Ekonomija

Hrvatski primjeri dobre prakse iz oblasti zapošljavanja putokaz za Crnu Goru

Mjere aktivne politike zapošljavanja, sa naglaskom na Potpore za zapošljavanje i “Stalni sezonac”, primjeri su dobre prakse u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i mogu biti implementirane i u Crnoj Gori, ocijenio je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić nakon sastanka sa direktorom HZZ-a Antem Lončarom.

Kako je saopšteno iz ZZZ, Lončar je kazao da očekuje da će dobra saradnja, uspostavljena prethodnih godina, biti nastavljena uz međusobnu razmjenu iskustava i dobre prakse na području tržišta rada i zapošljavanja.

Na stručnom sastanku je govoreno o prekograničnoj saradnji, mjerama aktivne plitike zapošljavanja, digitalnim uslugama za tražioce zaposlenja i poslodavce, a predstavljen je i model statistički potpomognutog profilisanja (StAP), koji se još ne primjenjuje u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu da je Crna Gora u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, znanja i iskustva stečena u HZZ-u, biće putokaz Zavodu za zapošljavanje u budućem periodu. Čuli smo da državne Potpore za zapošljavanje daju najbolje rezultate pa ćemo, s obzirom na geografski pložaj dvije zemlje, nastojati da razradimo modele njihove moguće primjene na našim prostorima. Takođe, po ugledu na Hrvatski zavod za zapošljavanje smatramo da bi trebalo uvesti mjeru “Stalni sezonac” namijenjenu sezoncima koji su najmanje šest mjeseci radili kod istog poslodavca i koji će kod njega raditi najmanje još jednu sezonu”, kazao je Mustafić.

Ta mjera podrazumijeva benefite i za sezonca i za poslodavce.

“Poslodavcu se uplaćuje 100 odsto troška produženog osiguranja za prvih tri mjeseca, dok se naredna tri mjeseca uplaćuje 50 odsto”, naglašavaju u ZZZ.

Kolege iz Hrvatske su, kao jedan od primjera dobre prakse ZZZ, prepoznali program “Stop sivoj ekonomiji”, kojim se aktiviraju mladi visokoškolci u suzbijanju sive ekonomije na crnogorskom tržištu rada.

Mustafić i Lončar ukazali su na izvanrednu saradnju između dvije institucije koja se odvija u okviru djelatnosti Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrooe (CPESSEC), Svjetskog udruženja javnih službi za zapošljavanje (WAPES) i prekograničnih projekata.

Osim Mustafića, u delegaciji Zavoda koja je prethodna dva dana boravila u posjeti Središnjem uredu Zagreba bili su i pomoćnik u Sektoru za plan, analizu i statistiku Goran Bubanja i savjetnica za informisanje Danka Rabrenović. Drugog dana posjete delegacijaje posjetila Regionalni ured Zagreb, te se upoznala sa njegovim radom i primjenom usluga u praksi.

Predstavnici Zavoda, tokom posjete Zagrebu, susreli su se i sa Ambasadorom Crne Gore u Hrvatskoj Borom Vučinićem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Konobar Cune
Gost
Konobar Cune

Prosle godine su nasim konobarima u Hrvatskoj davali i po 1200 eura a kod nas nije niko htio da radi taj posao ispod 600-700. Obicno dodju makedonci ili srbijanci koji hoce sto brze da zarade lovu pa se gosti zale kako ih crnogorci klepaju. Naravno, pricam o mjestima sa 5 zvjezdica. Poslodavci ili prijave radnika na minimalac ili ga uopste… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Brissi ADMINE, Ali CG cce icci I bez tvoje censure naprijed.

Bnjj
Gost
Bnjj

Nasi sezonci trebaju da idu u Hrvatsku da rade za 700e I inaju slobodan Dan u nedelji bolje nego kod Radulovica za 250,300e

Qrt
Gost
Qrt

Odlični ste. Zato vam sva omladina pobjede u Irsku

Bnjj
Gost
Bnjj

Bolji su od nas mi bjezimo u Slovacku,Madjarsku.Cekaj 2025 pa ces vidjet ko ce jos radit u CG kod Radulovica i islicnih za 250e

Send this to a friend