Ekonomija

IA tvrdi da su predstavnici ASK-a bili pozvani na njihov događaj

Ana Đurnić IA

Agencija za sprječavanje korupcije je blagovremeno i formalnim kanalima komunikacije bila pozvana da delegira koliko god želi i može svojih predstavnika da učestvuju na našem događaju i u otvorenom dijalogu diskutuju sa nama i ostalim učesnicima na navedene teme, saopšteno je iz Instituta alternativa.

Agencija za sprječavanje korupcije ASK reagovala je juče zbog, kako su naveli, niza nepreciznih i netačnih podataka o njenom radu, koji su saopšteni na panel diskusiji koju je organizovala nevladina organizacija NVO Institut alternativa IA.

“Uprkos tome što je poziv za učešće blagovremeno poslat – sedam dana prije održavanja događaja, i našim upornim insistiranjima da Agencija delegira svoje predstavnike, predstavnici Agencije nisu se odazvali našem pozivu.  U e-mailu koji smo dobili od Agencije navodi se da ‘zbog povećanog obima posla u ovom periodu i brojnih ranije planiranih radnih obaveza, Agencija nije u mogućnosti da delgira predstavnike koji bi prisustvovali panelu’, tvrdeći da baš niko od 55 zaposlenih ne može prisustvovati skupu”, objašnjavaju iz Instituta alternativa.

Kako dodaju, sa druge strane, “povećani obim posla” nije smetao Agenciji da odmah nakon održanog skupa pošalje reagovanje kojim se, kako ističu iz AI,  negira ono što su javno dostupni podaci na internet stranici Agencije.

“Pomenutim reagovanjem Agencija polemiše informacijama koje nisu izrečene na skupu, a u prilog demantu navodi nove podatke koje Agencija sebično čuva od javnosti, parcijalno predstavlja i upotrebljava na način koji njoj samoj najbolje odgovara”, dodaju oni.

Ističu da imaju dokaze da Radonjić i Marković nisu dali saglasnost Agenciji za pristup njihovim bankovnim računima.

“Ako je Agencija imala neke druge podatke, trebalo je da o tome proaktivno informiše javnost i izmijeni podatke na svojoj internet stranici, kako bi javnost sa njima bila upoznata.  O (ne)pristrasnosti Agencije dovoljno govori što se u reagovanju na naše nalaze spori saglasnost najprije za predsjednika Vlade, pa onda za direktora institucije, čime se Agencija po ko zna koji put istura da brani najvišeg javnog funkcionera sa kojim je njen direktor prijateljski povezan, na šta smo takođe više puta ukazali kao na problem koji dovodi u pitanje nepristrasan rad Agencije”, navode oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bože pomozi im
Gost
Bože pomozi im

Ako im bilo koja državna institucija da podatke, evo ih oni sazivaju press i iste rekonstruišu i zamajavaju javnost. NVO institucije=OTPAD DRUŠTVA

Send this to a friend