Ekonomija

ICT tržište spremno da ponudi tehnička rješenja za elektronsku fiskalizaciju

Skoro 90 učesnika sastanka održanog u Privrednoj komori pokazatelj su interesovanja i spremnosti ICT tržišta da ponudi tehnička rješenja za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije, saopštili su iz danas Poreske uprave Crne Gore.

“Imajući u vidu da je Poreska uprava nedavno objavila Funkcionalnu i Tehničku specifikaciju projekta na osnovu kojih će ICT kompanije i stručnjaci biti u prilici da tržištu ponude tehnička rješenja koja ispunjavaju preduslove za omogućavanje fiskalnog servisa, odnosno praktičnu primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i implementaciju projekta elektronske fiskalizacije, sastanak je bio prilika da predstavnici Poreske uprave i projektnog tima izvođača projekta sa predstavnicima Udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija razmotre eventualne nejasnoće u pomenutoj dokumentaciji, kao i moguće izazove koje isti imaju na izradi rješenja za tržište”, navode u toj instituciji.

Kako ističu sastanak je dio aktivnosti Poreske uprave na upoznavanju poreskih obveznika, ICT kompanija i ostalih stejkholdera sa projektom elektronske fiskalizacije, kako bi se omogućila blagovremena i potpuna priprema istih za početak primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od 1. januara 2021. godine, do kada i sistem Poreske uprave i sistemi poreskih obveznika treba da ispune sve neophodne preduslove za vršenje elektronskog servisa, odnosno automatski prenos podataka o izvršenim transakcijama.

Projekat elektronske fiskalizacije se sprovodi kao četvrta komponenta projekta „Reforma poreske administracije“, finansiran je kroz zajam Svjetske banke i ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije i unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Send this to a friend