Ekonomija

Građani i privreda duguju skoro tri milijarde eura

CBCG

Krediti građana, koji obuhvataju kredite stanovništva, preduzetnika i kreditne kartice, iznose 1,3 milijarde eura, dok krediti privrede, Vlade i odobreni plasmani kod banaka vrijede 1,6 milijardi, saopšteno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci Crne Gore CBCG.

To znači da ukupna dugovanja privrede i stanovništa iznose 2,9 milijardi eura.

Građani su, kako su naveli u vrhovnoj monetarnoj instituciji, najviše kredita podigli u Podgoričkoj, nekadašnjoj Societe Generale Montenegro banci, u vrijednosti od 236 miliona eura. Slijede Erste banka sa odobrenih 223,7 miliona, NLB sa 218,1 milion i CKB sa 191 milion eura odobrenih kredita.

“Najveći iznos kredita pravnim licima odobrile su CKB 349,6 miliona eura, Hipotekama banka sa 184,1 milion, Podgorička sa 183,9 miliona, Erste banka sa 178,8 i NLB sa 155,1 milion eura”, precizirali su u CBCG.

Kako su dodali, u odnosu na kraj prošle godine i prema podacima za 13 banaka u sistemu, krediti građana bilježe rast od 76,7 miliona eura, odnosno 6,24 odsto, dok krediti pravnih lica bilježe rast od 132,6 miliona eura, tačnije 8,78 odsto.

Kada je riječ o prosječnom dugovanju građana po kartici, ono iznosi 581 euro, dok je prosječno zaduženje po tekućem računu 331,5 eura.

Prema posljednjim podacima od 30. juna, ukupan iznos dugovanja po osnovu dozvoljenog minusa i kreditnih kartica građana iznosi 35,5 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Ne priznajem dug !!!😂😂😂

awetinja
Gost
awetinja

Ako je Nikola mene dužan 50, Andrija Nikoli 50, a ja Andriji 50 … koliki je ukupan dug između nas 3??

Afrika
Gost
Afrika

privreda?
koja privreda?

Pišonja i Žuga
Gost
Pišonja i Žuga

Afrička privreda, čitaj između redova.

dug3,5milijardi
Gost
dug3,5milijardi

Znači, ja sam sporan?

Meki
Gost
Meki

Dug Crne Gore preko 70% BDP a a vi samo kukate o propaloj sezoni uzmite nesto gradite proizvodite a ne samo da povecavate cene apartmana i tako da se krpite iz godine u godinu.

Simo
Gost
Simo

a sto ne navedoste koliko je iynos kredita u Prvu … To ne smijete ni da pomislite a ne da pomenete … Eeeeeeeeee mucenici ste vi iz redakcije vjerujte mi .
“Muči jadan , ne progovaraj , pisi tu kako ti recu i slusaj , oli bez posla da ostanes” , pihhhh

Lider
Gost
Lider

Pozabavite se poslovanjem mikrokreditnih orgaizacija i njihovim kamatam od skoro 30%, kao ik tim da totalno nelegalno plasiraju kredite, tj. finansiraju sivu konomiju i peru novac!

Avro
Gost
Avro

Narod i privreda zaduženi 3 milijarde, država još 4,ito sve kod stranih banaka i fondova. Kakva je perspektiva da se dugovi vrate iz realnih izvora: proizvodnja,izvoz,trgovina? Nikakva. Znači udri po sirotinji do poslednje pare.

Sova
Gost
Sova

Najzaduženija država na svijetu je Japan. Duguje 203% BDP-a, ali normalno funkcioniše. Važnija je struktura duga nego iznos. Sudan ne može funkcionisati sa 20% duga jer nema privredu, a Japan sa 203% može. Od nas zavisi da li hoćemo i umijemo da radimo ili ne.

awetinja
Gost
awetinja

Umijemo li da radimo – NE.
Hoćemo li da radimo – NE!

Klover
Gost
Klover

A koliko su o trosku drzave prigrabili omladinci duska od radoje

Send this to a friend