Ekonomija

Green Home tvrdi da je stanje na Tari sve alarmantnije

Nevladina organizacija Green Home je prošle sedmice obišla teren oko dijela rijeke Tare na trasi autoputa Bar-Boljare na dionici Mateševo-Jabuka.

“Stanje na rijeci u ovom trenutku je mnogo lošije od onoga u decembru ili novembru 2018. obzirom da su deponije šljunka, gline, vegetacije, drobljenog kamena sa lijeve i desne strane rijeke prisutne i dalje, nego su i dodatno nasute višehiljada tonskim stijenskim drobljenim materijalom fliša i kamena. Nikla je nova mega velika lokacija za separaciju kamena na samoj obali Tare u dužini od 20m koje značajno prelaze visinu lokalnog puta”, tvrde u Green Home-u.

Prema njihovim ocjenama rijeka Tara liči na mrtvi kanal usred mjesečevog pejzaža i ne pokazuje bilo kakve znake bujičnog toka.

“Evedentirali smo obimnu sječu zdravih stabala visokih do 20 metara koji se odvoze kamionima u više različitih i nepoznatih pravaca, kao i kamione koji odvoze šljunak iz rijeke oko 800m nizvodno od Mateševskog mosta”, dodali su iz ove NVO.

U saopštenju su naveli da prethodni radovi na Tari koji su podvedeni pod Plan regulacije rijeke za zaštitu od poplava, sada jasno prikazuju da je zapravo riječ o zaštiti ne rječnog korita od izlivanja, nego potpornih zidova mosta, betonskih konstrukcija i nosača za pristupne puteve, što se vidi i kroz betoniranje nekih od njih sa desne strane Tare.

“Ova dešavanja su sve više zabrinjavajuća uzimajući u obzir da se građevinski radovi sada sve više koncentrišu iznad i na obalama Tare, te da se u daljem radu, planira izgradnja ogromnog parkirališta i naplatna rampa u širini od oko 30m do same Tare”, ističe se u saopštenju.

Tvrde da se uvećani nasipi i dalje urušavaju u kontaktnoj zoni obale i korita, što dovodi do mijenjanja sastava i strukture dna, čime se nanosi nesaglediva šteta po biodiverzitet, odnosno po faunu dna.

“I ako smo u prethodnom periodu apelovali da je od ključne važnosti da se što prije donesu i kratkoročne mjere koje će obezbijediti revitalizaciju ekosistema vodotoka i rekultivaciju obala i korita, konkretni pomaci u ovom pravcu se ne vide na terenu. Nijedan vladin plan se ne bavi sprovođenjem hitnih i kratkoročnih mjera sanacije, vraćanja u pređašnje stanje i revitalizacije koju je neophodno sprovoditi danas, a ne poslije završetka radova na autoputu”, zaključili su u saopštenju.

2 Komentara na "Green Home tvrdi da je stanje na Tari sve alarmantnije"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend