Ekonomija NELEGALNA EKSPLOATACIJA RJEČNOG MATERIJALA I DALJE PROBLEM

I dalje se uveliko bagerima vadi pijesak iz crnogorskih rijeka

Ilustracija

Ni Vladina zabrana eksploatacije rječnog materijala, ni najavljene rigorozne kontrole od strane inspektora, nijesu urodile plodom jer se i dalje uveliko vadi šljunak i pijesak iz crnogorskih rijeka. Da nelegalna eksploatacija cvjeta, potvrđuju i podaci Uprave za inspekcijske poslove, dostavljeni Dnevnim novinama, u kojima navedeno da su od početka godine inspektori izvršili 277 pregleda na rijekama i utvrdili brojne zloupotrebe.

Posljednja u nizu nelegalna eksploatacija desila se u koritu rijeke Morače, na lokacijama Kolovrat, Mišurići i Botun.

Inspekcija je obaviještena od strane Ekološkog pokreta Ozon i u toku je postupak kontrole prijavljenih lokacija. Na fotografijama se jasno vide bageri i kamioni kako iz korita rijeke Morače eksploatišu šljunak i pijesak.

“U predmetnom slučaju i dalje je u toku postupak inspekcijske kontrole na više prijavljnih lokacija. Podnosilac inicijative će u zakonski propisanom roku biti obaviješten o konstatovanom i preduzetim mjerama od strane ovog organa”, objašnjavaju u Upravi za inspekcijske poslove.

Inspektori su od početka godine, ističu u Upravi za inspekcijske poslove, izvršili 227 terenskih inspekcijskih pregleda (od tog broja 51 inspekcijska kontrola je bilo po podnijetim inicijativama).

“Tokom izvršenih inspekcijskih nadzora, na osnovu utvrdjenih nepravilnosi, donijeto je šest rješenja kojim je izrečena mjera zabrane dalje eksploatcije šljunka i pijeska i izvođenja drugih radova uz nalaganje uklanjanja mehanizcaije sa vodnog dobra. Ponijeto je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postuka kod nadležnog suda zbog učinjenih prekršaja”, kažu u Upravi za inspekcijske poslove.

Izrečene su i novčane kazne.

“U osam slučajeva izrečena je novčana kazna prekršajnim nalogom na licu mjesta zbog učinjenog prekršaja. Takođe, podnijeta je jedna krivična prij ava”, saopštili su u Upravi za inspekcijske poslove.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo je prije tri godine odluku o zabrani dalje eksploatacije šljunka i pijeska iz riječnih korita.

Odluka o moratorijumu je rezultat potrebe da regulacioni planovi i koncesioni akti koji iz njih proističu obezbijede eksploataciju u svrhu regulacije vodotoka i garantuju obezbjeđenje javnog interesa.

Moratorijum je uveden i zbog potrebe revitalizacije stanja životne sredine u rječnim koritima, zaštite, očuvanja biodiverziteta, a posebno ribljih staništa, ribljeg fonda i kvaliteta voda.

“Izuzetno, saglasnost za eksploataciju izdavaće se samo u svrhu interventnih radova, poput uklanjanja uskih grla u koritima rijeka 1 sl., čije bi odlaganje moglo prouzrokovati štetne posljedice”, kaže se u odluci.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

Dodjite da vidite veselu Gracanicu

Poznavalac
Gost
Poznavalac

Odje se malo miesaju stvari…uklanjanje ostrva,sprudova u dijelu Morace nesto dalje od jezera ne ugrozava neki ribji fond ,jer ga realno i nema previse…treba parcijalno vaditi da riba moze da se pomjera sa mjesta radova. Sljunak iz Morače je dragicjen gradjevinaki materijal,i treba ga u odredjenoj mjeri vaditi i pridubljivati korito. Ono sto se tu mora paziti je da se… Više »

Demokrata
Gost
Demokrata

Od Bioča do platija sve su preorali, cijelo korito Morače, pogledajte im separacija pa da vidite kolko je tu miliona kubika materijala, a nije im valjala država. Svaki se od njih obogatio a u kasu države ni cent nisu uplatili. Sramota.

Wilkins
Gost
Wilkins

Prekršajni postupak ??? Zbog ovoga se u normalnim zemljama debelo robija, a mehanizacija oduzima. E onda će svi poštovat.

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Duga robija treba za ovo urnisanje rijeka. Takodje visoke kazne.

Send this to a friend