Ekonomija

Iako je sve poskupjelo, cijene u hotelima ostaju iste

Foto: Screenshot RSE

Hotelijeri su zadovoljni predsezonom, najave su dobre i za sezonu i većina njih smatra da nije vrijeme za povećanje cijena. Neki od njih, kako su kazali Pobjedi, ipak ih vraćaju na nivo iz 2019. godine, kao i njihove kolege, vlasnici restorana i kafića. Kako kažu moraju povećati cijene jer je sve poskupjelo. Tako su u budvanskim lokalima cijene veće od 10 do 15 odsto, kod nekih i više.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da je dogovor među hotelijerima da ne povećavaju cijene.

“Ako se promijene uslovi drastično onda ćemo biti prinuđeni, ali za sada niko od nas ne pomišlja na povećanje cijena. Iako su se sve namirnice poskupjele za sada nalazimo unutrašnje rezerve i održavamo se”, rekao je Radulović Pobjedi.

Navodi da je predsezona dobro počela, a nadaju se i dobroj sezoni.

“U kolektivnom smještaju će sigurno biti dobro. To su hoteli i sve tipa hotela. Što se tiče privatnog smještaja, vlasnici treba da budu oprezni”, tvrdi Radulović.

Ove godine je i struktura turista, kako ističe, drugačija pa se treba prilagođavati ponudom.

“Mijenja se struktura gostiju i sigurno neka roba, koja se prošle godine prodavala lagano, ove godine neće jer su druge navike gostiju”, istakao je Radulović dodajući da svi priželjkuju i nadaju se da će ove godine dostići prihode iz rekordne 2019. godine.

Čedo Popović, vlasnik kompanije ,,Carine“, u čijem sklopu posluju tri hotela – ,,Delfin“, ,,Park“ i ,,Kumbor“ takođe je zadovoljan predsezonom, ali kaže da se još ne zna kakva će biti sezona. Najave su, ističe, dobre.

“Predsezona je počela vrlo solidno, čak možda i više nego što smo očekivali realno gledano. Vidjećemo kakva će biti situacija sa sezonom”, ocijenio je Popović.

Što se tiče cjenovne politike, napominje da će ona će ostati na istom nivou bez obzira što je došlo do povećanja cijena.

“Još nije vrijeme pravih putovanja nije ni Zapad krenuo onako kako bi trebalo, zbog ukupne situacije koja se dešava u okruženju i rata u Ukrajini. Opet smo na istom cjenovnom modelu od prošle godine ili je znatno mala razlika. Dio je prodat, popunjenost je dobra, ali i dalje ima mjesta. Mislim da ćemo dobro poslovati”, naglasio je Popović dodajući da im se ove godine vraćaju gosti iz Zapadne Evrope koje su imali prije dvije godine – Francuzi, Njemci, Englezi.

“Mi smo uvijek i imali goste sa Zapada”, ističe Popović.

Što se tiče prihoda, smatra da je teško približiti se rekordnoj 2019. godini.

“Da nije bilo rata u Ukrajini približili bismo se, ali ovako ne znam”, poručuje Popović.

Tvrdi da Crna Gora nije za masovni turizam kakav je bio prošle godine, infrastruktura je naša katastrofalna.

“Ali sada nije situacija da biramo”, navodi Popović.

Menadžerka agencije Explorer u Budvi Dragana Dejanović kaže da su ipak morali povećati cijene usluga, ali neznatno – od 10 do 12 odsto.

“Nažalost, za neke usluge, prevashodno u našim ugostiteljskim objektima, dijelom i u smještaju, morali smo povećati cijene. Sve i svi smo uvezani, tako da smo se morali i mi uskladiti sa tržišnim cijenama. Na artikle na koje su nam dobavljači povećali cijene, morali smo povećati i mi, ali ne više od 10 do 12 odsto, a to je vjerujte, minimalno u odnosu na druge destinacije u okruženju. U segmentima naše ponude, gdje smo mogli „podnijeti trošak“, nijesmo povećavali cijene”, naglašava Dejanović.

Kaže da su, za sada, s obzirom na to da, svi oni koji se bave turizmom znaju, se u tekućoj godini priprema naredna, zadovoljni, a i više od toga.

“Posljednje dvije godine se veoma malo radilo, jer niko nije mogao predvidjeti tok pandemije. Vjerujemo da je prošla, što je preduslov da se vratimo redovnim aktivnostima i nastavimo sa razvojem destinacijskog turizma”,  ističe Dejanović.

Odlične su, kaže, najave i za postsezonu.

“Biće posla za sve nas – turističke poslenike. Moram istaći da imamo veliki broj upita za narednu godinu, kako za period ljetnje, tako i za period zimske sezone”, najavljuje Dejanović.

Tržišta

Imaju dosta potvrđenih aranžmana iz Slovenije i Poljske, jedan dio sa ruskog tržišta.

“Imaćemo goste iz Njemačke, nešto Francuza i Britanaca, naravno i gostiju iz Srbije i iz Izraela”, najavila je Dejanović.

Što se tiče rata u Ukrajini, kaže da još uvijek utiče na sve nas.

“Utiče na globalnu politiku i naravno na privredu. Ipak sa tog tržišta je dolazio znatan broj turista i sigurno će uticati na turističku privredu kod nas. Mi smo imali znatan broj potvrđenih tura sa tog tržišta koje su, nažalost, morale biti otkazane”, kaže Dejanović.

Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kaže da su najave za ovu turističku sezonu jako dobre.

“Projekcije su dobre, neću reći odlične, ali vrlo dobre. Imamo predsezonu, koja je jako lijepo krenula, u smislu broja turista i noćenja, u tome prednjači Budva i sami ugostitelji sa kojima sam vršio anketu kažu da su vrlo zadovoljni”, kazao je Golubović za Pobjedu.

Kaže da je već vidljivo da su cijene u kafićima, restoranima, prodavnicama povećane. Navodi primjer i da je prošle sezone u jednom objektu na Primorju pivo platio dva i po, a ove godine pet eura.

Golubović navodi i da turisti imaju određeni budžet koji potroše tokom odmora.

“Tako da umjesto dosadašnjih dva, tri ili četiri piva popiće duplo manje”,  poručio je Golubović.

Kaže i da upravo povećanje cijena na Primorju može negativno uticati na turiste iz regiona, na koje se u značajnoj mjeri oslanjamo.

“Imaćemo nezadovoljstvo turista koji, ako su nešto ranijih godina plaćali dvostruko manje, a sada više, svakako će pokazati nezadovoljstvo”, poručio je Golubović.

Podsjeća da će rat u Ukrajini uticati na turističku sezonu, ali smatra i da ima načina da se to nadomjesti.

“Fokusiranom marketinškom kampanjom i svim onim što imamo u predsezoni vrlo su, slobodno mogu reći, dobre indicije da će turistička sezona nadomjestiti turiste sa tih tržišta”, poručio je Golubović.

Međutim, sa povećanjem cijena, kako ističe, moramo biti oprezni jer u susret predstojećoj turističkoj sezoni kao turistička destinacija neophodno je da, pored turista, spremno dočekamo i sav negativan PR koji će s povećanjem cijena proizvoda i usluga neminovno doći.

“Vrlo je vjerovatno da će tekstovi na tu temu biti učestaliji, prije svega, na portalima u Srbiji koja tradicionalno spada u top tri emitivna tržišta. Kada kažem ,,spremno dočekamo“ prije svega mislim na brzo i efikasno reagovanje PR timova Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija. Kao turistička destinacija moramo biti spremni da adekvatno odgovorimo na PR krizu bilo koje vrste”, poručio je Golubović.

Spirić Smiljanić: Nismo dizali cijene

Nataša Spirić Smiljanić, vlasnica hotela ,, MonteBay Perla“ kao i turističke agencije ,,Luminalis“, kaže da većina hotelijera, iako je sve poskupjelo, nije povećavala cijene usluga prema svojim klijentima kao što je to ove godine učinila Hrvatska.

“Ostali smo korektni. Nijesmo bili ,,bezobrazni“ i nijesmo povećali cijene klijentima da bi zadržali prodaju”, kaže Spirić Smiljanić.

Kako je predsezona počela ranije nego prošle godine, smatra i da će sezona duže trajati.

“Počeli smo od marta, tako da do kraja oktobra imamo grupe, ali opet sa rezervama da sve bude kao što jeste danas”, poručuje Spirić Smiljanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja lično
Gost
Ja lično

Kakav jeftin spin.cijene su u predsezoni vece 20% a sezina ide i 30 % više. Hoteli u Petrivcu 4* sa sve gorom uslugom nekada jun bio 70eura dan. Sad ispod 100 nema niđe. Sezona 150+…

Ups
Gost
Ups

I MUZIKA JE GLASNIJA I GLASNIJA!!!
Nećete čuti ni šum talasa, nit ćete imati miran san!!!!
Od jutra do mraka ćete slušati “luksuzni” turizam Crne Gore 🤮🤮🤮🤮

Zoran
Gost
Zoran

Niko ne obraca paznju da i mi crnogorci volimo otici na more. Pored nase lijepe obale nikada nijesam ljetovao vani. Ali ove godine ne mogu naci normalnu cijenu hotela a svi kukaju” o kakva li ce sezona biti.” Na nas niko ne obraca paznju. Misle nasi mogu po privatnih budzaka dje mi stavi metlu i cetku pored vrata kad mi… Više »

Javiglupsonitoj
Gost
Javiglupsonitoj

I ja se ozenih prije 10 dana ali ulatih prije 4 mjeseca
Nijesu mi podigli cjenu i ako je vec udarno bilo sa poskupljenjem
KO PRVI NJEGOVA DJEVOJKA 😊

Darvin
Gost
Darvin

Jeste kada su uplatili u januaru za jun i jul mjesec te ih tako nije zakacilo poskupljenje
Ne lazinjajte ovaj narod

Ovo je dno
Gost
Ovo je dno

Cjene ostaju iste, a oni misle da će svi doć u CG na ove cjene o čemu pričate pogledajte cjene u HR, IT, GR,TR.ITD…
Ovako se sezona ne dočekuje, gospodo turizmolozi i hotelijeri i apartman specijalisti.

Kotor🇲🇪
Gost
Kotor🇲🇪

Očito ni ste obilazili, Hotele odavna.
Pogledajte u pojedine hotele, imate čaj 5e😂😂.
Tolko o tome.

Send this to a friend