Ekonomija

Green Home: Da li je Crna Gora zaista tražila produžetak radnih sati za TE Pljevlja

Termoelektrana Pljevlja

Green Home poziva Ministarstvo ekonomije i EPCG da objave informaciju i iznesu plan za TPP Pljevlja nakon isteka radnih sati, koje slijedi za nepunih 20 dana, a možda već i danas.

Prema proračunima Energetske zajednice iz jula ove godine, TE Pljevlja će utrošiti dodijeljenih 20.000 radnih sati u novembru ove godine, dok je u Izvještaju o implementaciji iz 2019. godine, predviđeno da će TE Pljevlja potpuno utrošiti maksimalno dozvoljene radne sate, već sada u oktobru.

“Nakon što je od 1. januara 2018. godine iskoristila dozvoljenih 20 000 radnih sati, TE Pljevlja se mora zatvoriti. Rad može nastaviti samo ako uskladi tehnologiju sa standardima i Direktivom o industrijskim emisijama za nova postrojenja, što se čak i sa planiranom rekonstrukcijom neće desiti do 2023. godine”, navode u NVO Green Home.

Kako su dodali, osnovnim proračunom i dinamikom potrošnje sati iz prethodnih godina ovaj broj je sveden na nulu, dok javno ne postoji informacija o tome.

“Ministarstvo ekonomije treba da obavijesti građane da li je Crna Gora zaista tražila produžetak radnih sati od Energetske zajednice i kakav je ishod takvog zahtjeva. Očekivajući da će spomenuti zahtjev rezultirati negativnim odgovorom, postoji li plan u slučaju gašenja TE Pljevlja koji neće ići na štetu građana, u smislu povećanja cijene uvozne struje?”, pitaju u Green Home-u.

Smatraju da je ovo krizno vrijeme za TE Pljevlja i ekstremno skupu cijenu uglja, izračunatu i u životima i zdravlju građana, ključni momenat i poziv da se okrenemo čistoj energetskoj tranziciji, u kojem treba da uz konsenzus građana, naučne zajednice i donosioca odluka donesemo održivija rješenja za proizvodnju energije i grijanje Pljevalja.

“Produžavanje života TE Pljevlja od 2023. godine uz planiranu toplifikaciju je utopija, od kojih na ovu poslednju gubimo vrijeme već 40 godina. Čak i da se rekonstrukcija ostvari i dalje ulažemo novac u još 30 godina eksploatacije uglja, zagađivanja životne sredine i trovanje građana Pljevalja i svih građana Crne Gore. Ukoliko želimo da pratimo sve ambicioznije evropske klimatske i energetske ciljeve, moramo imati jasne korake i planove ka dekarbonizaciji uz postepeno napuštanje uglja i osiguravanje novih radnih mjesta za zaposlene u sektoru uglja, na kojima se mora raditi na vrijeme i koji će u svakom trenutku biti dostupni javnosti”, navode u ovoj NVO.

Iz ovih razloga još jednom pozivaju  predstavnike EPCG i Ministarstva ekonomije da zainteresovanoj javnosti daju odgovore na pitanja od suštinskog značaja za budućnost koja treba biti zdrava, zelena i održiva za sve građane Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

Polakote đeco! Nije svijet nastao za 30 godina, pa neće ni propast za toliko. Treba što prije odraditi ekološku rekonstrukciju i toplifikacviju Pljevalja, a onda stvarati uslove da se, kad to bude moguće, ugasi. Sad nije vrijeme.

bonaca
Gost
bonaca

Ko jos slus ove sektase?!

Mikac678
Gost
Mikac678

Što ovi napričaše, traže da se zatvori termoelektana. Gore 30 hiljada ljudi živi od uglja i termoelektane, da neće ovi iz Green home da im otvore fabriku čipova ili električnih automobila u Pljevljima

Marko
Gost
Marko

Kome ce se ugalj prodavati sad kad Termoelektrana prestane sa radom?

Send this to a friend