Ekonomija

Gradi se kompleks u Čanju vrijedan 77 miliona eura

Vlada Crne Gore objelodanila je juče detalje projekta gradnje ekskluzivnog kompleksa u Čanju, prema kojima je vrijednost tog objekta 77 miliona eura, a investitor će u okviru kompleksa otvoriti čak 241 radno mjesto.

Investitor projekta je kompanija “Amma Resort” sa sjedištem u Podgorici, a krajnji vlasnik te kompanije je Čelebić grupa biznismena Tomislava Čelebića.

Vlada je, po prirodi stvari, uvrstila ovaj projekat u Listu razvojnih i potpuno objelodanila sve podatke vezane za ovaj izuzetno značajni projekat. Čak je objavljeno u kom roku će se isplatiti ovaj projekat. Ovaj projekat se i ranije pominjao, ali bez detaljnih podataka.

Prema dokumentu Vlade, Amma Resort sa sjedištem u Podgorici je u oktobru dostavio Ministarstvu održivog razvoja i turizma prijavu na Javni poziv, sa pratećom dokumentacijom: Biznis plan, Revidovani glavni projekat, osnivački akti i ostala dokumentaciju od značaja za projekat, br. 16-89/130 od 2.11.2020. godine.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izvršilo je analizu dostavljene dokumentacije u odnosu na kriterijume iz Odluke i Javnog poziva.

“Ističemo da je u dostavljenoj dokumentaciji, između ostalog, navedeno da je planirana investicija u izgradnju hotelskog kompleksa Amma Resort, po mješovitom modelu poslovanja, sa pet zvjezdica u Čanju. Hotelski kompleks je ukupnog kapaciteta 483 smještajne jedinice, od čega u samom hotelu 241 smještajna jedinica, a u osam luksuznih objekata vila još 242 smještajne jedinice'” navodi se u Informaciji.

Predračunska vrijednost kompletne investicije iznosi 77,01 miliona eura sa PDV-om, od čega investicija u sami hotel iznosi 41,22 miliona, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 241 radno mjesto.

U cilju potvrde raspoloživosti finansijskih sredstava za realizaciju projekta, podnosilac prijave je dostavio korporativnu garanciju izdatu od preduzeća Čelebić d.o.o., kao osnivača d.o.o. Amma Resort, u iznosu od 15 miliona eura u korist Vlade Crne Gore.

“Predmetnom garancijom se garantuje realizacija planirane investicije iz dinamičkog plana investicije, Biznis plana i Revidovanog glavnog projekta”, saopštila je Vlada.

U dokumentaciji je dostavljena i prijava građenja za hotelski kompeks od 16.10.2020. godine s tim u vezi, dostavljen je i Zapisnik o inspekcijskom nadzoru od 30.10.2020. godine po predmetnoj prijavi građenja.

U predmetnom zapisniku je konstatovano da je prijava dostavljena u skladu sa članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji.

Sa druge strane, u Biznis planu je navedeno da se povraćaj investicije očekuje u roku od 11 godina i devet mjeseci od početka rada hotela, a investitor je dostavio i detaljan dinamički plan realizacije investicije. Vlada je uz ovaj projekat objavila i Mišljenje prema kome je ovaj projekat od značaja za turizam Crne Gore.

Podsjetimo, u posljednjih mjesec dana investitori su zatražili od Vlade dozvole i urbanističko tehničke uslove za makar desetak projekata ukupne vrijednosti veće od 300 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

A Maljevik evo 15 god se ne gradi. Silna obećanja realizacija loša. Radimo za 200e300e

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Super je da se grade luksuzni hoteli. Naravno za ovakvu investiciju ukuliko hotel bude rado cijele godine i zapošljavao domaću radnu snagu, treba dati besplatnu zemlju i osloboditi komunalija. Ali zar je Čelebić morao uništiti Podgoricu, da bi počeo normalno da radi?

Prč
Gost
Prč

Zasto davati besplatno zemlju koja pripada svima nama? Zbog 200 radnih mjesta po minmalnim platama? Oa nek je onda daju besplatno 200 nezaposlenima sa biroa.malo je precikenjeno,niko ne ulaze zbog drzave i radnik vec zbog licnog profita i to onamo dje mu se najvise isplati.racunica je jasna.dosga su privilegija pokupili a ne i jos vise da se cesu o gradjanima… Više »

Sova
Gost
Sova

Ni ti ne bi dao 1 euro zbog države, već zbog ličnog profita.

njorka
Gost
njorka

Oće li imati kovid odjeljenje?

Tehno
Gost
Tehno

Pravi li se sta za nase ljude sa platama od 200-300e? Ili samo za strance parase?

Prč
Gost
Prč

Mi cemo se vratiti na obale obliznjih nam rijeka,po svoj prilici

mornar
Gost
mornar

pita li se ko od nadleznih jeli platio neke komunalije drzavi,oce li napraviti put koji ce da unisti svojim kamionima koji danonocno voze kamen na mjevenje itd…PITA LI SE KO U VEZI TOGA IZ OPSTINE BAR

Djole
Gost
Djole

Ovolikoj investiciji i ne treba naplacivati komunalije. Ovakav kompleks hotela. Divno. Samo ljubomora je u pitanju. Čanj je bio barustina. Treba u onakvu ljepotu ulagati. Spavaj mirno i misli dobro svojoj drzavi MORNAR.

