Ekonomija

Hidroelektrana Komarnica neće ugroziti ni Šavnik ni kanjon Nevidio

Izgradnja hidroelektrane Komarnica neće ugroziti kanjon Nevidio ni opštinu Šavnik, poručila je državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragana Čenić.

Ona je juče u Skupštini kazala da na prostoru buduće hidroakumulacije nema objekata, domaćinstava, niti infrastrukture koja bi bila potopljena izgradnjom Komarnice.

“Riječ je o višenamjenskoj akumulaciji koja treba da obezbijedi ostvarivanje integralnog razvojnog scenarija područja na teritorijama opština Šavnik i Plužine”, rekla je Čenić tokom rasprave o Predlogu odluke o donošenju detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici o kojem će se poslanici izjasniti naknadno.

Buduća hidroelektrana raspolagaće sa 170 megavata instalisane snage i 213 gigavatsati godišnje proizvodnje.

Čenić je objasnila da su procjene i poređenja rađene za četiri različite kote normalnog uspora i sedam tehničkih rješenja brana.

“Kao najpovoljnije tehničko rješenje brane i pratećih objekata izdvojila se tehnička varijanta koja podrazumijeva izgradnju betonske tanke lučne brane visine 171 metar, elektranu sa tri agregata i odvodnim tunelom i kotu normalnog uspora od 811 metara nadmorske visine. Odabranom kotom neće biti ugroženi ni kanjon Nevidio, ni opština Šavnik”, precizirala je Čenić.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić je poručio da kanjon Nevidio treba sačuvati, bez obzira na ekonomsku cijenu.

Procijenjena izgradnja elektrane koštaće skoro 250 miliona eura i, kako se čulo juče u parlamentu, trajaće od pet do sedam godina.

Sekulić smatra da Komarnicu treba da gradi Elektroprivreda (EPCG) sa partnerskom kompanijom.

“Mogli bismo da koristimo tuđe znanje, inovativnost i tehnologiju. Treba tražiti kvalitetnog partnera koji bi nam u tome pomogao. Sa partnerom dijelimo i dobit i rizik”, istakao je Sekulić.

Poslanik SD-a Boris Mugoša ukazao je da se sada potvrđuje koliko je važno što je EPCG državno vlasništvo.

On je rekao da Crna Gora dobija značajan energetski kapacitet izgradnjom Komarnice i rekonstruisanim hidroelektranama Piva i Perućica.

“Sto posto sam ubijeđen da ovo mora da radi EPCG sama ili uz podršku određenog strateškog partnera. Stvaramo pretpostavke za izvoz električne energije, da ne pominjem varijantu podmorskog kabla gdje bismo mogli na bazi toga da zaradimo znatna sredstva. Realizacijom tih projekata stvaramo pretpostavke i za korekciju cijena električne energije”, istakao je Mugoša.

I poslanik opozicionog DF-a Branko Radulović saglasan je da Komarnicu treba graditi.

“Komarnica je jedna od četiri hidrocentrale koje treba valorizovati. To je bogom dano područje i vodotok za izgradnju hidrocentrala koje bi mogle da rade reverzibilno i proizvode vršnu energiju”, objasnio je Radulović.

Poslanik SNP-a Srđan Milić smatra da se Komarnica ne može graditi po principu privatno-javnog partnerstva, jer se ne može obezbijediti optimalno korišćenje akumulacije voda hidroelektrana Komarnice i Pive. On je poručio ekolozima i onima koji se bave zaštitom stanovništva Šavnika da sačekaju, jer je Komarnica na dnevnom redu 30 godina.

Ideja o njenoj izgradnji, kako je podsjetila poslanica DPS-a Sanja Pavićević, stara je više od pola vijeka. Ona je navela podatak da je Crna Gora iskoristila 39 odsto ukupnog tehničkog hidropotencijala.

“Komarnica može biti vrlo dobro rješenje za proizvodnju vršne energije koja je, po pravilu, veoma profitabilna. Njena vrijednost bi bila još značajnija pošto bi se vezala za 400 kilovoltni dalekovod Pljevlja Lastva, koji se preko trafostanice Lastva veže za energetski kabl Crna Gora Italija”, objasnila je Pavićević.

Njena partijska koleginica Nada Drobnjak tvrdi da će energetski projekat pozitivno uticati na stvaranje boljih uslova za život, te da će zaustaviti iseljavanje.

“Ako znamo da će u elektrani raditi više od 100 ljudi, to znači da će svaka 30. osoba koja živi u Šavniku i Plužinama biti zaposlena u toj hidroelektrani”, navela je Drobnjak.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je upozorila da smo daleko od iskorišćavanja svih potencijala obnovljivih izvora energije.

“Nijesmo puno uradili kada je riječ o drvnoj masi, otpadu, poljoprivredi. U oblasti hidro, solarne i energije vjetra uradili smo, mogu reći, dosta”, istakla je Pejović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da, nakon ekonomske krize prouzrokovane pandemijom korona virusa i problema koje je izazvala u turizmu, energetika je strateški resurs gdje se ne smije napraviti greška.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naroz
Gost
Naroz

Shteta, pretpostavljam da su Savnicani pomalo razocarani ovom informacijom 🙂

Hajla
Gost
Hajla

Sram vas bilo sve cete nam rijeke uzeti

Lipovo
Gost
Lipovo

Napravite je kao vršnu elektranu, a onda će mo da uvozimo ,,najskuplju,, struju!

Ne sviraj
Gost
Ne sviraj

Sa parnerom da dijelimo dobit i rizik ?? Koji rizik u proizvodnji struje ? Da necemo da se vratimo u kameno doba !

Bnjj
Gost
Bnjj

Kad počinjete da ju pravite, nećete valjda ka autoput 6,7godina a to znači da tamo više neće imati ko da radi, moraćemo Filipince uvoziti

Nikola
Gost
Nikola

Pazi da vam ne vjerujemo, sve ste do sad upropastili

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ma ne, ljepšaće ga.

Bnjj
Gost
Bnjj

Može komarnica ali ostavite potoke i rječice. Privatna država za bogaćenje sinova funkcionera

Send this to a friend