Ekonomija

Gradiće se hidroelektrana na Komarnici, investicija od 246 miliona eura

Vlada je utvrdila Prijedlog odluke o donošenju Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnica, najvažniji dokument koji je preduslov za ulazak u kapitalni energetski objekat – hidroelektranu visine 170 metara instalisane snage 170 MW, kapaicteta 209 GWh, saopštila je generalna direktorica Direktorata za planiranje Marina Izgarević Pavićević.

Kako je dodala, najvažniji kriterijum za definisanje kote normalnog uspora je da se ne remeti prirodni režim u zoni Šavnika i u zoni kanjona Nevidio.

Izgarević Pavićević je saopštila da je u cilju poštovanja aspekata zaštite životne sredine za ovaj planski dokument, donijeta odluka o izradi Strateške procjene uticaja na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o strateškoj procjeni.

“Prilikom izrade ovog planskog dokumenta poštovana je sva međunarodna regulativa, sporazumi i konvencije, poštovani su propisi iz oblasti infrastrukture, propisi koji se odnose na kulturnu baštinu, na životnu sredinu i drugo”, istakla je Izgarević Pavićević.

Kako je napomenula, Plan obuhvata središnji tok rijeke Komarnice i ima veliki hidroenergetski potencijal. Takođe, Plan obuhvata 5577 ha i i prostire se na teritoriji opština Šavnik i Plužine.

Prema njenim riječima realizacijom Detaljnog prostornog plana Crna Gora dobiće benefite iz aspekta elektroenergetskog, a samim tim i iz aspekta razvoja poljoprivrede, turizma i unapređenja infrastrukture u ovom dijelu opština.

Ističući da je ovaj prostorni plan na potpun transparentan način došao u Vladinu proceduru usvajanja, Izgarević Pavićević je navela da je sprovedeno prethodno učešće javnosti kao i javna rasprava.

“Jedan od ključnih parametara koji je bio izvor za određivanje varijantnih rješenja i lociranje buduće brane jeste kota normalnog uspora. Analizirana su četiri varijantna rješenja i odabrano je rješenje koje nema uticaja na kanjon Nevidio i Šavnik naselje”, saopštila je ona.

Navodeći da je Plan dostavljen na mišljenje i Republici Bosna i Hercegovina od koje je Crna Gora dobila preporuke koje se tiču životne sredine, uticaja na vazduh, klimu i zdravlje ljudi, Izgarević Pavićević je napomenula da su preporuke implementirane kroz ovaj planski dokument i Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu.

Predračunska vrijednost investicije procijenjena je na 246,53 miliona eura, dok je realizacija predviđena na period od pet godina. Prilikom izrade ovog Detaljnog prostornog plana kao polazna osnova korišćen je Prostorni plan Crne Gore koji važi do 2020. godine kao i Strategija energetike do 2030.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
саша
Gost
саша

предизборна обећања . . кампања је одавно почела . . тако да . .

Jasarko
Gost
Jasarko

Da se ovi narod pitao kad se Piva radila ni nju ne bi imali…sad ce opozicija da navali ugrozeno ovo ugrozeno ono …a ustvari su tu samo da sve moguce i nemoguce miniraju i zamute.

Trokirammmm
Gost
Trokirammmm

Matrica poznata dok se zavadja narod tajkuni i sincici zavrsavaju posao. Kao turisticka destinaciia samo pomisao na potapanje Komarnice je za normalni mozak prebolesna. Ali vidite kako to prolazi, par sendvic botova podrzava i nas par sulidnjaka je protiv. Katastrofa da je normalnog naroda svi bi stali u zastitu te ljepote, ne za nas nego za budice narastaje…

kanjon
Gost
kanjon

Pa dio Komarnice koji se potapa uopšte nije zanimljiv za turizam . Lijepo piše da je prihvatljivo rješenje gdje brana ne utiče na kanjon Nevidio i naselje Šavnik.

Haris
Gost
Haris

Bravo, prava stvar, što brže da se to završi.

Pasko
Gost
Pasko

E, sad da čujemo opoziciju zašto to ništa ne valja. Evo nekoliko predloga da im šapnem: nećemo nikad otplatiti kredit, ekologija, milioni od splavarenja, i najvažnije: nema njih tu niđe da se ugrade.

dokle_vise
Gost
dokle_vise

Treba da se digne narod, da odbrani rijeke, a ne da brani tudje interese u vidu crkava i vlasti… Priroda je nasa, svih gradjana, a dok to ne shvatimo moci ce da je unistavaju pojedinci koliko im je volja… Trgnimo se ljudi, ostavimo ove lopove koji su lazna vlast i opozicija vec 30 godina!

Salijeri
Gost
Salijeri

Nijesi se oglašavao kada je ovo Mandić-DF iznio kao “svoju” ideju poslije razgovora sa Vučićem?

vesko
Gost
vesko

Ovo je ideja jos iz bivse SFRJ i vrijeme je da se realizuje.Preko brane ce se trasirati i put prema Zabljaku koliko sam upoznat cime se nalazi alternativa savnickim serpentinama.Koliko sam protivnik gradnje mini hidro-elektrana ,koje zaista unistavaju prirodnu sredinu i zivot seljaka u krajevima u kojima se grade,toliko mi je drago da se jedan ovakav projekat realizuje.

Test
Gost
Test

Doklea: Kada pritisneš prekidač, očekuješ li da se se upali svijetlo? Šta misliš, kako se to pravi?

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno sve uništiše, da bi se sinovi funkcionera obogatili. Kakva država

Haris
Gost
Haris

Ti bi da se ti obogatiš??

PraviCG
Gost
PraviCG

Harise,preglupo ti je pitanje hahahahahahah

Jovan
Gost
Jovan

Prava stvar. Trebalo je i ranije. Nevidio sacuvati.

Send this to a friend