Ekonomija Unija poslodavaca Crne Gore

Hotele hitno svrstati u grupu najugroženijih privrednih subjekata

Unija poslodavaca Crne Gore saopštila je danas da je uputila dopis Nacionalnom koordinacionom timu za zarazne bolesti NKT i apelovala da se privredni subjekti iz hotelske industrije što hitnije svrstaju u grupu onih koji pripadaju najugroženijem dijelu privrede, što bi im omogućilo i pristup adekvatnim mjerama pomoći i podrške države.

Kako ističu u Uniji, iako je Vlada nedavno najavila kreiranje mjera pomoći turizmu i za iste zadužila novoformiranu Radnu grupu, UPCG je u svom obraćanju NKT ukazala na određene nelogičnosti u tumačenju nadležnih koje, ukoliko kao takve dožive primjenu i u praksi, mogu rezultirati daljim produbljivanjem krize koju je pandemija COVID-19 već proizvela u ovom sektoru.

“Navedene nelogičnosti prvenstveno se odnose na svrstavanje hotela u kategoriju privrede čija je djelatnost djelimično ugrožena, umjesto u kategoriju najugroženijih privrednih subjekata kojima je zabranjena djelatnost, što je jedino ispravno i apsolutno odgovara aktuelnoj situaciji”, navode u UPCG.

Dodatno, kažu, zabrinjava što takvo svrstavanje privrednika iz oblasti hotelijerstva stiže od strane pojedinih članova Vladinog tima zaduženog za izradu paketa podrške privredi, na šta ukazuju njihove nedavne izjave medijima upravo o hotelima, turističkim agencijama i nekim preduzećima iz oblasti saobraćaja za koje navode da pripadaju grupi onih čije je poslovanje djelimično ograničeno, iako činjenice pokazuju da iste de facto ne mogu da rade.

“Na takvu ocjenu UPCG ukazuje i ranija Naredba za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, kojom je, pored mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata, kafića, kafana, kafeterija, restorana i barova, te disko klubova (barova i noćnih klubova), predviđena i zabrana pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste”, pojašnjavaju u Uniji.

Kako dodaju, pomoć crnogorskom turizmu zahtijeva hitnu reakciju nadležnih i realizaciju interventnih mjera Vlade koje će, uvažavajući izuzetno tešku situaciju u ovom sektoru, biti kreirane na način da pomognu očuvanju zaposlenosti i stvaranju uslova za što skoriju normalizaciju poslovanja turističke industrije u nastavku turističke sezone.

“Takva očekivanja UPCG dijele i crnogorski hotelijeri koji su ovih dana posebno zabrinuti zbog navedenih tumačenja zvaničnika koji ih svrstavaju u tzv. drugu grupu – ugrožene djelatnosti. O tome kako se takvo tumačenje odražava na njihov položaj, a posebno dalji rad i održivost, govori i predlog Vlade koji je sadržan u drugom paketu mjera pomoći za privredu i građane (od 9. aprila), a koji predviđa subvencije za zatvorene djelatnosti u iznosu od 70 odsto minimalne zarade i 100 odsto poreza i doprinosa na minimalnu zaradu, dok je subvencija za ugrožene djelatnosti, sa istom namjenom, predložena u manjem iznosu tj. 50 odsto bruto minimalne zarade”, naglašavaju.

Uvažavajući napore Vlade da sačini mjere koje mogu udovoljiti zahtjevima i potrebama privrede, Unija je prilikom dostavljanja komentara Vladi predložila i da subvenciju zarade treba vezivati za iznos isplaćene prosječne zarade zaposlenog (za poslednja dva ili tri mjeseca prije uvođenja mjera), s tim da minimum subvencije iznosi 100 odsto minimalne zarade, a (uvažavajući realna ograničenja državnog budžeta) da maksimum subvencije iznosi do 70 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, zavisno od visine isplaćenih zarada.

“Svrstavanje hotela u drugu grupu za dodjelu subvencija, umjesto u prvu, za UPCG je vrlo problematično i kao takvo nameće pitanje: Zar hoteli ne bi trebalo da dijele istu sudbinu sa ostalim ugostiteljskim objektima? UPCG vjeruje da je namjera prepoznavanja izuzetka za prijavljene goste prije svega bila namijenjena stranim državljanima (koji su, zbog spleta okolnosti, bili smješteni u hotelima) i imala je svrhu u vrijeme prvih dana proglašenja epidemije i uvođenja privremenih mjera u našoj zemlji – dok se tim gostima nije obezbijedio povratak u matične države”, ističu u UPCG.

