Ekonomija

Hrvatska je u dubokoj recesiji

Hrvatska ekonomija je u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježila pad od  deset odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju prve procjene državne statistike, prenose hrvatski emdiji.

To je drugi kvartal zaredom u kojem Hrvatska bilježi pad BDP-a na godišnjem nivou. Naime, u drugom je tromjesečju pad BDP-a na godišnjem nivou iznosio je dosad rekordnih 15,1 odsto. To je, prema dostupnim podacima, i najveći pad BDP-a u trećem tromjesečju među članicama EU, ali se napominje da sve članice još nisu objavile podatke.

Objavljena stopa pada BDP-a u trećem kvartalu vrlo je slična onoj koju su prognozirali ekonomisti koji su učestvovali u nedavnoj anketi Hine. Njihova je procjena, naime, bila da je hrvatski BDP u trećem tromjesečju pao 10,4 odsto, pri čemu su se njihove prognoze kretale u rasponu od 9,5 do 11 odsto.

Sada se i “zvanično” može reći da je Hrvatska u dubokoj recesiji u koju je gurnula pandemija koronavirusa. Izvlačenju iz recesijskog gliba očito nije pomogla ni kakva-takva turistička sezona koju smo imali.

I druge članice Unije u trećem su kvartalu zabilježile pad BDP-a na godišnjem nivou, pa je tako pad njemačkog BDP-a iznosio 4,2 odsto, francuskog 4,3 odsto, italijanskog 4,7 odsto, a austrijskog 5,3 odsto.

Send this to a friend