Ekonomija

Impresivan turistički rast pozicionirao Crnu Gori kao vrhunsku destinaciju

Savjet za turizam je danas na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta premijer Duško Marković, konstatovao da turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne 2018. godine što ukazuje da će i 2019. godina biti veoma uspješna turistička godina.

Marković je konstatovao da je impresivan rast turizma kao vodeće privredne grane i po obimu i po finansijskim efektima ponovo pozicionirao Crnu Goru kao vrhunsku turističku destinaciju što je rezultat za pohvalu ne samo Vlade već cjelokupne turističke privrede i svih aktera uključenih u crnogorski turizam.

U prva tri mjeseca 2019. godine Crnu Goru je posjetilo 166.628 turista, što je 38,15 odsto više nego u istom periodu 2018. dok je registrovano 645.630 turističkih noćenja – 22,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Podaci o turističkom prometu koji evidentiraju lokalne turističke organizacije pokazuju povećanje od prosječno 15,33 odsto u prve 23 sedmice ove godine (zaključno sa 14. junom) u odnosu na isti period 2018. godine. Ovi podaci utoliko su značajniji ima li se u vidu da je prošle godine, u kojoj je crnogorski turizam potukaio sve rekorde, broj turista povećan za 10,24 odsto u odnosu na 2017, a broj noćenja za 8,17 odsto.

Porast broja turista i broja noćenja pratio je i rast prihoda – u 2018. za 8,59 odsto više nego u 2017, a u prvom kvartalu ove godine prihod je povećan za 7,9 odsto u odnosu na rekordnu 2018. godinu kada je Crna Gora prvi put premašila milijardu eura prihoda od turizma.

U Izvještaju je konstatovano da poseban kvalitet predstavljaju činjenice da turističke sezone iz godine u godinu počinju ranije i traju duže. Značajan rast broja turista u kolektivnom smještaju ostvaren je sa tržišta Njemačke (broj dolazaka za prva četiri mjeseci veći je pet puta u odnosu na isti period prošle godine), duplo veći promet evidentiran je sa tržišta Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (uvećanje za 32,25 odsto), Francuske (uvećanje za 11,23 odsto) i Poljske (uvećanje za 10,24 odsto).

Konstatovao je da su ovako dobri turistički trendovi, rezultat prije svega poboljšanja kvaliteta smještajnih kapaciteta i razvoja novih turističkih sadržaja i ponude. Samo u mandatu ove Vlade otvoreno je oko 70 hotela uglavnom kategorije četiri i pet zvjezdica, samo u prošloj godini podržano oko 30 projekata vezanih za razvoj proizvoda. Unaprijeđena je aviodostupnost i realizovane brojne aktivnosti na promociji turističke ponude od strane Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja u turizma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

Bogami vrhunska, takav dozivljaj turista ce rijetko dje sresti. Zamisli kad sleti na PG aerodrom pa krene put Ulcinja, cekaj u koloni kod Virpazara, cekaj u koloni kod Sutomora, cekaj pred Ulcinj, to je garantovano jedinstven dozivljaj.

Bnjj
Gost
Bnjj

Zato nam se iseljava narod da radi u inostranstvo sve teče u CG med i mlijeko sve laž narodne kuhinje se sve više otvaraju

Send this to a friend