Navode da je u ovom trenutku teško očekivati da u hotelima u Crnoj Gori prijavljenih gostiju uopšte ima ili ih ima u neznatnom broju, naročito imajući u vidu zatvorene granice, kao i mjere prekida međunarodnog i međugradskog saobraćaja koje su na snazi.

“Stoga UPCG podsjeća da je praksa izjednačavanja zabranjene i ugrožene djelatnosti po pitanju dodjele pomoći već primijenjena u mnogim zemljama, što dodatno ukazuje da je “razlika” između njih vrlo tanka i problematična. Tako su u mnogim hotelima u Crnoj Gori, već krajem februara, počela otkazivanja ranije zakazanih događaja i najavljenih grupa turista, dok je u prvoj nedjelji marta to postalo i tzv. stihijska pojava. Svi ovi razlozi prilog su zahtjevu UPCG da u kategoriju onih koji su najugroženiji treba što hitnije svrstati i hotele koji pripadaju grupi onih koji ne rade”, poručuju iz Unije.

Kako kažu, u odnosu na takvu kategorizaciju, od države se očekuje da prema hotelskoj industriji odredi i pripadajuće subvencije pri čemu se, prilikom odobravanja istih, od hotelijera može tražiti dokaz da li su radili ili ne.

“Ukoliko se navedeni propusti u tumačenju položaja hotelijera što hitnije ne koriguju, te izostane očekivani nivo podrške njihovom radu, posljedice takvih odluka odraziće se ne samo na brzinu oporavka i održivost poslovanja hotela, već i na opstanak radnih mjesta u njima. U tom slučaju, moguća su i brojna druga negativna kretanja u hotelskoj i ostalim vezanim industrijama, a posljedično i uticaj takvih efekata na BDP, izvoz i investicije”, ocjenjuju u Uniji poslodavaca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
460
Gost
460

Što vlasnici hotela uvijek prvi plačkinjaju, do sad ste bili najpametnijih, najuspešniji, izmislili toplu vodu pa da vas vidimo sad stručnjaci.Godina je 12 mjeseci, pa dovedite goste.

Prč
Gost
Prč

Ama neka,milione i milione ima a sad najugrozeniji.nek odrijesi kesu,proda drugi hotel… Vidim ja dace se od drzave ovajditi jedino ovi sto su puni kao brod

WTF???
Gost
WTF???

Pa čini mi se da bi trebalo da zavisi od veličine hotela – prednost za subvencije apsolutno dati malim porodičnim hotelima, ugostiteljskim objektima koji su objektivno ranjiviji i nemaju sopstvenih finansijskih rezervi, ili pristup kapitalu i bankama kao što na primjer ima Montenegrostars, Hilton grupacija, Budvanska Rivijera i slične… Drugi kriterijum, treba ispitati koji su hoteli u stranom vlasništvu, i… Više »

Bojan I.
Gost
Bojan I.

Zastititi Mila i drugare

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Samo crnogorske hotele treba zastititi, koji zaposljavaju domacu radnu snagu i zaradu od sezone trose u Crnoj Gori! Ostali koji samo skidaju kajmak nek se podpomognu iz kace u koju su taj isti kajmak slagali! Recimo kao Splendid, Iberostar….

jasarko
Gost
jasarko

Malo su se napunili…svake god pola prijave pola ne..rade 30 dana i uzivaju do sledece sezone u neuporedivo boljem ekonomskom stanju no ostatak cg. Taman da se malo prociste ove pridoslice iz regiona sto rade tu ostanu pa posle kad dobiju papire pljuju na CG.

Geometar
Gost
Geometar

Moja kompanija nije na listi zatvorenih, a ni ugroženih. Ipak, nakon 15 godina rada, prvi put me 40 dana niko nije zvao da pita za uslugu. Prihod kompanije je 0,00 eura. Kako da isplatim plate, iako nijesam zabranjen?

Send this to a friend