Ekonomija

Gradi se hotel na Žabljaku vrijedan 20,5 miliona eura

Žabljak

Vlada Crne Gore je, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, prihvatila predlog da se na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma uvrsti projekat izgradnje hotela i sedam vila, kategorije četiri zvjezdice, na Žabljaku. Trenutno, na Listi razvojnih projekata je 14 investicija, na osnovu kojih je moguće dobiti ekonomsko državljanstvo Crne Gore, pišu Vikend novine.

Kompanija Durmitor Development sa sjedištem u Nikšiću dostavila je Ministarstvu održivog razvoja i turizma prijavu na javni poziv, sa pratećom dokumentacijom biznis planom, revidovanim glavnim projektom, potvrde o raspoloživim sredstvima za finansiranje projekta, osnivačke akte i ostalu dokumentaciju od značaja za projekat.

“U dokumentaciji je, između ostalog, navedeno da je na Žabljaku planirana investicija u izgradnju hotela po klasičnom modelu poslovanja kategorije četiri zvjezdice, kapaciteta 35 smještajnih jedinica (24 u hotelu i 11 u vilama), sa 88 ležaja (46 u objektu hotela i 42 u vilama). Vrijednost projekta je 20,47 miliona eura, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 43 nova radna mjesta”, objašnjeno je u Vladi.

U cilju potvrde raspoloživosti finansijskih sredstava za realizaciju projekta podnosilac prijave je u skladu sa javnim pozivom dostavio neopozivu bankarsku garanciju izdatu od strane Hipotekarne banke, naplativu na prvi poziv, na iznos od 2,5 miliona eura sa rokom važenja do 11.11.2023. godine, što je i rok predstavljen u dostavljenom dinamičkom planu investicije. Istovremeno, podnosilac prijave je naveo da će ukupnu investiciju finansirati iz sopstvenih sredstava osnivača preduzeća.

Kreditna linija

Takođe, Vlada je usvojila Informaciju o mjerama namijenjenim sektoru turizma u okviru Trećeg paketa socio-ekonomskih mjera. Za mjeru Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda (IRF) do 20 miliona eura, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve.

Iz Vlade je saopšteno da je tim povodom Ministarstvo finansija ukazalo da je do kraja godine potrebno obezbijediti 100.000 eura, koja su raspoloživa kod Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Sredstva bi bila obezbijeđena uz subvenciju 80 odsto kamate, a najviše do tri odsto kamatne stope tokom trajanja grejs perioda navode u Vladi.

U informaciji se navodi da je za mjeru Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka objavljen javni poziv 18. avgusta, po kojem je omogućeno zainteresovanim građanima, preduzećima i preduzetnicima da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo, koji su ostvareni kod poslovnih banaka i IRF-a.

Javni poziv otvoren je do kraja godine, a za realizaciju te mjere Vlada je u septembru odobrila sredstva u iznosu od šest miliona eura.

Novi zajam

Usvojena je i informacija o zaključivanju Okvirnog ugovora o kreditu između Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i Crne Gore, za projekat Podrške crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSp) pogođenim COVID-19, u iznosu od 40 miliona eura.

“Administrativni odbor CEB-a je u septembru donio odluku o odobrenju Okvirnog ugovora o kreditu za projekat Podrške crnogorskim MMSP pogođenim COVID-19 u iznosu od 40 miliona eura, sa rokom dospijeća od devet godina, koji uključuje i najviše dvije godine grejs perioda. Navedeni zajam moći će se povući kroz najmanje dvije tranše, od kojih prva ne može biti veća od 75 odsto iznosa zajma, ističe se u saopštenju.

Riječ je o prvoj tranši kredita, dok će druga tranša od 30 miliona eura biti odobrena naknadno nakon što se sredstva iz prve tranše iskoriste. Okvirnim ugovorom o kreditu definisani su kriterijumi na osnovu kojih će komercijalne banke dodjeljivati sredstva prihvatljivim privrednim subjektima kao krajnjim korisnicima kreditnih sredstava.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zora
Gost
Zora

Koji to vitez finansira

Marko
Gost
Marko

Mora da je “kompanija” juce osnovana, sa kapitalom od 1 euro… posto niko, nikad i nijdje za njih cuo nije…

Zvezdan
Gost
Zvezdan

Mora da su neki izbori blizu

KLM
Gost
KLM

Kako bacaju pare
Majko mila

Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Zabljak moj❤ Ima najbolje staze i najljepsu zicaru. Rasvjeta prema Crnom jezeru je top.

