Ekonomija

Hodžić: Crnogorskoj avijaciji neophodni profesionalci, nemamo više prava na greške

Orhan Hodžić

Iznenadni odlazak izvršnog direktora nacionalne avio”kompanije ToMontenegro Predraga Todorovića otvara donosiocima odluka, posebno budućoj vladi, ozbiljno razmišljanje da se na njeno čelo mora imenovati pod hitno profesionalan i visoko stručan kadar ” poručuje predsjednik kompanije Oki er i Asocijacije turističkih agencija Crne Gore Orhan Hodžić.

Kao neko ko se skoro 30 godina uspješno bavi vazdušnim saobraćajem ocjenjuje da smo u vremenskom ,,cajtnotu“, a za eksperimentisanje prostora nema. Smatra da crnogorskoj avio”kompaniji Aerodromima Crne Gore treba ozbiljna reforma kako bi tržištu ponudili kvalitetnu uslugu i dostupnost.

Greške nas skupo koštaju

“Avio kompanija, koja je osnovana u rekordnom roku prije samo godinu, koja operativno posluje nepunih devet mjeseci, ne smije da ima priliku za greške, naročito jer je pred nama početak turističke sezone. Do sada smo imali iskustva da se u avijaciji na rukovodećim pozicijama postavljaju osobe kojima je to prvi menadžerski radni angažman, što je naše građane skupo koštalo ” poručuje Hodžić.

Naglašava da su građani Crne Gore, ali i sama država ovakve egzibicije i nepromišljene političke poteze skupo plaćali.

“Najveći gubitnik u ovakvoj nakaradnoj kadrovskoj politici je bez dileme crnogorski turizam. Avijacija je ,,srce“ svih zemalja u kojima je turizam jedna od osnovnih privrednih grana. Crna Gora ima bogatstvo zimskog i ljetnjeg turizma koje se može i mora jedino na kvalitetan način i dobru avio”povezanost valorizovati”, ocjenjuje on.

Hodžić podsjeća da je AirMontenegro najavio značajnu ekspanziju novih destinacija koje će povezivati Crnu Goru, posebno važnih za dovođenje inostranih turista.

“Crna Gora, kao izrazita avio”destinacija, koja je putnom infrastrukturom još uvijek odsječena od mnogih destinacija, kao primarno povezivanje ima isključivo vazdušni saobraćaj. Ozbiljan kontinuitet u planovima i ciljevima koje je kompanija zacrtala, treba i realizovati jer partneri dugo ne čekaju i lako se danas preorijentišu na druge pružaoce usluga”, kazao je Hodžić.

U proteklom periodu u crnogorskom vazdušnom saobraćaju su se dešavale mnoge neočekivane situacije, od prizemljenja Montenegro Airlinesa i osnivanja nove nacionalne avio  kompanije pa do raznih dešavanja u Aerodromima Crne Gore, turizmu, koroni pa nas to, po riječima Hodžića, tjera na maksimalno ozbiljan pristup ovoj, od posebnog značaja, privrednoj grani.

“Maksimalno se treba posvetiti pronalaženju pravog dugoročnog rješenja. Osim pandemije korona virusa koja je pogodila globalno sve, posebno turističke zemlje, crnogorski turizam pogodile su još najmanje dvije važne stvari. Prizemljen je Montenegro erlajnz i ukinuto je ministarstvo turizma. To bi posebno trebalo da ima u vidu budući mandatar jer smo mi prevashodno turistička zemlja i destinacija koja zaslužuje da ima resorno ministarstvo koje se bavi konkretnom, a ne usputnom temom turizma, koji donosi našoj državi četvrtinu BDP-a”, poručio je Hodžić.

Potrebni bolji uslovi

Po njegovom mišljenju Aerodromi Crne Gore crnogorskom nacionalnom avio prevozniku moraju ponuditi dosta bolje uslove od ostalih avio”kompanija koje su korisnici tih usluga, kako bi ona opstala i održala se na jakom konkurentskom tržištu regiona.

