doprinosa, kako bi se podstakla njihova aktivnost, te zaustavio odlazak stanovništva sa sjevera”, rekao je Agović.

On je istakao da dijaspora značajno doprinosi razvoju ovog kraja, kao i država Crna Gora. Mlade generacije Petnjičana školuju se na prestižnim svjetskim univerzitetima i očekuje se njihov značajan uticaj na ekonomiju ovog područja.

Prema podacima Poreske uprave, završne račune za 2019. godinu u Opštini Petnjica predala su 23 privredna subjekta, znatno više nego za 2018. Oni su ostvarili ukupan prihod 2,9 miliona eura i dobit od 0,1 milion.

U ime privrednika govorio je Rešad Adrović, vlasnik tekstilne kompanije La Vista. On je posebno istakao da proizvodne delatnosti teško podnose visoke poreze i doprinose na zarade, koji domaću ponudu čini nekonkurentnom u odnosu na okruženje.

“Smanjenje poreza i doprinosa na zarade neće smanjiti uplate u državnu kasu po ovom osnovu jer će doprinijeti većem zapošljavanju”, kazao je Adrović.

Ukazao je da da domaće kompanije često ne mogu da odgovore zahtjevima javnih nabavki.

“Patriotizam se dokazuje i upošljavanjem domaćih kompanija na tenderima”, smatra on.

Pozvao je Privrednu komoru da se još snažnije angažuje na povezivanju proizvođača hrane i tekstila sa turističkim poslenicima.

Golubović je istakao da je Petnjica jedna od rijetkih crnogorskih opština u kojoj dominantna djelatnost nije trgovina, već prerada.

Pozvao je privrednike Petnjice da koriste sredstva iz Vladinog Programa razvoja poljoprivrede i ona koja odobrava IRF.

“Vrata Privredne komore su uvijek otvorena za sve inicijative privrednika i lokalne uprave Petnjica”, zaključio je Golubović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragan
Gost
Dragan

Ko je od privrednika iz Berana prisustvovao sastanku?

Send this to a friend