Ekonomija

Gotovo 80 odsto članica AmCham-a očekuje pad prihoda zbog pandemije COVID-a 19

Trećina članica Američke privredne komore u Crnoj Gori očekuje pad prihoda veći od 30 odsto, dok 49 odsto očekuje pad prihoda od 10 do 30 odsto, pokazuju rezultati ankete koje je Izvršna kancelarija AmCham sprovela među kompanijama članicama, radi prikupljanja informacija o očekivanjima u pogledu ekonomskog efekta pandemije COVID-19 na njihovo poslovanje.

“AmCham članice očekuju da će se smanjenje prihoda biti pokriveno najviše kroz: smanjenje operativnih troškova 78 odsto, akumulirane rezerve iz ranijih razdoblja 56 odsto, Vladine mjere 42 odsto, smanjenje plata 31 odsto, te otpuštanje zaposlenih 17 odsto”, pokazuju rezultati ankete.

Od 78 odsto ispitanih članica koje su navele očekivano smanjenje operativnih troškova, 20 odsto njih iskazalo očekivanje da će isto biti u većem procentu od 30 odsto, dok 47 odsto% njih smatra da će biti između 10 i 30 odsto.

S druge strane, ohrabruje što kompanije članice zahvaljujući dobrom poslovanju u prethodnim periodima imaju rezerve koje mogu iskoristiti kao jedan od instrumenata oporavka, na šta je ukazalo njih 56 odsto.

“Takođe, vladine trenutne i buduće mjere su treći instrument oporavka, na koji je ukazalo manje od polovine članica. Naime, 42 odsto članica komore je odabralo ove mjere kao jedne od alata za savladavanje poteškoća u poslovanju”, navode iz AmChama.

Od 31 odsto kompanija članica koje očekuju smanjenje plata svojih zaposlenih, njih 56 odsto očekuje da će to smanjenje biti najmanje 10 odsto, dok od 17 odsto članica koje su navele da očekuju otpuštanje zaposlenih, njih 60 odsto očekuje da će ono biti najmanje 10 odsto.

Na pitanje kako trenutna situacija utiče na vaš biznis, kompanije su najviše navodile: otkazivanje unutrašnjih i vanjskih događaja, otkazivanje internih i eksternih putovanja, uvođenje rada od kuće, ali i njih 43 odsto je navelo gubitak klijenata, te njih 13 odsto zatvaranje kancelarija, odnosno prekid proizvodnje.

Izvršna kancelarija AmCham-a je sprovela istraživanje u periodu od 1. do 16. aprila. Polovina članica Komore je učestvovala u anketi.

Svrha istraživanja je da pruži donosiocima odluka bolji pregled očekivanog uticaja pandemije COVID 19 na biznis ambijent, kao i da pomogne u kreiranju vrsta mjera i prilagodi ih trenutnoj makroekonomskoj situaciji Crne Gore.

“Američka privredna komora u Crnoj Gori se snažno zalaže za aktivnu i kvalitetnu saradnju između privatnog i javnog sektora i uzajamno razumjevanje, koje, naročito u ovako izazovnim situacijama, treba da dovedu do što boljih pravnih normi, kao i njihove primjene, stvarajući benefite ne samo za kompanije članice, nego i kompletnu poslovnu i društvenu zajednicu u Crnoj Gori”, poručuju oni.

S.Đ.

Send this to a friend