Ekonomija

Hotel Plaža u Zelenici pripao sarajevskoj opštini Centar

Sarajevska opština Centar je, presudom Vrhovnog suda Crne Gore, dobila u posjed hotel Plaža u Zelenici, nakon suđenja koje je trajalo duže od decenije.

S obzirom na to da je riječ o izuzetno vrijednoj nekretnini, opština Centar je, po nalogu načelnika Nedžada Ajnadžića, formirala ekipu za preuzimanje hotela, piše sarajevski portal Klix.ba.

Ta ekipa se trenutno nalazi u Herceg Novom i u saradnji sa crnogorskim vlastima privodi kraju preuzimanje hotela.

Na sjednici Opštinskog vijeća Centar, koja će biti održana krajem maja, naći će se i predlog za prodaju nekretnine, a biće raspisan međunarodni javni poziv za zainteresovane.

Hotel Plaža u Zelenici osnovao je potomak ugledne i imućne porodice Mađar, Antal Mađar, koji se nakon dužeg boravka u liječilištima Evrope, 1895. godine trajno naselio u Meljinama, gdje je kupio zemljište za gradnju kuće. Dozvolu za gradnju vile uz samu obalu mora, koja je kasnije pretvorena u pansion, dobio je 1898. godine.

Od otvaranja do pred Prvi svjetski rat u hotelu su boravile poznate ličnosti iz cijele Evrope. Tokom rata hotel je bio pretvoren u kasarnu, što je ostavilo velike tragove na hotelskoj opremi, okolnom parku i zgradi.

Hotel je u periodu između dva svjetska rata naslijedio Antalov sin Adorijan Mađar, koji ga je vodio do 1948. godine. Početkom Drugog svjetskog rata, hotel se pretvara u kasarnu aktom komande mjesta Zelenika.

Nakon oslobođanja Zelenike, hotel je nacionalizovan u korist Opštine Herceg Novi. Opština 1960. godine ustupa besplatno stečeno korisničko pravo na toj opštenarodnoj imovini, opštini Centar Sarajevo za 63,5 miliona dinara.

Send this to a friend