Ekonomija

Gorivo sve skuplje, vlast ćuti, u foteljama otupi oštrica

Foto: hifaoil.ba

Od danas su sve vrste goriva na crnogorskim pumpama skuplje od jedan do četiri centa po litru, a ovo je četvrto povećanje maloprodajnih cijena naftnih derivata u Crnoj Gori od početka godine. Eurodizelu je od početka godine cijena povećana za 11 centi, a za dvije vrste benzina za 16 centi po litru. Vlast i dalje ostaje nijema, a dok su bili opozicija, svako poskupljenje su žestoko kritikovali.

<<<Četvrto poskupljenje ove godine: Od sjutra skuplje sve vrste goriva<<<

Iako cijena goriva još uvijek nije dostigla rekordan nivo iz 2012. godine, trendovi rasta na svjetskom tržištu pokazuju da je sasvim izvjestan nastavak povećanja i u narednom periodu. Ovo je posebno značajno za građane Crne Gore koji su finansijski već iscrpljeni epidemijoj koronavirusa, ali i za privredu koja je duboko pogođena pandemijom, posebno mala i srednja preduzeća koja su i najmanje otporna na epidemije, jer nemaju velike finansijske rezerve. Pad prihoda se kreće oko 50 odsto, što je pokazatelj u kakvom je stanju čitava privreda.

U ovakvoj atmosferi, cijene goriva koje konstantno rastu predstavljaju novi udar na džepove građana i privrede, ali i potencijalu opasnost od povećanja cijena ostalih proizvoda i usluga. Ono što najviše iznenađuje crnogorske građane je ćutanje partija na vlasti na ove trendove, posebno ako se zna da su, dok su bili opozicija, oštro kritikovali svako povećanje cijena derivata.

Građanski pokret URA je bio najglasniji u komentarisanju cijena goriva, tvrdeći da je rast cijena derivata “samo jo jedna u nizu udara na standard građana koje Vlada kontinuirano sprovodi prebacujući građanima da ispravljaju i plaćaju njihove greške”.

Čak su zahtijevali i nove izbore zbog rasta cijena goriva. Sad kad su u izvršnoj vlasti, ni riječi nijesu rekli o kontinuranom poskupljenju nafte i naftnih derivata, u uslovima u kakvim se crnogorski građani i privreda nikada ranije nijesu našli.

Slično je i sa Demokratama koje su tvrdile da “Vlada cijenama goriva popunjava budžetske rupe” dok je za SNP svako poskupljenje goriva bilo posljedica neodgovorne vlasti. Sada, kada su oni ti koji odlučuju, nastao je muk.

Socijaldemokratska partija je još u januaru obnovila zakonsku inicijativu za umanjenje akciza na gorivo, tražeći da se akcize umanje za 15 odsto, jer “upravo one čine najveći dio udjela u cijeni goriva, a sa dodatkom PDV ta cijena je previsoka i za države poput Austrije ili Luksemburga.

“Da pojednostavimo, kada bi cijena litra supera bila 1 eurocent, on bi u Crnoj Gori koštao 66 centi zbog previsoke akcize i PDV” , isticali su u SDP-u.

“Sada su na ispitu predstavnici nove vlasti od kojih su mnogi podržavali našu ideju u proteklim godina, dok su bili u opoziciji. Da li će podržati zakon kojim se smanjuju akcize i time suštinski, a ne na riječima, doprinijeti da građani Crne Gore imaju niže troškove života. Cijena litra goriva je inače “ugrađena” u mnoge druge robe i usluge i često upravo zbog rasta cijena goriva rastu cijene i ostalih proizvoda i usluga. Građani Crne Gore su već ekonomski izmučeni poslije jednogodišnje pandemije koronavirusa, kraha turističke sezone i pada aktivnosti u svim oblastima”, tvrde u ovoj partiji.

Nije poznato, međutim, da li su dobili pozitivan odgovor od bilo koje partije iz aktuelne vlasti, koji izgledaju kao da su zaboravili šta su govorili kad su bili opozicija.

Povećanje cijena goriva komentarisao je i posalnik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

I dio medija koji su bili najglasniji prilikom poskupljenja cijena goriva, sada se ućutao. Vijesti o povećanju cijena derivata više nijesu dramatično najavljivanje na naslovnim stranama. Skoro pa da prolaze neopaženo.

O vrtoglavom rastu cijena goriva ne izjašnjavaju se ni iz Vlade Crne Gore. Da li još uvijek nijesu shvatili svoju odgovornost, ili ćute jer ih niko ne proziva…

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Biće da su nam povećali plate!

Zora
Gost
Zora

Smanjite akcize .

Aleksa
Gost
Aleksa

Apostoli udrite po Narodu i to im je malo tražili su

Mila
Gost
Mila

Svi ste glodjali uši o poskupljenju goriva sad to više nije tema mora da sipate u auto po crkvama. Svi zadovoljni e milo mi je vala zbog vas ili je ovo Milo poskupljao

Dspecial škola
Gost
Dspecial škola

Covjece novi pežo košta na sniženje 10900 pežo 208 novi.

