Ekonomija

Green Home: Šta seizmološki brodovi rade van licenciranih blokova za istraživanje nafte?

NVO Green Home je jutros dostavila Upravi za inspekcijske poslove i Upravi pomorske sigurnosti zahtjev za izvršenje kontrole i inspekcijskog nadzora nad kretanjem geofizičkih brodova „Polar Empress“,, “Ocean Merimad“ i „7-Waves“ obzirom da se već od 9. novembra u kontinuitetu do najavljenih istraživanja 16. novembra i danas, ova plovila za seizmološka istraživanja kreću, rade markaciju i druge nepoznate aktivnosti i van dozvoljenih operativnih blokova, navode iz ove NVO,

“Putem satelitskog praćenja moguće je vidjeti česta i planirana zaustavljanja brodova tokom pravolinijskog kretanja koja ne samo da izlaze iz dozvoljenih blokova nego obuhvataju polovinu svih operativnih blokova u Crnoj Gori. „Institut Plavi svijet“ iz Lošinja, Hrvatska je već nekoliko dana javno upozoravao vezano za aktivnosti ovih brodova u Crnoj Gori, dok od Uprave pomorske sigurnosti, Agencije za ugljovodonike i drugih nadležnih institucija dobijamo kao građani opšte i neupotrebljive informacije”, dodaju iz Green home-a.

Kako ističu, bilo bi dobro da se fokusiraju u narednom na odgovor šta ovi brodovi rade van licenciranih blokova?

“Koliko stručnih osoba za pitanja morskog biodiverziteta iz obje Uprave nadzire i kontroliše istraživanja svakodnevno? i Koliko nepravilnosti je do sada procesuirano”, pitaju iz Green home-a.

Operacije istraživanja su, kako navode,  prema priloženim mapama već ozbiljno zastranile i van blokova treba da se klasifikuju kao nelegalne aktivnosti.

“Siromašna biodiverzitetska istraživanja i monitoring morskih vrsta i staništa rađena za potrebe referentnog stanja u području blokova i zona uticaja gube i to malo smisla što su imali. Posljedice nedovoljne kontrole na samom početku aktivnosti seizmoloških istraživanja već ozbiljno govore o tome koliko smo nespremni i nemoćni da sa državnog nivoa iskontrolišemo strane mega naftaške investicije. A pored nepoznatog uticaja na živi svijet, radnjama je došlo do ozbiljnog kršenja međunarodnih sporazuma, konvencija  kao što su ACCOMBAMS, MARPOL i EU Direktiva što će tek doći u fokus”, smatraju oni.

Iz Green home apeluju na nadležne institucije da hitno stanu na kraj ovim nedozvoljenim aktivnostima, te učine javnim podatke o dosadašnjem monitoringu stanja životne sredine i biodiverziteta, kao i naloženim prekršajnim i drugim mjerama.

“Vlada Crne Gore treba hitno da uvede moratorijum na istraživanje nafte i gasa iz podmorja obzirom na visoke rizike koji se iz dana u dan sve više potvrđuju”, naglašavaju oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Norge
Gost
Norge

Zivim u Norveskoj koja je do juce bila jedna od najsiromasnijih zemalja svijeta danas je po bogatstvu u prvih 3 , razlog nafta. Njihovo more je okićeno kao suma pecurkama platformama od juga do sjevera na preko 2300 km. Najveći su izvoznici ribe u svijetu i ništa osim boljitka nije im donijelo pronalazak nafte i platforme. Nije sve crno ,… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Ovi iz Green Home pojma nemaju šta je seizmologija i zbog slicnosti pojmova su sve pobrkali. Predlazem im da otvore knjige iz geofizike i geofitičkih metoda istraživanja zemlje i morskog dna i da nauče ponešto. Takođe kada već brkaju sve pojmove i nauke neka iznajme knjige o seizmologiji i naučiće mnogo o tektonskim poremečajima i zemljotresima. U naučnim krugovima njihova… Više »

da vinchy
Gost
da vinchy

Pa dje su svi ti naucnici onda da izadju i da ih demantuju? Zašto ne istupe javno i stanu lično i profesionalno iza stava da istraživačke bušotine neće donijeti zemljotrese. Bitno je da se kritikuje i omalovazi onaj koji ima hrabrosti da prica otvoreno…pih

Trece Oko
Gost
Trece Oko

Vi ste oponenti svemu što se gradi u Crnoj Gori , toliko strasti za šaku interesa .

da vinchy
Gost
da vinchy

Slijepo pratis gazdu a? Da si ribar (onaj neplaceni od profitera) nebi tako pricao.

Miško
Gost
Miško

OVI iz NVO Green Home znaju zbog čega je ovakava linija kretanja ali spinuju naravno. U pitanju je poprilično gabaritno plovilo koje za sobom vuče isto tako poprilično dugačke kablove na kojima se nalaze senzori koji kupe ultrazvučne signale koji se odbijaju od tla. Dakle, jako prosto (piše i u studijama koje oni ne čitaju) brod se mora okrenuti kako… Više »

Mark
Gost
Mark

Vlada je korumpirana i nesposobma od uvijek.Devastira se Tara,drzava cuti,sad podmorje isto tako.A ti admine zajedno sa D.Djuranovicem obrisite mi komentar da.bi zastitili vaseg voljenog vodju kao i do sad !

Beba
Gost
Beba

Ovi iz GreeHoma su samo jedna lična interesna organizacija za ubiranje novca. Treba ih što prije ukinuti i prekinutim svako finansiranje od naših para, jer oni nas ne predstavljaju, nego samo svoj lični interes. Sramota.

da vinchy
Gost
da vinchy

Da nema NVO sektora neke informacije bi samo prosle pored nas. Oni se bar trude nešto da promijene, ne sjede u kafani uz dojč

Mark
Gost
Mark

Smetaju ti oni a ne smetaju ti ovi tvoji iz vlasti sto su korumpirani.

Anonimous
Gost
Anonimous

Dobro, mozes li da objasnis koji je ovdje njihov licni interes? Kako se ne zapitas koji je interes ovih brodova da istrazuju van licenciranih blokova?

Sova
Gost
Sova

Njihov lični interes je da dobiju pare od organizacija kojima odgovara da budemo siromašni i dužni.

Viva Milo
Gost
Viva Milo

Bebo slazem se zabriniti rad NVO sektora,raspustiti skupstinu i sve politicke partije.Uvesti monarhiju i Mila krunisati.Doniracemo mu organe da nam zivi 200 godina.

Send this to a friend