Ekonomija

Ibrahimović sa Medoks i Bartonom: Mogućnosti za jaču trgovinu i ulaganja između Velike Britanije i Crne Gore

Foto: Vlada Crne Gore

KkriPotpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović susreo se danas sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks i britanskim komesarom za trgovinu Krisom Bartonom, saopšteno je iz tog resora.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je uvijek bilo važan partner i prijatelj Crne Gore, vjerujem da će naši susreti i inteviziranje komunikacije doprinijeti snaženju inače dobrih bilateralnih odnosa. Međutim, jasno je da prostora za poboljšanje saradnje, naročito u ekonomsko-trgovinskim odnosima ima. Imajući u vidu razvoj Crne Gore kao turističke destinacije, naš prioritet je nastavak modernizacije infrastrukture u svim vidovima saobraćaja i tu vidim mogućnosti za značajna investiciona ulaganja“, istakao je Ibrahimović na početku susreta.

Britanska ambasadorka kazala je da je sastanak bio važna prilika da se iznesu očekivanja da u pravom trenutku krenemo naprijed sa bilateralnim trgovinskim sporazumom između dvije zemlje. Kako je istakla, Ujedinjeno Kraljevstvo ima značajno iskustvo u razvoju infrastrukture, uključujući transport i obnovljivu energiju.

Britanski komesar Barton je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo jako cijeni svoje partnerstvo s Crnom Gorom, te dodao da vide velike mogućnosti za jaču trgovinu i ulaganja između UK i Crne Gore”, dodao je on.

„Završetak prve dionice auto-puta i podaci koje imamo sa terena kada je u pitanju njena eksploatacija daju nam određeni optimizam i naši napori su sada usmjereni na pripremi neophodne planske dokumentacije kako bi bili spremni za međunarodni poziv zainteresovanim investitorima za nastavak realizacije narednih dionica” naglasio je potpredsjednik Ibrahimović.

On je takođe razgovarao o energetici, kao važnoj temi, kojom se bave sve zemlje, bez obzira na veličinu ili ekonomsku snagu. Prezentovao je niz aktivnosti na usklađivanju zakonskog okvira i strateških dokumenata i planova u ovoj oblasti koji će omogućiti stranim investitorima da jednostavnije i uz jasne procedure planiraju ulaganje svog kapitala u razvojne projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije.

„Crna Gora obiluje velikim potencijalima u oblasti vjetro, hidro i solarnog potencijala, uz dobar poslovni ambijent i podršku institucija, dobro došli su svi kredibilni strani investitori. Ujedinjeno Kraljevstvo uspješno sprovodi „zelenu tranziciju“ i vjerujem da bi iskustva i praktična znanja stručnjaka bila vrlo korisna za crnogorsku administraciju u periodu koji je pred nama”, kazao je Ibrahimović.

On je takođe razgovarao o Trgovinskom sporazumu između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore ukazajući na važnost tog dokumenta kao polazne osnove za snažniju saradnju dvije države i zaključio da možemo doprinijeti razvoju ekonomske i trgovinske razmjene, jer potencijala svakako ima.

„Kao vrijedan potencijal, kojem treba posebno posvetiti pažnju i pružiti uvid investitorima u projekte koje treba razvijati je i turistički potencijal sjevera Crne Gore. U određenoj fazi realizacije su izgradnja ski centara na nekoliko lokacija i tu postoji prostor za ozbiljne strane investitore za izgradnju luksuznih hotelskih kompleksa, a uz odlične uslove za proizvodnju organske hrane postoji mogućnost za kreiranje atraktivnog turističkog proizvoda”, zaključio je Ibrahimović.

Send this to a friend