Ekonomija

Gradnja Drugog bloka TE Pljevlja uz drugačije tehničko rješenje

Drugi blok termoelektrane u Pljevljima će se graditi, a alternativno rješenje za ovaj projekat podrazumijevaće malo drugačija tehnička rješenja i drugačiju finansijsku konstrukciju od prvobitno planirane, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora za izradu Idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i STEAG Energy Services,  i ugovora za rekultivaciju deponije Maljevac između Ministarstva finansija, Ministarstva održivog razvoja i turizma i EPCG,  Sekulić je kazala da je EPCG dostavila Ministarstvu ekonomije svoje viđenje alternativnog rješenja dugog bloka termoelektrane.

„Ono na šta smo se svi zajednički fokusirali je ekološka rekonstrukcija prvog bloka TEP i sagledavanje kompletnog termoenergetskog kompleksa u Pljevljima. Dakle, rekonstrukcija prvog bloka TE ni na koji način ne isključuje izgradnju drugog bloka TE, ali u svakom slučaju isključuje postojeće tehničko rješenje koje je bilo u prethodnom periodu planirano. To znači – da, drugi blok će se graditi, ali neće se graditi na način na koji je bilo prvobitno planirano, jer postojanje prvog bloka zahtijeva drugačije tehničko rješenje drugog bloka“, kazala je ministarka Sekulić.

Na pitanje novinara da li je, kako se u javnosti može čuti, termoenergija prošlost, ministarka Sekulić je kazala da jeste dobro ulagati u obnovljive izvore i imati diverzifikaciju energenata, ali da jedan elektroenergetski sistem mora počivati na termoelektrani.

„Ono što je pravilo u Evropske unije jeste da to ne može biti bilo koja tetrmoelektrana i da ne može raditi na bilo kakav način. Mi upravo to činimo: omogućavamo našoj termoelektrani da uz određena ulaganja u ekološku rekonstrukciju ima potpuno izvjesnu budućnost. To bi značilo da, ako ovo ne uradimo, morali bismo je zatvoriti poslije određenog broja radnih sati“, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je podsejtila da termoelektrane ovog tipa i sa ovakvim karakteristikama, ukoliko se u njih ne uloži, imaju svoje ograničenje, što je u slčaju Te Pljevlja 20.000 radnih sati za naredne tri godine.

„Namjera je da u naredne tri godine našu termoelektranu dovedemo u takav oblik da ona može da radi onoliko koliko je, uz ta ulaganja, predviđeni životni vijek, a to je još minium 20 godina. Tako da našoj termoelektrani ne prijeti bilo kakvo zatvaranje jer, vjerujte, naš elektroenergetski sistem itekako zavisi od TE Pljevlja“, kazala je ministarka Sekulić.

Prema njenim riječima, današnje potpisivanje Ugovora za izradu Idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja donijeće dobro i i građanima Pljevalja, i građanima Crne Gore, i EPCG.

„Ovo za građane Pljevalja znači da imamo prvi ugovor na osnovu kojeg ćemo moći da razmišljamo o tenderu, da uđemo u ekološku rekonstrukciju i na osnovu kojeg ćemo moći da obezbijedimo toplotni izvor za toplifikaciju Pljevalja. To nam daje mogućnost da već sada razgovaramo i mi, i EPCG, i opština Pljevlja o tome na koji ćemo način realizovati samu toplifikaciju grada, jer smo sigurni da ćemo u naredne tri godine dobiti siguran izvor toplote iz Pljevalja“, kazala je ministarka.

Sa druge strane, kako je dodala, ono što nam obezbjeđuje ekološka rekonstrukcija je siguran izvor električne energije za Crnu Goru.

„Ja moram posebno da se zahvalim direktoru TE Pljevlja Vladimiru Šestoviću jer je on jedan od ljudi koji me je ubijedio da je ova elektrana nešto u šta vrijedi ulagati i nešto na čemu  se može i kompletna energetika i ekonomija Crne Gore osloniti“, kazala je ministarka Sekulić.

U posljednih nekoliko mjeseci, kazala je ministarka Sekulić, pokazalo se da EPCG može da investira u narednom periodu i da ima realne planove za svoje investicije i izrazila nadu da će se svi ti planovi ostvariti onako kako su zacrtani.

Že.B.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anja
Gost
Anja

Subjektivni osjecaj je da ih je vec deset. Davitr a ne mrdate.

King
Gost
King

Do sad ste 10 drugih blokova izgradili !

Send this to a friend