Milos
Gost
Milos

Hoteli 4+ zvjezdice ne placaju komunalije. Dje ti zivis moj pobro

Prč
Gost
Prč

Zato ovi koji hoce da sazidaju sebi neki skromni krov nad glavom placaju debelo.koja je logika davati nekom nesto za dz ko ima tolike pare? Koja je korist gradjanima od toga? Mazu narodu oci.gradilo bi se jednako i da se naplacuju komunalije kao i svuda.hoteli nisu nesro sto je od opsteg javnog dobra.biznis kao i svaki drugi.investicije stotine miliona a… Više »

Sova
Gost
Sova

Zašto se sve mora crtati? Da si ti milioner, dje bi ulagao pare? Tamo dje je jeftinije, uz što brži povrat uloženog. Naplatio bih ja ovima sto miliona. kad bi oni bili ludi. Na tržištu je borba za investicije. Moraju se privući. Srbi u CG kažu da je Vučić mnogo pametan što daje, osim zemlje i komunalija, i plate radnicima… Više »

Mne ❤️
Gost
Mne ❤️

Hahaha, super jos jedan investitor koji ce zaposliti 200 konobara i sobarica, jupi. Na stranu to sto ce dovesti svoje menadzere i svoga direktora, na stranu to sto se novac ici u dzep toga investitora a ne nasoj predivnoj Crnoj Gori ❤️❤️❤️. Masovni turizam i ovo sto mi pokusavamo je proslost. Treba se okrenuti novim vidovima turizma, kada on krene… Više »

Sova
Gost
Sova

Super što imamo takve stručnjake kao što si ti. Zdravko, reaguj. “Još jedan investitor koji ce zaposliti 200 konobara i sobarica” – kažeš. Ne, ti si u pravu. Hoteli ne treba da imaju konobare i sobarice, a vlasnici kapitala ne treba da se pitaju ko će upravljati njihovom imovinom. to je logično. Što se tiče državnog vlasništva nad privrednim objektima,… Više »

Love
Gost
Love

Nema potrebe da uplices mandatara, kojeg volis vidim.
A super, prodasmo citavu Crnu Goru, osta li nam sta zaboga?

Milos
Gost
Milos

Steta sto takav kapacitet samo tipka po foruma. Ocigledno nemas dodirnih tacaka sa biznisom ama bas nikakvim. Ti bi ulozio 77 miliona da nemas profita? Haha

Love
Gost
Love

Hahahaha, imace profita naravno ali u njegovem dzep.
Sta se desava sa Lusticom? Porto novi? Najavljuje se njihovo potpuno zatvaranje za lokalno stanovnistvo.
To su investitori da, treba nam sto vise takvih!!!!! 🥇🥇🥇🥇🥇🥇

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pa normalno da će zatvoriti za takve eksperte kao što si ti.
rodio si se sa dvije ruke i deset prsta, pa zapni legendo, otvori firmu.
trafiku, fast food, ako ništa drugo, pa svima pokaži i dokaži kako treba da se vodi posao.

Sova
Gost
Sova

Love, nešto si pobrkao. Ne mole oni nas da ovdje grade. Mi molimo njih. Mi tražimo posao. Oni mogu bilo dje investirati. Bilo dje na planeti. Iz kancelarije mogu dati 77 miliona za akcije Apple, ili Coca Cole. Naravno, ti bi ih ubijedio da to urade, a onda kukao što nema posla.

Happy
Gost
Happy

Pa dobro ko bi inace radio u hotelu? Pilot, stočar, vulkanizer, bankir, fudbaler? …kome treba da ide profit? Investitoru ili meni sto lezim u fotelji i citam CDM?

Preslatko
Gost
Preslatko

Samo sto nisu naveli da su radovi poceli skoro prije dvije godine …

Hdz tivat
Gost
Hdz tivat

Hahahaha…

Mladen
Gost
Mladen

Odlična vijest. Samo neka se gradi i otvraju nova radna mjesta. To treba da bude glavna politika svih vlada – razvoj. Batalite više 1918-te i 1941-e.

Gušter
Gost
Gušter

Aj sa srećom. Ovo brutalno izgleda…zaboraviće se dukley i ostali bakrači

1818
Gost
1818

Kako su se zabrinuli ovi “paradajz turisti” sto ce u CG da se gradi jedan elitni hotel….

Hdz tivat
Gost
Hdz tivat

Misliš vi iz titograda i nikšića

Djole
Gost
Djole

Bravo za komentar. U onskvu ljepotu od Čanja za 10 citavi dan provedu. Dosta je bilo.

Što je ovo?!
Gost
Što je ovo?!

Ništa li nam ne valja.

Emanon
Gost
Emanon

Cim neki nas “biznismen” nesto ovako gradi u doba korone, svima je jasno zasto

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

e????

TonyZ
Gost
TonyZ

Garancija od 15 miliona za projekat od 77 miliona???

Mi smo
Gost
Mi smo

Cudo ova nova vlast.

Haralampije
Gost
Haralampije

Koga ovi vuku za nos?
Turizam se neće oporaviti na nivo iz 2019. do 2030. gigine u najoptimističnijim prognozama, hoteli se gase, ljudi ostaju bez posla i mogućnosti da prehrane porodice… Sem ako nije cilj oprati neke prljave pare ne vidim ekonomsku računicu…

cogito
Gost
cogito

upravo ta Vaša poslednja rečenica.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

imaš firmu neku?

Ups!
Gost
Ups!

Vidi genije, jesi li to neka baba vračara….ili samo nemaš pojma o investicijama?

Daka plavnički
Gost
Daka plavnički

Perazića do, drugi put.

Send this to a friend