Ekonomija

Inspekcija da objavi imena svih koji prodaju lažni med

Ilustracija

Pčelari u Crnoj Gori ne mogu u potpunosti da se zaštite od trgovaca koji na tržištu naše zemlje prodaju lažni med, obmanjuju potrošače i prave veliku štetu čitavoj državi, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić.

U posljednjem izvještaju Uprave za bezbjednost hrane navedeno je da su inspektori van prometa stavili i ocijenili nebezbjednim 75 kilograma meda, 18 kilograma orašastih plodova u medu i 32 litara maslinovog ulja, a laboratorijski rezultati pokazali su da je određena količina koju su prodavali kao med, zapravo “falisifikat”, jer je u pitanju bio gusti, šećerni sirup.

<<<Neki pčelari kupcima podvalili šećerni sirup<<<

“Šećerni sirup koji su prodavali trgovci koje je uhvatila inspekcija žele lako da dođu do zarade koja je nepoštena i opasna, jer su kao med predstavili nešto što nema ljekovito dejstvo meda. Oni prave sirup, odnosno slad i to se ni u kom slučaju ne može nazvati medom, to se pravi od šećera sa maslačkom, borovim iglicama, dodaju se arome koje je lako naći na tržištiu. Nažalost, toga ima mnogo na prometnim mjestima kao što su raskrsnice, oni to prodaju pored puta ili pored vjerskih objekata, uglavnom u toku turističke sezone”, pojasnio je Miljanić.

Ima nade, kako kaže, da se ovaj problem riješi, ali će pčelarima trebati vremena i pomoći od države, koju, kaže, za sada imaju.

“U zajedničkim akcijama radimo sve da nađemo najbolja rješenja i da se ovom problemu suprotstavimo. Pčelarima, potrošačima, ali ni čitavoj državi ne ide u prilog ono što se u posljednje vrijeme dešava na tržištu, a to je da je više onih koji falisifikuju med. Ja sam za rigorozne mjere, a to je da inspekcija objavi imena svih onih koje uhvati da prodaju lažnjake, jer se moramo izdvojiti mi pošteni od onih koji to nijesu”, istakao je Miljanić.

Smatra da inspekcijske i carinske službe rade sve što je u njihovoj moći da spriječe švercere meda, ali da je to jako težak posao jer su “prevaranti prilično vješti”.

Prema njegovim riječima, najveći problem je to što se med lako švercuje i što nekada ni stručnjaci ne mogu “golim okom” da prepoznaju da li je u pitanju falisfikat.

U organizaciji na čijem je čelu, kako kaže nijesu imali nekog ko je kažnjen zbog prodaje meda lošeg kvaliteta, a spremaju se da nabave i opremu za pakovanje i tako unaprijede proizvodnju.

Na pitanje kako kupac da prepozna pravi med, Radule Miljanić kaže da je jedna od najsigurnijih metoda polenov prah.

“Najsigurnija metoda porijekla meda je polenov prah. Ipak, ima švercera koji melju polenov prah i ubacuju ga u med koji nije pravi i tako ga prodaju po visokim cijenama”, upozorava on.

On naglašava da se pravi med mora ušećeriti i to od vrha do dna.

“Ako je u medu veći procenat polenovog praha, onda se on brzo šećeri. To je karakteristično za livadski med. Pravi med treba da se ravnomjerno kristališe. Možete ga testirati tako što podignete kašiku, a nit treba dugo da pada, bez kidanja”, priča Miljanić.

Dodaje i da se uveče na papir može kanuti mala količina proizvoda, a ako je pravi ne treba da “probije” papir do ujutro.

Upozorava da pčelinji proizvod ne smije da stoji na suncu i da na temperaturi većoj od 45 stepeni on postaje štetan.

Radule Miljanić je naveo da su prošle godine inspektori pronašli oko 3.000 kilograma meda najgore kategorije i kvaliteta koji je sličan kineskom, a da je čovjek koji ga je prodavao želio da se učlani u Savez pčelarskih organizacija Crne Gore.

“Došao je iz Vojvodine i u Zeti je napravio prostor za pakovanje meda. Dovozio je med preko Albanije i Tuzi i oko 1,8 eura je bila njegova realna cijena. On je lošeg kvaliteta, ali ga je prodavao kao da je najbolji. Stavio je etiketu na kojoj je pisalo da je to poizvod iz Crne Gore i prodavao ga je najvećim marketima u našoj zemlji. Tražio je čak da se učlani u Savez i da radimo zajedno, ali ga je srećom inspekcija pronašla i zabranila mu prodaju”, rekao je Miljanić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend