Ekonomija

Grbović najavio projekte u Nikšiću: U 2019. planirani budžet 22 miliona eura

Oko 20. decembra ćemo imati skupštinu opštine na kojoj ćemo usvojiti budžet za 2019. godinu. Inače, budžet za 2018. se realizuje izuzetno dobro i očekujemo da ćemo premašiti plan budžeta, možda i za deset posto, saopštio je u razgovoru za Infobiro predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović. On je najavio n.iz projekata koji su planirani u ovom gradu

“Posle dugo godina, prvi put se dešava da je realizacija budžeta veća od planirane. Napravili smo plan za 2019 i njega smo povećali za deset posto. Za 2018 plan je bio 20 miliona, a plan za 2019, 22 miliona eura. Neke smo nove prihode ostvarili, tako da se nadam da ćemo u narednm periodu ići postepeno i povećavati naš budžet. Realizacija budžeta ide izuzetno dobro. Sve kratkoročne dugove smo razdužili, imamo dugove po pitanju rebalansa poreza i doprinosa i mi redovno servisiramo obaveze po tom rebalansu, a takođe redovno isplaćujemo poreze, doprinose i plate za naše radnike”, objasnio je Grbović.

Kako je istakao, ne vidi neke probleme koji  mogu iznenaditi u narednom periodu.

“Ovih dana će se usvojiti i novi zakon o finansiranju lokalnih uprava. Kod nas po tom pitanju nema nikakvih izmjena, mislim da će se povećati određeni prihodi u dijelu sjevernih opština.Neke prihode koji su nama uskraćeni, nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da realizujemo. Prije svega mislim na koncesije na vode za Perućicu gdje je pola Nikšićkog polja poplavljeno i opština skoro da nema nikakve prihode po tom osnovu, iako elektroprivreda dobija najjeftiniju proizvodnu struju, možda jedan cent i realizuje stotinak miliona eura od Perućice, a opština Nikšić je praktično uskraćena, a to nema nigdje u svijetu. Imamo obećanje od Vlade da će sagledati taj problem i da nađemo neko rješenje”, rekao je on.

Grbović je najavio puštanje fabrike za proizvodnju građevinskih materijala.

“Brzih dana takođe jedan novi poklon Goranovića, koji značajno proširuje svoje kapacitete. Mljekara Nika je rekonstruisana i nastavila je sada sa radom i zaista dobro radi. Ima mogućnosti i za neke strane investitore, tako da se nadam da će nešto i od toga biti realizovano”, navodi on.

Prvi čovjek Nikšića naglašava da su veliki uspjesi postignuti na polju vodoprivrede i opština je ove godine uložila oko dva miliona eura u izgradnju novih seoskih vodovoda na praktično nedostupnim prostorima, tako da su, kako dodaje, ove godine već pustili vodovod u Petrovićima, skoro je završen vodovod u Vraćenovićima.

“Završava se vodovod u Dragoljićima, gdje ima oko 160 porodica. Oko 70 kilometara vodovodnih cijevi smo postavili da bi završili te vodovode. Tu su vodovodi Župe, gdje smo obezbijedili nove nedostajuće količine vode, izvršili rekonstrukciju postojećih vodovodnih cijevi i tu je još i vodovod u Dučice koji smo prije godinu dana pustili u rad. Tako ćemo nastaviti i sledeće godine.Uložili smo dosta sredstava i za asfaltiranje seoskih lokalnih puteva”, rekao je Grbović.

Izgradnja doma za stare

Grbović je naveo da je realizovano dosta investicija u prethodnom periodu, a imaju i velike planove u narednom periodu.

“Očekujemo u narednom periodu, prije svega, realizaciju doma za stare koju već duže vremena pripremamo. Davno smo završili projekat ovog doma, dobijene su donacije od Centralne Evropske Banke u vrijednosti od tri miliona i sedam stotina eura i ovih dana je dobijena saglasnost na tendersku dokumentaciju i nadamo se da će direkcija javnih radova ovih dana raspisati tender”, dodaje on.

Grbović tvrdi da im je dom starih prioritet, i u njima će biti smješteno preko 200 starih osoba te će imati i dosta novih zaposlenih.

“Dom za stare će biti izgrađen ispod Trebjese. Izvršiće se rekonstrukcija postojećih starih objekata koje nam je Vojska ustupila. To su više bili magacinski prostori ali njihovom rekonstrukcijom investicija će biti znatno manja nego što bi eventualno bila. Tu će sigurno biti zaposleno 70, 80 radnika. Za preostali dio novca koji će biti potreban za izgradnju Doma za stare, država treba da obezbijedi sredstva, preko Direkcije javnih radova ćemo to završiti”, dodaje on.

O izgradnji novog bloka vjetrenjača

Grbović je najavio da će se početkom sledeće godine krene sa izgradnjom novog bloka vjetrenjača na prostoru Gvozda, blizu prvog bloka na Krnovu.

“Prvi blok je oko 72 megavata, sada će biti 48 megavati. Ova investicija je otprilike oko 70 miliona eura i najvjerovatnije će Elektropriovreda Crne Gore biti nosilac investicije, što će sigurno biti značajno za obezbeđenje električne energije po povoljnim uslovima i za Elektroprivredu sigurno jedan značajan projekat”, smatra on.

Najavio je i izgradnju zapadne tribine stadiona Sutjeske.

“Urađen je projekat. FSCG obezbjeđuje milion i po eura donacije, preostalo ćemo takođe sa državom, sa Direkcijom za javne radove vidjeti, a i opština je spremna u jednom dijelu da učestvuje u završetku ove zapadne tribine”, objasnio je on.

O putu Nikšić Cetinje, i aerodromu..

Grbović očekuje da će sledeće godine krenuti izgradnja puta Nikšić-Cetinje, kroz Staru Crnu Goru.

“Projekat se radi i mi smo izuzetno zadovoljni saradnjom sa Direkcijom za saobraćaj. Predviđeno je da tim projektom otprilike Nikšić bude udaljen oko 41, 42 kilometra do Cetinja, tako da bi i do Budve dolazili za manje od sat vremena, a isto tako do Boke sa ovim putem do Risna dolazimo takođe za manje od sat vremena. Tako da Nikšić postaje jedno saobraćajno čvorište i sa izgradnkom aerodroma moći ćemo baš kvalitetno turističke usluge da pružamo”, dodao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragan Vujacic
Gost
Dragan Vujacic

Svaka cast. Ukoliko uradite sto planirate valja Vas birati jos 20 godina za gradonacelnika. Niksic je medju najljepsim gradovima, a Sutjeska najbolja. Dragan Vujacic iz Srbije.

Ljubo
Gost
Ljubo

STA PRICAS O PUTU NIKSIC CETINJE VJETROELEKTRANAMA TO JE POSAO DRZAVE VIDI TI PUTEVE SMECE I OSTALO STO BRINE GRADJANE OSTAVI SE TI DRZAVNIH POSLOVA

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Planira li se Pozorište?

Cuca
Gost
Cuca

Sve pohvale za ovog vrijednog i odgovornog covjeka. Preporodi Niksic!

Toni
Gost
Toni

Sa tom naplatom od EPCG ćeš moći da se slikaš, moj Grboviću. Od kad je sa tim počeo pokojni Šljukić, vlast je ekspresno donijela zakon po kome opštine ne mogu da ubiraju prihode na taj način.

Enigma
Gost
Enigma

Najzahvalni ćemo Vam biti ako vratite Nikšićane u rodni kraj 😂

Send this to a friend