Ekonomija

Inovativnim idejama do besplatnog prostora za biznis na Cetinju

Biznis inkubator i Inovativni centar, koji će se nalaziti u upravnoj zgradi nekadašnje fabrike „Košuta“, na Cetinju, biće otvoren 13. novembra, a tada će biti raspisan i konkurs za pojedince i preduzetnike koji imaju kreativne i inovativne ideje, te koji su voljni da ih realizuju kroz pokretanje sopstvenog biznisa, kako bi im se obezbijedio besplatan prostor, saopšteno je danas iz Prijestonice Cetinje.

Rekonstrukcija upravne zgrade nekadašnje fabrike „Košuta“ u kojoj će se nalaziti Biznis inkubatori i Inovativni centar u završnoj je fazi.

Biznis inkubator

U Prijestonici ističu da će biznis inkubatorima, namijenjenim preduzetnicima koji teže razvoju različitih biznis ideja, rukovoditi Biznis centar Cetinje.

Direktor Biznis centra, Luka Jovićević, kazao je da će Biznis inkubatori i Inovativni centar pružati usluge i podršku svim našim sugrađanima koji planiraju da započnu sopstveni biznis.

„Oni će omogućiti pokretanje start up biznisa i realizaciju njihovih ideja, što će biti snažan podsticaj razvoju preduzetništva u našem gradu, ali i otvaranju novih radnih mjesta. U Biznis inkubatoru definisani su posebni prostori za nova preduzeća u razvoju, kojima će se obezbijediti poslovni prostori, infrastruktura kao i druge usluge i pogodnosti“, kazao je Jovićević i dodao da je cilj Biznis inkubatora da pomognu razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća tokom prvih godina poslovanja.

Pojasnio je da nova i postojeća preduzeća mogu boraviti u Biznis inkubatoru u periodu od tri do pet godina, po povlašćenim kriterijumima i dodao kako je otvaranje Biznis inkubatora na Cetinju početak jednog šireg projekta koji je vezan za smanjenje nezaposlenosti i razvoj preduzetništva.

„Prijestonica Cetinje je među prvima u Crnoj Gori formirala čitav set programa podsticajnih mjera u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta i otvaranja novih radnih mjesta. Mladi ljudi treba da razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa i svoje ideje pretoče u stvarnost, u čemu će im kroz ovaj program pomoći Prijestonica Cetinje“, istakao je Jovićević.

Biznis inkubator

Podsjeća da je u minulom vremenu izrađena prostorno – planska dokumentacija za cjelokupno gradsko područje ali i šire, što je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone.

Takođe, donijeta je Odluka o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva, čime su ponuđeni i podsticajni pakete i za one koji žele ulagati van biznis zona, a u pravcu poboljšanja turističke ponude i razvoja ruralnog područja.

Jovićević je objasnio da ti podsticaji, između ostalog, sadrže i umanjenje naknade za komunalno opremanje zemljišta, umanjenje poreza na nepokretnost, finansijsku participaciju za svako otvoreno radno mjesto, besplatnu izradu biznis planova, obezbjeđivanje stručnog saradnika za komunikaciju sa lokalnom upravom, finansiranje pripravnika i čitav niz drugih povoljnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Inkubatur
Gost
Inkubatur

Mogu li mi oni predlozit dje da ulozim 2€ sto mi je djede ostavijo ( osim na Cetinje) nemam para na bačanje .

Wild and ugly
Gost
Wild and ugly

Bi li uspio sa idejom o čokoladnim bombonama za dobru probavu

Ćotek
Gost
Ćotek

DPS moleri – kreče što je Tito podiga.

Send this to a friend