Odličan primjer je niskobudžetna avio kompanija Viz er koja je na mnogim evropskim destinacijama napravila baze i uvukla se kao domicilna avio”kompanija sa bogatom mrežom destinacija. I mnogo veće države od Crne Gore dotiraju svoje avio”kompanije, što im se kroz, prije svega, turističku valorizaciju vraća. Naša avio”kompanija treba da bude i na značajnoj usluzi privrednicima i našoj masovnoj dijaspori”, smatra Hodžić.

Naglašava da crnogorska avio kompanija i Aerodromi Crne Gore treba da se ozbiljno reformišu i da tržištu ponude kvalitetnu uslugu i dostupnost.

“Treba posebno voditi računa o broju zaposlenih. Državne kompanije ne bi smjele biti talac političkih uhljebljenja koje bi je vodile u propast. Nova vlada treba da počne da razmišlja o hitnoj modernizaciji naših vazdušnih luka, posebno u Tivtu, ali i izgradnji aerodroma u Nikšiću i Beranama”, smatra Hodžić.

Definitivno, po njegovom mišljenju, davanje crnogorskih aerodroma na rukovođenje iskusnom koncesionaru bio bi pravi poslovni potez za njihov budući uspješan razvoj i rad.

“Smatram da bi se avio dostupnošću sjevera Crne Gore bolje poboljšala turistička ponuda naše države i ekonomski bi profitirali gradovi iz ovog dijela države”, poručio je Hodžić.

Počela otkazivanja najavljenih letova i aranžmana iz Ukrajine

Ratna dešavanja u Ukrajini definitivno će uticati na crnogorski turizam, a Hodžić vjeruje da nas opet čeka nepredvidiva sezona, jer su već počela otkazivanja.

“Crna Gora, kao jedna od najbezbjednijih destinacija, će prvi put biti u prilici da se suočava sa ovim problemom iako su ratna žarišta daleko od nje. Tim prije što smo godinama imali značajan priliv turista iz regiona bivšeg SSSR”a. Sa Rusijom već treću godinu nemamo komercijalni avio”saobraćaj, a sa Ukrajinom je sve neizvjesno i vjerujem da nas opet očekuje nepredvidiva sezona, jer su već masovno počeli sa otkazivanjem najavljenih letova i turističkih aranžmana”, zaključio je Hodžić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Reka
Gost
Reka

Ma kakvi aérodrome u Beranima I Niksicu treba 400hiljada putnika godisnje ko ce letjeti za Berane!?

Deka
Gost
Deka

Vazno je da se Todorovic namirio u ovoj siromasnoj zemlji. Ni bogatija Francuska mu nebi ovolike bonuse dala.

Jovetic
Gost
Jovetic

Ti si Orhane covijek sa najvecim iskustvom ti bi trebao preuzeti funkciju jer dok ekspert zavrse sa njihovim stazom avio kompanija ce nam doc ka zeljeznica pred gasenjem

golubovci
Gost
golubovci

Ovaj Todorović se napunio pa sad bježi i ostavlja kompaniju da brzo nestane.Ne oglašava se ministar Bojanić koji je takođe krivac za stanje u avijaciji Crne Gore.

Misko
Gost
Misko

Bravo Oki👍👍👍🛫🛫🛫🛫

MNE Air
Gost
MNE Air

Katastrofalni učinci vlade u avijaciji.Uništili brend kompaniju, straćili pare u novu koja je pred bankrotom i nalunili džepove Spajićevom drugu. U Aerodrome doveli Makedonca koji je samo šminker i nema ozbiljnih pomaka.U agenciji civilnog vazduhoplovstva doveli čovjeka koji će brzo u penziju i koji nema ideju niočemu.Izgubljen je potpuno snažan međunarodni ugled koji je imala crnogorska avijacija i to je… Više »

Mare
Gost
Mare

Sto, Makedonci ljudi nisu??

Send this to a friend