Investitor
Gost
Investitor

Neka se gradi i treba da se gradi ali MNOGO je 20 miliona za ovoliko mali hotel i to samo sa 4 zvjezdice. Peru li se pare preko ekonomskog državljanstva, pita li se iko, ili zabolje uvo Vladu za to?

Jovan
Gost
Jovan

Mogla bi se za te pare uraditi i dobra zicara ali niko nikom ne polaze racune.

Rašo
Gost
Rašo

Kad ste Bratićki dali državljanstvo slobodno možete svakom ko se obrati

Anonimous
Gost
Anonimous

Džaba se ulažu milioni u hotele bez skijaških staza. Uložite u žičare pa onda dovedite goste, ne obratno

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ne znam koliko često odeš do žabljaka ljeti i u proljeće?
prošle godine sam se začudioo koliko je bilo stranaca, kroz grad sa onim štapovima špartaju.
ima turizma na planine mimo zimskog.

U23m
Gost
U23m

Realno, za one koji znaju da skijaju, nasa skijalista nikad nece biti konkurentna onima u Austriji Francuskoj, Svajcarskoj ili Italiji. Onaj koji nikad nije posjetio ta skijalista nije svjestan koliki je jaz izmedju nasih i tih skijalista. Pocev od cistih puteva garaza i parkinga, pa do izgleda tih gradova. O stazama i zicarama da ne govorim. Ako se uzme u… Više »

Maśa
Gost
Maśa

I vještački snijeg!,
Ne misle valjda kao i do sad gledat u nebo i molit se! Doduše nova vlada apostola bi trebala dozvat sneg kad im volja, snagom vere i volje, na čelu sa verujućim preśednikom koji valja brda i doline!
I, molim lepo, čisto da znam, kad misle da bi trebala ta Švajcarska?!

Bnjj
Gost
Bnjj

Zašto ovih risorta nema u Pivi, Nk, Polimlju i tamo ima brda. Zašto nema u Baru i Ulcinju

Zunzar
Gost
Zunzar

Dogodine u NK 😂😂😂

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

zimski kompleks u sutomore?? 😂😂

Nikkla
Gost
Nikkla

Piva trpi zbog politike a potencijal ogroman za svaki oblik turizma i steta da se to ne valorizuju. Taj kraj je pust sve se raselio. Ja imam preko 7ha zemlje a sve ukupno vrijedi 50e. Nema puta, vode i struje a kad dodjes na imanje priroda prelijepa, sve cisto i netaknuto

Nije nego
Gost
Nije nego

U Ulcinju ima itekako, Karisma hotels and resorts otvorena 2018., i Holiday village Montenegro, itd. A inače na Žabljaku i u Kolašinu će da bude bum izgradnje skupih hotela, jer je to neminovno. To su turistički centri Crne Gore, prije svega zimski, ali i ljetnji.

KLM
Gost
KLM

Vrmac si zaboravio

Nije nego
Gost
Nije nego

Ima u Ulcinju. Karisma resorts otvoren 2018-te zajedno sa dobrim hotelima. A zašto se prave dobri hoteli na Žabljaku i Kolašinu? Pa zato što su to turistički centri, za razliku od Nikšića, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja itd.

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

Treba integrisati Žabljak

Mi smo
Gost
Mi smo

Cudo je ova nova vlada

S morske pjene
Gost
S morske pjene

Hahahahaha
A siromasi jos siromasniji
Bogati napreduju
I opet ce korona biti kriva

Patkica
Gost
Patkica

A sto bi sa zicarom? 🤔

Lazar
Gost
Lazar

Ne da tvoja apostolska vlada

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nema više snijegova klima se drastično mijenja,za 20g neće ga uopšte bit.

Lazar
Gost
Lazar

Pa hvala bogu da je tako
Od snijega samo šteta, ali ljetnji turizam je tu

Send this to a friend