Ekonomija

Gradnja pristaništa u Kamenarima čeka poznatog zakupca

Kompletna investiciono-tehnička dokumentacija za izgradnju trajektnog pristaništa u Kamenarima, koju je izradilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je spremna.

Realizacija projekta počeće nakon izbora zakupca trajektnih pristaništa u Kamenarima i Lepetanima, kazali su Radiju Jadran u tom preduzeću.

Kako pojašnjavaju u Morskom dobru, izgradnja budućeg pristaništa biće obaveza budućeg zakupca, koji će u okviru dugoročnog zakupa korišćenja trajektne linije biti u obavezi da u novo pristanište uloži 320.000 eura.

Izgradnja pristaništa projekat je koji je Morsko dobro, radi rasterećenja postojećih, iniciralo još 2017. godine. Međutim, neregulisani imovinsko pravni odnosi odlagali su posao.

Ugovor o dugoročnom korišćenju obale u zahvatu pristaništa za trajekt u Kamenarima i Lepetanima, koje je JP Morsko dobro potpisalo 2004. godine sa AD Pomorski saobraćaj, istekao je 31. decembra prošle godine, međutim u Morskom dobru nijesu precizirali kada će biti raspisan novi tender.

Vlada je dala saglasnost na zaključak Morskog dobra za utvrđivanje visine godišnje naknade za korišćenje pristaništa u Kamenarima i Lepetanima radi trajektnog prevoza i ocjenu faktora koji utiču na početnu cijenu. Morsko dobro je dobilo saglasnost i da objavi javni poziv za zakup morskog dobra u Lepetanima i Kamenarima, sa obavezom izgradnje novog pristaništa u Kamenarima.

Minimalna cijena godišnjeg zakupa za korišćenje morskog dobra sastoji se iz fiksnog dijela: 230.000 eura i varijabilnog, koji iznosi dva odsto od ukupnog prihoda od prodatih karata za prevoz trajektom.

Pomorski saobraćaj AD je do sada bio jedini zakupac ovog dijela obale i jedini trajektni operater. Novi zakup znači da bi dobio 4.011 kvadrata površine u Lepetanima sa pripadajućim akva prostorom uz pristanište i privezište od 7.200 kvadrata, te 3.959 kvadrata obale u Kamenarima sa pripadajućim akva prostorom uz pristanište i privezište površine 14.700 kvadrata.

Zakupac je dužan da svakog mjeseca uz uplatu varijabilnog dijela zakupnine dostavi izvještaj o prihodu po osnovu prodatih karata za protekli mjesec.

Kako objašnjavaju iz Morskog dobra, rok sanacije postojeće obalne infrastrukture, uključujući rampe za zaštitu zidova na pristaništima, je najviše tri godine od dana zaključenja ugovora, kao i da nakon toga u roku od dvije godine zakupac/korinisk izgradi novo pristanište u Kamenarima.

To je uslov da svu zakupljenu državnu imovinu zakupac može koristiti najduže do 15 godina.

“Plansko rješenje lokacije određeno je Prostornim planom posebne namjene za obalno područje, kojim se zadržavaju postojeća trajektna pristaništa u Lepetanima i Kamenarima, do konačne realizacije prelaza preko Boke, nakon čega će se ispitati njihova potreba zadržavanja sa aspekta ekonomičnosti”, navode iz Morskog dobra.

Inače, novo pristanište bi trebalo da se gradi pored sadašnje sjeverne rampe za iskrcaj automobila u pravcu Veriga. Pristanište u obliku kose rampe, sa funkcijom i namjenom kao i postojeće, biće dugo 14 metara.

Send this to a friend