Ekonomija

I dalje potrebna radna viza za Njemačku

Na osnovu pogrešnih špekulacija, Ambasada Njemačke eksplicitno ukazuje da za 1. januar 2019. nijesu predviđene nikakve zakonske izmjene po pitanju useljavanja u Njemačku.

“Crnogorskim državljanima, koji namjeravaju da zasnuju radni odnos u toj državi, i dalje je potrebna radna viza prije odlaska u Njemačku”, stoji u važnoj napomeni istaknutoj na sajtu Ambasade Njemačke u Podgorici.

Državljani Crne Gore od 1. januara 2016. do 31. decembra 2020. mogu da dobiju boravišnu dozvolu u Njemačkoj za sva zanimanja, obuke i pomoćne aktivnosti.

“Preduslov koji se mora ispuniti je obavezujuća ponuda za posao u Njemačkoj od strane poslodavca, kao i ostali zakonski uslovi. Aplikacija za vizu podnosi se u matičnoj državi, prije odlaska na rad u inostranstvo”, objašnjava načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje u inostranstvu Gordana Vukčević.

Ona naglašava da, bez obzira u koju zemlju se putuje ili se želi naći zaposlenje, informacije o viznom režimu treba pribavljati jedino i isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) tih država, a sve informacije dobijene drugim putem, provjeriti u DKP-u.

Gordana Vukčević

“Prema podacima, za tri godine, koje smo dobili od kolega iz Federalne službe za zapošljavanje SR Njemačke, od 1. januara 2016. do 30. novembra 2018. godine izdate su 3.853 saglasnosti za rad crnogorskim državljanima. U istom periodu odbijeno je 1.187 zahtjeva za dobijanje ovih saglasnosti”, navodi Vukčević, ističući da ovi pokazatelji ne govore o masovnom odlasku iz Crne Gore u Njemačku.

Ona savjetuje građane da se opredjeljuju isključivo za legalne radne migracije. U brojnim medijima i na društvenim mrežama i dalje se pojavljuju dezinformacije o uvođenju raznih olakšica za zapošljavanje državljana koje nijesu članice Evropske unije, o potpunom ukidanju viza. Ovo se dešava ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim zemljama regiona – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji…

Radi maksimalne zaštite naših građana i pomoći ukoliko razmišljaju o odlasku u inostranstvo, urađen je i vodič “Kako se zaštiti prilikom zapošljavanja u inostranstvu?” koji se nalazi na sajtu Zavoda za zapošljavanje.

“Pri zapošljavanju naših građana u inostranstvu, Zavod se dodatno angažuje kako bi se minimizirale nepravilnosti i obmane naših građana pri nalaženju posla u drugoj državi i spriječe nelegalne migracije. Često, putem medija i društvenih mreža, koje nije moguće kontrolisati, pojedinci, firme ili organizacije netačno informišu građane o mogućnostima zapošljavanja u inostranstvu i obećavaju im zaposlenje i “sređivanje papira”, uz finansijsku nadoknadu. Građani ili budu prevareni za taj iznos novca ili budu žrtve rada “na crno”, finansijske ili radne eksploatacije u toj državi”, upozorava Vukčević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovanka
Gost
Jovanka

Proce i to pa neka bjezi ko ista misli…

Love Me now
Gost
Love Me now

Ne treba viza, ne lazite narod , dozvoljeno Vam je da boravite 6 mj, u Njemackoj i u toku tog vremena morate naci posao, ako ne onda morate nazad, i to je vec pocelo a ne kako ste jednom rekli tek od 2020 godine, tako da ovakve izjave su vam posljednji trzaji da sprijecite narod da se masovno iseljava, ovo… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

😂😂😂😂😂😂 Živiš ti u bg pašaluk, i stidiš se srpskih opanaka, šajkače,…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Nas ne interesuje Njemacka…nit radne dozvole…milioni hrvata..roma.srba.muslimana rade tamo..Dje su Crnogorci…niko od nas ne radi tamo..nit nas interesuje rad u njemackoj..ovako nam udarate po obrazu

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Interesovace te kad ti crijeva zakrce a dpsovci pritegnu slavinu korupcije.

Milovan
Gost
Milovan

Mene kao i sve moje prijatelje interesuje… neću da radim za 300€ u ovoj pećini i slušam glupe priče svakodnevno.

Send this to a friend