Ekonomija

Indeksi na Montenegroberzi u crvenom

Montenegroberza

Pad prometa i indeksa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Vlada usvojila Predlog ugovora o izvršenju put opcije i povećala vlasnički udio u Elektroprivredi (EPCG) na 70,16 odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 0,7 odsto na 787,2 poena, a MONEX neznatno na 10.164,2 boda.

Promet je iznosio 84,14 hiljada eura i bio je sedam puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 81 transakciju, a najveći udio u prometu imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke.

Vlada je početkom sedmice usvojila Predlog ugovora o izvršenju put opcije, kojim je predviđeno da država uplati 68,9 miliona eura za 17,25 miliona akcija EPCG.

“Predlogom ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7,83 miliona akcija, država uplati 68,9 miliona eura za 17,25 miliona dionica”, navodi se u saopštenju Vladine Službe za odnose sa javnošću.

Neto dobit EPCG u prvom kvartalu je iznosila oko 31 milion eura. Prihod EPCG u prvom tromjesečju iznosio je 91,7 miliona eura, što je 14,3 odsto više od plana i 32 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Akcija EPCG zadržala se na prošlosedmičnih 2,8 eura.

Montenegroberza je od utorka blokirala trgovanje akcijama pljevaljskog Rudnika uglja tokom procesa u kojem bi EPCG trebalo da ih preuzme. Ta odluka se donosi u skladu sa rješenjem Komisije za tržište kapitala o obustavi trgovanja akcijama Rudnika tokom postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje od EPCG.

Dionica Luke Bar oslabila je deset odsto na 21,6 centi. Uprava Luke Bar i sindikat tog preduzeća potpisali su sporazum po kojem će radnicima biti isplaćeno 2,3 miliona eura.

Taj novac će biti isplaćen za neto zarade radnika kojima su isplaćivane umanjivane plate u periodu od šest i po godina. Za bruto zarade će morati da dodaju još milion i po, pa će ukupan iznos koji će se isplatiti radnicima biti 3,8 miliona eura.

Oslabila je i akcija Crnogorskog Telekoma, 3,1 odsto na 1,55 eura. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijeće optužnicu protiv bivših čelnika Crnogorskog Telekoma, Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, za koje se sumnja da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito, sebi i drugima, pribavili 2,3 miliona eura tokom privatizacije kompanije.

Vijestima su to nezvanično potvrdili iz SDT-a i dodali da će optužnica biti podnijeta narednih dana. Zvanično, iz te institucije su saopštili da se donošenje odluke u predmetu Telekom očekuje u narednom periodu.

Iz SDT-a su kazali da će sa pravosudnim organima Mađarske komunicirati vezano za pet osoba koje su u vrijeme zaključenja ugovora bile članovi Odbora direktora Telekoma i još dvije iz te države, koje su nakon privatizacije bile na odgovornim funkcijama u firmi.

Rasle su akcije Port of Adria 9,1 odsto na 12 centi, Zetatransa 1,1 odsto na 57 centi, Insitututa “Simo Milošević” 8,7 odsto na 25 eura, Jugopetrola 0,4 odsto na 11,8 eura i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera neznatno na 6,31 eura.

Montenegro Airlines (MA) završio je prošlu godinu u minusu od 4,61 milion eura, čime je nagomilani gubitak nacionalne aviokompanije porastao na skoro 76,5 miliona eura, pokazuju podaci iz izvještaja u koji su Vijesti imale uvid.

Gubitak državne kompanije smanjen je dva i po puta u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 11,47 miliona eura.

Fondovima je trgovano za ukupno 4,55 hiljada eura. Eurofond je oslabio 1,5 odsto na 0,65 centi, a Trend 2,6 odsto na 7,61 cent.

Promet na podsegmentu slobodnog tržišta akcija iznosi 13,02 hiljade eura.

Evropska komisija (EK) ocijenila je u Izvještaju o napretku, objavljenom ove sedmice, da je Crna Gora ostvarila određeni napredak u pogledu ekonomskih kriterijuma, ali su potrebni dodatni napori da bi se prevazišli uporni izazovi, naročito visok nivo javnog duga.

“U pogledu ekonomskih kriterijuma, Crna Gora je ostvarila određeni napredak i umjereno je pripremljena u razvijanju funkcionalne tržišne ekonomije”, navodi se u Izvještaju.

Iz EK je ocijenjeno da su makroekonomska i fiskalna stabilnost ojačani, ali da su potrebni dodatni napori da bi se prevazišli uporni izazovi, naročito visok nivo javnog duga.

Send this to a friend