Ekonomija

Građani u bankama imaju 1,26 milijardi eura

CBCG

Crnogorski građani su na kraju juna u bankama ukupno imali 1,26 milijardi eura, što je 2,1 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.

Za godinu je iznos sredstava koja građani drže u bankama porastao 10,1 odsto.

“U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 46,9 odsto, a oni po viđenju 53,1 odsto”, ukazuje se u Biltenu CBCG, pišu Vikend novine.

Ukupni depoziti, koji pored građana uključuju i privredu, na kraju juna su u odnosu na maj bili manji 0,4 odsto i iznosili su 3,36 milij ardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 15,2 odsto.

Oročeni depoziti činili su 35,5 odsto ukupnih, a oni po viđenju 63,9 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

“U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 46,8 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 40,3 odsto” precizirali su u CBCG.

Kada je riječ o kreditima koje su banke odobrile u prvoj polovini ove godine, oni su ukupno iznosili 2,94 milijarde eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou.

U odnosu na jun prošle godine odobreno je 13 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju juna bio je niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,88.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 76 odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cirilo
Gost
Cirilo

Toliko ima Djordjina Svetova.Sicu neku

Glupson
Gost
Glupson

Ili sto bi statistika rekla, svaki drzavljanin CG ima na bankovnom racunu po 2000€

Pjer
Gost
Pjer

A ovamo gladuju.Kako ne pa nidje se bolje ne zivi a manje radi.

Animus
Gost
Animus

Gladuje ih dobra vecina u CG…malo bolji standard na primorju, nesto kroz Pg i to ti je to. A ove price i objave ne uzimaj zdravo za gotovo.

boki
Gost
boki

Ako tu ima mojih, oca mi j…..!

Send this to a friend