Ekonomija

Hidroelektrana Perućica biće stabilna narednih 30 godina

Hidroelektrana Perućica

Elektroprivreda (EPCG) planira da do kraja godine odabere ponuđača koji će raditi na revitalizaciji generatora u Hidroelektrani (HE) Perućica i sa njim potpiše ugovor, saopšteno je Vikend novinama iz Sektora za korporativne komunikacije u EPCG.

Državna energetska kompanija je, kako su kazali, javni poziv za projekat vijedan 3,36 miliona eura, raspisala je sredinom prošle nedjelje. Uskoro će, kako dodaju, biti raspisan i tender za zamjenu blok transformatora vrijedan oko 2,75 miliona eura.

“Nakon revitalizacije opreme, postrojenja i objekata, HE Perućica će u narednih 20 do 30 godina biti jedan od najsigurnijih proizvođača električne energije u Crnoj Gori. Poseban značaj u okviru novog investicionog ciklusa biće posvećen najstarijoj crnogorskoj velikoj elektrani gdje će se, u narednom četvorogodišnjem periodu, realizovati obiman i zahtjevan posao na revitalizaciji opreme i postrojenja, poslije gotovo šest decenija eksploatacije”, kazali su iz kompanije.

Revitalizacija generatora G1, G2, G3, G5, G6 i G7, kako objašnjavaju u EPCG, obuhvata demontažne i montažne radove na generatoru, usluge mjerenja, kontrole i ispitivanja na generatoru, sanacione radove i usluge u hidroelektrani, kao i izradu i reparaciju djelova generatora u pogonu. Isporuka i ugradnja opreme takođe su dio revitalizacije.

“Planirano je da se ugradi i osmi agregat snage 65 megavoltampera za koga su izgrađeni svi dovodni i odvodni organi, pomoćni i zajednički pogoni i određeno mjesto za ugradnju u mašinskoj zgradi”, navode u EPCG, govoreći o budućim radovima u elektrani.

 

Send this to a friend