Ekonomija

Imovina Brodogradilišta ponovo na prodaju, početna cijena 3,6 miliona

Foto: Boka News

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je danas novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 3,6 miliona, ne uključujući zalihe alata i materijala.

Na prodaju su ponuđena dva poslovna prostora površine 671 i 368 metara kvadratnih, po početnim cijenama od 760,910 eura, odnosno 393,010 eura.

Prodaje se i kancelarijski namještaj i oprema po početnoj cijeni od 29,080 eura.

U tenderu je objašnjeno da se dva poslovna prostora i kancelarijski namještaj i oprema prodaju kao cjelina.

Na prodaju su ponuđene i portalne okretne dizalice po početnoj cijeni od 525,300 eura i Hammelman pumpa sa opremom za 31,800 eura.

Prodaje se i zemljište u Bijeloj, na dvije katastarske parcele, po početnoj cijeni od 1,42 miliona eura, odnosno 379,850 eura.

Na prodaju su ponuđene i zalihe alata i materijala u upotrebi, specificirane u posebnim spiskovima istaknutim na oglasnim tablama Privrednog suda, čija je knjigovodstvena vrijednost evidentirana u iznosu od 617,670 eura, odnosno 532,010 eura.

Prodaje se i stambeni prostor u zgradi u naselju Topla u Herceg Novom, po početnoj cijeni od 51,320 eura.

Prodaja ponuđene imovine biće organizovana prikupljanjem pisanih ponuda, koje se mogu dostavljati Privrednom sudu do 18. juna do 11 sati. Njihovo otvaranje zakazano je u 11.45 časova.

Ponude mogu dostavljati građani i preduzeća koji uplate depozit od deset odsto od početne cijene imovine za koju se dostavlja ponuda.

Uslovi za otvaranje ponuda biće ispunjeni ukoliko do navedenog roka bude dostavljena makar jedna.

Kriterijum za odabir ponuda je isključivo najveća ponuđena cijena.

Ukoliko izabrani ponuđač odustane od date ponude, stečajni upravnik će proglasiti za kupca drugog ponuđača sa najvećom ponuđenom cijenom, koja nije manja od početne.

Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuđača i unovčenju imovine stečajnog dužnika, stečajni upravnik će donijeti najkasnije osam dana od otvaranja ponuda.

Odustanak odabranih ponuđača od date ponude ili zaključenja ugovora, ima za posljedicu gubitak uplaćenog depozita.

Ponuđačima koji ne budu odabrani, uplaćeni depozit će se vratiti u roku od pet dana od prodaje ili proglašenja oglasa neuspješnim.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu otvoren je 2015. godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura.

Na jednom od prethodnih tendera, Autoprevoz “Bajović” iz Nikšića kupio je vozni park za 107,530 eura, dok su na ranijim tenderima prodati veliki i mali dok.

Veliki dok je za 11 miliona eura prodat kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla iz Litvanije, a mali Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske za 2,1 milion eura.

Stečajni upravnik, Žarko Ostojić, je sredinom septembra prošle godine odobrio prodaju imovine tog preduzeća koja se nalazi u koncesionom području, konzorcijumu koji čine Adriatic Marinas i Damen za 2,65 miliona eura.

Konzorcijum koji čine holandski Damen i Adriatic Marinas, koji upravlja Porto Montenegrom, jedini je dostavio ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela.

Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina, uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona eura.

Send this to a friend