Ekonomija

IA: Ministarstvo finansija da objavi Mišljenje EK na Zakon o javno privatnom partnerstvu

Ministarstvo finansija tvrdi da nije u posjedu Mišljenja Evropske komisije na Nacrt Zakona o javno privatnom partnerstvu (JPP), iako u drugom dokumentu navodi da ga je dobilo u julu ove godine, saopštili su iz Instituta alternativa.

“Rješenjem po našem zahtjevu za slobodan pristup informacijama od 15. septembra 2018. godine, Ministarstvo finansija odbilo je da nam omogući pristup Mišljenju Evropske komisije na Nacrt Zakona o JPP, uz obrazloženje da ga ne posjeduje “jer je isto u fazi usklađivanja”. Sa druge strane, u Informaciji o Planu ispunjenja Završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u Poglavlju 5-Javne nabavke, koju je Vlada usvojila juče, piše da je “Nacrt Zakona o JPP poslat 16. juna 2018. godine Evropskoj komisiji na mišljenje”, te da je Ministarstvo finansija “Evropskoj komisiji krajem jula mjeseca 2018. godine, shodno dostavljenim sugestijama, uputilo odgovor”, kao i da su “u inoviranom tekstu Predloga prihvaćene sve sugestije i komentari”, navode u IA..

To znači, tvrde u IA, da je Evropska komisija dala Mišljenje na ovaj Zakon, na osnovu kog je Ministarstvo finansija pripremilo novi tekst Zakona.

Prema njihovim riječima javnost ima pravo da zna šta je bilo sporno u Nacrtu Zakona o JPP koje je upućeno Evropskoj komisiji i šta je ona u svom Mišljenju sugerisala da se izmijeni.

“To što je tekst Zakona “u fazi usklađivanja”, kako piše u odgovoru Ministarstva finansija na naš zahtjev za slobodan pristup informacijama, ne može biti opravdanje za nedostavljanje Mišljenja Evropske komisije. Ministarstvo je u svom odgovoru navelo neistinu da Mišljenje “ne posjeduje”, iako je juče postalo očigledno da je Mišljenje stiglo najmanje dva mjeseca prije nego što smo ga tražili. Ovo nije prvi put da se Ministarstvo finansija i Vlada neodgovorno odnose prema javnosti povodom Zakona o JPP, te da od javnosti kriju stav Evropske komisije o ovom dokumentu”, naglašeno je iz IA.

Oni napominju da prethodni neuspjeli pokušaj Vlade da zakonski reguliše javno-privatna partnerstva završio se u maju 2015. godine kada je održana javna rasprava o tadašnjem Nacrtu Zakona o JPP.

“Vlada nikada nije objavila Izvještaj sa te javne rasprave, Zakon nije usvojen, Mišljenje Evropske komisije takođe nikada nije objavljeno niti je bilo dostupno kroz zahtjev za slobodan pristup informacijama. Proces pripreme ovog zakonskog teksta je zaustavljen, bez bilo kakvog obrazloženje Vlade, tema je “zaboravljena”, a tek ove godine Vlada se ponovo upustila u poduhvat pripreme Zakona o JPP. Zainteresovana javnost ima pravo da se informiše o usklađivanju zakonodavstva u ovoj i svim drugim oblastima u svakoj fazi procesa, a ne kada je sve već završeno, a zakoni usvojeni. Ovakvim odnosom prema civilnom društvu i javnosti uopšte, obesmišljava se proces konsultacija i učešća ovih aktera u procesu pregovora sa Evropskom unijom”, ocijenii su u IA.

Stoga traže da Ministarstvo finansija objavi Mišljenje Evropske komisije na Nacrt Zakona o JPP koje je dobila u julu ove godine, kao i sva druga Mišljenja koja ubuduće bude dobilo ili koja je dobilo u međuvremenu.

“Ovo bi moralo da bude i standard Vlade u pogledu uključivanja javnosti u procese pripreme i usvajanja svih budućih zakonskih akata. Zato smo u Prijedlozima Partnerstvu za otvorenu upravu (OGP) sugerisali da se unaprijedi transparentnost kreiranja javnih politika u Vladi na način što će se ključna dokumenta na kojima se zasnivaju akti koje Vlada usvaja i/ili podnosi Skupštini proaktivno objavljivati. Naše obrazloženje za to je što se na osnovu komentara i mišljenja Evropske komisije, TAIEX i drugih eksperata donose brojne odluke vezane za kreiranje javnih politika u Crnoj Gori, te da njihova netransparentnost onemogućava zainteresovane strane da učestvuju u ovim procesima na ravnopravnoj osnovi”, zaključuju u IA.

Send this to a friend