Ekonomija

Građani uštedjeli 80 miliona dolara

Izloženost banaka, privrede i stanovništva u valuti dolar nije sistemski rizično jer je ispod pet odsto, odgovorili su Pobjedi iz Centralne banke na pitanje kako bi se na našu ekonomiju odrazio dalji pad ove valute. Dolar je, naime, od izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD oslabio četiri odsto u odnosu na euro.

Od ukupnih depozita, koji prelaze 2,8 milijardi eura, građani i privreda u drugim valutama štede 104 miliona od čega je 80 miliona u dolarima.

Štednja i krediti

Depoziti privrede u valutama koje nijesu euro iznose 16,7, a stanovništva 87,6 miliona eura. Ukupni iznos kredita privrede u valutama koje nijesu euro je 7.4 a stanovništva 9,8 miliona eura. Oko 80 odsto ovih pozicija u drugim valutama se odnosi na dolar kazali su iz CBCG, uz podsjećanje da je u kreditima 2.5 milijardi eura.

Ovi podaci o depozitima u dolarima pokazuju da građani manji dio novca, koji dobijaju iz inostranstva, a koji se godišnje kreće preko 350 miliona eura, štede u bankama. Prema posljednjim podacima CBCG iz evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, zaduženje privrede i građana na kraju 2015. godine iznosilo je 98,8 miliona dolara. Ukupna sredstva banaka u dolarima, prema posljednjim podacima, iznose 169,2 miliona eura.

Izloženost u dolarima je 4,5 odsto ukupne aktive banaka. Prema ovim podacima, neto kratka pozicija u dolarima iznosi 6,2 miliona eura, što čini 1,85 odsto osnovnog kapitala banaka. Prema odluci o minimalnim standardima za upravljanje tržišnim rizicima u banci neto otvorena pozicija u dolarima je ispod postavljenog limita, koji iznosi 15 odsto osnovnog kapitala banaka objasnili su iz Centralne banke.

I pored izloženosti prema dolaru, koja je minimalna, ključno pitanje je kakvo kretanje kursa dolara se može očekivati u narednom periodu, na koje pouzdanog odgovora nema.

Send this to a friend