Ekonomija

Grupa NVO traži saslušanje Radulovića i Nurkovića

Grupa nevladinih organizacija će sjutra Skupštini Crne Gore podnijeti Inicijativu za kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića i ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića zbog devastacije rijeke Tare i terena, kao i ugrožavanja biljnog i životinjskog svijeta na zaštićenom području.

Inicijativu su nadležnom skupštinskom Odboru za za turizam,poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje podnijeli Ekoloski pokret ,,Ozon”, Ekološko drustvo ,,Breznica”, Green home i Centar za zaštitu i proucavanje ptica.

U Inicijativi se podsjeća da u okolini Mateševa, na gradilištu autoputa – petlje Mateševo, te mostova Tara 1 i Tara 2 – kineska kompanija China Road & Bridge Corporation (CRBC) izvodi radove kojima je teren na ovom zaštićenom području devastiran, voda rijeke Tare je zagađena, zemljište, biljni i životinjski svijet je oštećen ili uništen i rijeka Tara, kao zaštićeno prirodno dobro je oštećena.

„Kroz Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, koja prati Detaljni prostorni plan auto-puta, svi akteri koji su uključeni u izgradnju auto-puta upozoreni su da bilo kakvi radovi u koritu rijeke Tare mogu devastirati teren i da u tom slučaju postoji mogućnost da se rijeka Tara izbriše sa liste svjetskih rezervata biosfere Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO)“, navodi se u Inicijativi.

Dodaje se da su u ovom dokumentu svi akteri koji su uključeni u izgradnju auto-puta upoznati sa nalazom stručnog tima sačinjenog od crnogorskih i slovenačkih stručnjaka u kome se navodi da se sliv Tare nalazi na UNESCO listi svjetskih rezervata biosfere i da je, u skladu sa međunarodnim konvencijama, Crna Gora obavezana da “neće namjerno preduzimati nikakve mjere koje mogu direktno i indirektno izazvati negativne posljedice na kulturnu i prirodnu baštinu”.

Autori Strateške procjene upozorili su da se izgradnja auto-puta kroz područje sliva Tare može smatrati povredom međunarodne Konvencije o zaštiti Svjetske prirodne i kulturne baštine i da to obavezuje na obavještavanje UNESCO-a.

„Uprkos tome, javno objavljeni snimci i fotografije ukazuju da se nanavedenoj lokaciji radovi izvode kršenjem propisa i međunarodne Konvencije i da se teren devastira, voda, zemljište, biljni I životinjski svijet se oštećuju i uništavaju, a rijeka Tara, kao zaštićeno prirodno dobro, se oštećuje. Istovremeno, svi podaci u vezi izgradnje auto-puta označeni su tajnim, pa stručna i laička javnost nemaju ni minimum mogućnosti da saznaju informacije o tome šta se dešava na predmetnoj lokaciji i čija će odgovornost biti u slučaju potpune devastacije i oštećenja zaštićenog prirodnog dobra i eventualnog brisanja Tare sa liste svjetskih rezervata biosfere UNESCO-a“, podsjeća se u Inicjativi.

Smatraju da se očigledno radi o pitanjima iz djelokruga skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje koja izazivaju nejasnoće, dileme i principijelna sporenja, pa je u cilju razjašnjenja ovih pitanja, neophodno da Odbor sazove sjednicu na kojoj će pozvati odgovorne predstavnike Vlade i od njih tražiti da se izjasne o navedenim pitanjima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
M Milacic
Gost
M Milacic

Ne talasaj te bez potrebe,moja kuca je pored tare i korito nije izmjesteno nego je samo voda preusmjerena,dps nikad nije sam glaso na referendumu sam glasao za zajednicu ali je ovaj slucaj ispolitizovan,i ministar Radulović je sto posto u pravu

Baltazar B.
Gost
Baltazar B.

A sta bi radio NVO. Mora nekako da opravda pare koje dobija iz,, nekih”fondova.Stubovi su završeni. Sada kad Tara nadođe voda će opet vratiti sve kako ga je i ranije bilo.
Više nam ovi,, NVO-i probiše mozak.
Naporni su.

Obični građanin
Gost
Obični građanin

Većina njih nijesu nevladine organizacije nego PVO – protiv vladine organizacije.A traže i, nažalost, dobijaju naše pare iz budžeta.

Drago
Gost
Drago

Ko je protiv pogubih odluka Vlade taj je protiv drzave CG, to je valjda svima vec jasno

Mirko
Gost
Mirko

Hhaha ovo je najjace korito nije izmjesteno nego je voda preusmjerena. Jesi li svjestan sto si napisao??? Dodje li to na isto

Send this to a friend