Ana
Gost
Ana

od septembra na ovamo,koje je ovo poskupljenje po redu peto ili sesto.sramota…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Istina je da su ranije poslije drugog poskupljenja napadali Vladu. A ovo je, mislim sedmo poskupljenje od kad su došli na vlast i prave se blesavi. Sad i NVO i razna udruženja koja su ranije dizala glas, ćute. Pa je nekako sve jasnije.

Kuvar
Gost
Kuvar

Ima istine ,ali gorivo je berzanska roba…
Jedino da smanje porez i akcize ,sto je onda manje novca u budzetu…

DritanovaDiva
Gost
DritanovaDiva

Srećna vam sloboda narode, tek će te viđet što vas čeka!

Bezimeni
Gost
Bezimeni

Kako ste glasali tako ce te jos gore docekati,samo polako dosta vas ni narodna kuhinja nece spasit, trazili ste gledajte

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Najlakši način da se dođe do novca je gorivo. Pod “apostolima” će gorivo doći do 2€. Živi bili pa vidjeli!

Nikola
Gost
Nikola

Treba povećati cijenu goriva još više.Ne mogu građani 50 metara do prodavnice prošetati nego se auto pali odmah.

Mag
Gost
Mag

Da ides svaki dan na posao u drugi grad pitao bih te

Nagual
Gost
Nagual

Pa kad je ovako poskupljivalo kod bivše vlasti, vi ste objavljivali tekstove naftnih stručnjaka kako je to opravdano i da ne treba da optužujemo vlast.. postoji google sve je lako naći

Mrgud
Gost
Mrgud

Nema više dežurnih botova, šta je sad odgovara i povećanje cijena goriva. Prošli su vikali ,,Glasaću DPS kad ću g…. jes” a kakva je parola vaša?

БСК
Gost
БСК

Предлажете да копамо рупе и тражимо нафту? Смијешни сте у својој злоби и пакости.

Mirko
Gost
Mirko

Trazili smo,dobili smo,ne bilo nas kad smo ovo dozvolili,pih

Pripravnik
Gost
Pripravnik

i pripravnicke plate kasne..koja je muka?

Miko Zivkovic
Gost
Miko Zivkovic

Lako im je bilo pricat i kritikovat iz opozicionih fotelja o povecanju goriva. Sad vidimo ko su stvarno apostoli. Sto ne pricaju o plantazama, montenegro airlinesu???

Milos nk
Gost
Milos nk

Becic je rekao druga Svajcarska. Narod je trazio promjene i dobio ih.haha

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ovi strucnjaci sto brane vlast ko god da je u pitanju cijenom nafte pominju zlato bitkoine …napisite koliko je cijena goriva u luci bar a koliko na benzinskoj pumpi …akcize su 60 posto cijene gorive …pljacka naroda …povecali su carine na uvoz polovnih auta i o tome se cuti …

Tivat
Gost
Tivat

Ako je Krivokspić kriv što skače cijena nafte onda je zaslužan i za cijenu Bitcoina i cijenu zlata….

Matun
Gost
Matun

A kako u Srbiji cijena goriva nije vezana za cijenu bitkoina nego samo kod nas?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Lijep tekst, šteta što nije objavljen prije nekoliko godina.

Šušanj
Gost
Šušanj

Samo vjerujmo da idu i na vodu i ići će

Djuka
Gost
Djuka

Dolaskom expertskih apostola… sve ide u pravom smjeru samo za svoju fotelju i svoj džep, a za narod koga je to briga…

Akcize
Gost
Akcize

jer je prije nove vlasti gorivo bilo jeftino a?
ahahaha okee

Zašto
Gost
Zašto

Jesi li ti pročitao tekst?

Šušanj
Gost
Šušanj

Ne kapira

Njegoš
Gost
Njegoš

Treba platiti kupljene glasače u NK, kao i one od 30tog avgusta.
Ostavke LOPOVI!!!

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Vlast ne može da utiče na Iraq. Liniju…i ostale proizvođače nafte

Migo
Gost
Migo

Alo apostoli đe su pare te 80c po litru ide u budzet?????

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Kad narod shvati da će opoZicija sve reći protiv vlasti i narodu obećavati brda i doline, a da od toga nema ništa, dobro će paziti za koga glasaju sledeči put.

Njegoš
Gost
Njegoš

Ma neka, naravno da ćemo glasati za opoziciju, apostolska lopovska vlast ide na smeće.

neko
Gost
neko

ne sjecam se da se ovako pisali zadnjih 20 godina kad je gorivo bivalo skuplje?

Ante G.
Gost
Ante G.

Evo danas je skuplje nego ikad u proteklih 10 godina.

Fenix
Gost
Fenix

Smanjiti akcizu na benzin koja je veca nego na dizel,tako cemo stimulisati kupovinu hibridnih vozila i smanjiti zagadjenje vazduha.

Send this to a friend