Ekonomija

Inspekcija da objavi imena svih koji prodaju lažni med

Ilustracija

Pčelari u Crnoj Gori ne mogu u potpunosti da se zaštite od trgovaca koji na tržištu naše zemlje prodaju lažni med, obmanjuju potrošače i prave veliku štetu čitavoj državi, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić.

U posljednjem izvještaju Uprave za bezbjednost hrane navedeno je da su inspektori van prometa stavili i ocijenili nebezbjednim 75 kilograma meda, 18 kilograma orašastih plodova u medu i 32 litara maslinovog ulja, a laboratorijski rezultati pokazali su da je određena količina koju su prodavali kao med, zapravo “falisifikat”, jer je u pitanju bio gusti, šećerni sirup.

<<<Neki pčelari kupcima podvalili šećerni sirup<<<

“Šećerni sirup koji su prodavali trgovci koje je uhvatila inspekcija žele lako da dođu do zarade koja je nepoštena i opasna, jer su kao med predstavili nešto što nema ljekovito dejstvo meda. Oni prave sirup, odnosno slad i to se ni u kom slučaju ne može nazvati medom, to se pravi od šećera sa maslačkom, borovim iglicama, dodaju se arome koje je lako naći na tržištiu. Nažalost, toga ima mnogo na prometnim mjestima kao što su raskrsnice, oni to prodaju pored puta ili pored vjerskih objekata, uglavnom u toku turističke sezone”, pojasnio je Miljanić.

Ima nade, kako kaže, da se ovaj problem riješi, ali će pčelarima trebati vremena i pomoći od države, koju, kaže, za sada imaju.

“U zajedničkim akcijama radimo sve da nađemo najbolja rješenja i da se ovom problemu suprotstavimo. Pčelarima, potrošačima, ali ni čitavoj državi ne ide u prilog ono što se u posljednje vrijeme dešava na tržištu, a to je da je više onih koji falisifikuju med. Ja sam za rigorozne mjere, a to je da inspekcija objavi imena svih onih koje uhvati da prodaju lažnjake, jer se moramo izdvojiti mi pošteni od onih koji to nijesu”, istakao je Miljanić.

Smatra da inspekcijske i carinske službe rade sve što je u njihovoj moći da spriječe švercere meda, ali da je to jako težak posao jer su “prevaranti prilično vješti”.

Prema njegovim riječima, najveći problem je to što se med lako švercuje i što nekada ni stručnjaci ne mogu “golim okom” da prepoznaju da li je u pitanju falisfikat.

U organizaciji na čijem je čelu, kako kaže nijesu imali nekog ko je kažnjen zbog prodaje meda lošeg kvaliteta, a spremaju se da nabave i opremu za pakovanje i tako unaprijede proizvodnju.

Na pitanje kako kupac da prepozna pravi med, Radule Miljanić kaže da je jedna od najsigurnijih metoda polenov prah.

“Najsigurnija metoda porijekla meda je polenov prah. Ipak, ima švercera koji melju polenov prah i ubacuju ga u med koji nije pravi i tako ga prodaju po visokim cijenama”, upozorava on.

On naglašava da se pravi med mora ušećeriti i to od vrha do dna.

“Ako je u medu veći procenat polenovog praha, onda se on brzo šećeri. To je karakteristično za livadski med. Pravi med treba da se ravnomjerno kristališe. Možete ga testirati tako što podignete kašiku, a nit treba dugo da pada, bez kidanja”, priča Miljanić.

Dodaje i da se uveče na papir može kanuti mala količina proizvoda, a ako je pravi ne treba da “probije” papir do ujutro.

Upozorava da pčelinji proizvod ne smije da stoji na suncu i da na temperaturi većoj od 45 stepeni on postaje štetan.

Radule Miljanić je naveo da su prošle godine inspektori pronašli oko 3.000 kilograma meda najgore kategorije i kvaliteta koji je sličan kineskom, a da je čovjek koji ga je prodavao želio da se učlani u Savez pčelarskih organizacija Crne Gore.

“Došao je iz Vojvodine i u Zeti je napravio prostor za pakovanje meda. Dovozio je med preko Albanije i Tuzi i oko 1,8 eura je bila njegova realna cijena. On je lošeg kvaliteta, ali ga je prodavao kao da je najbolji. Stavio je etiketu na kojoj je pisalo da je to poizvod iz Crne Gore i prodavao ga je najvećim marketima u našoj zemlji. Tražio je čak da se učlani u Savez i da radimo zajedno, ali ga je srećom inspekcija pronašla i zabranila mu prodaju”, rekao je Miljanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Neka prvo objave sta prodaje stari švercer iz Nikšića,lukovljanin V.Đ.
Prodaje sirup od šećera i maslačka i sirup od šećera i bagramova cvijeta.Ima sad dvije tone u magazu.Neka ode inspekcija pa nek vidi

Bane
Gost
Bane

A ja kad kazem moj med je 15e.ovi odma uh skup je. Jeste ali ja imam adresu i pcele da svako vidi nemam puno ali zato cisti livadski i sa podrucja gdje raste zalfija .

Refik
Gost
Refik

To je prava cijena pravog meda15€ , i ne treba ga dat ni jedan cent ispod toga. Ne može da bude jednaka cijena npr. jednog kg čokolade i 1 kg meda koji je lijek,a pčelari znaju koju muku vide dok izvrcaju malo meda i onda da se prodaje za 10 i 12€,ne, samo 15!

Edin
Gost
Edin

Donosi covjek iz BP svaki petak u rozaje med sumnjivog porijekla cijelo proljece imao meda kad ga niko na sjeveru nema ime i prezime istakao na etiketu teglu i kaze ne poznaju me u BP zato prodaje u rozaje

Animus
Gost
Animus

Kazne, kazne, kazne…i to veeeelike….

marica
Gost
marica

Ima ih svud po pijacama pored puteva, cveta sverc ponuda meda,suvenira, maslinovog ulja,prsuta sve fals unistavaju nam turisticku ponudu.

marica
Gost
marica

Sve prevarante prijavit i napisat puno ime i prezime da se zna,a ne ovako pa mi opet kupujemo kod njih.Zabranit prodaju secernog meda i kazniti da im ne pada napamet da vise prodaju.

veki
Gost
veki

oodavno tako rade. nakamionsku pijacu kupe veeću šećera i svako misli da je za trop grožđa, da peče rakiju šećerušu a a nije oni prave gusti šerbet i dodaju u med, ja sam i na sajmu meda u Raovče kad je bilo vidjela čovjeka koji je takav med prodavao. Maslinovo ulje 10 l, suncoketovog ulja 1lmaglinovog promiješaju i svo ulje… Više »

Aleksa
Gost
Aleksa

Ja pcelarim odavno, imam 120 drustava, ova godina nije bila losa, prosla katastrofa e vidite sada meda je bilo oko jezera i do 700 metara nadmorske visine. Nigdje po sjeveru niko nije palio vrcalicu. Kada krenu sajmovi i prodaja meda sve ce biti meda sa sjevera. Ja sam za to sve imenom i prezimenom.

Pcelar
Gost
Pcelar

Ja prodajem samo prirodni med. Ko kupi kod mene jednom stalno kupuje. Jes mozda malo skuplji za nase prilike, po 15 eura, ali je prirodan, zdrav i vrlo kvalitetan. Med je ultimativna hrana i lijek.

bobo
Gost
bobo

Otkad je stručnjak za med ovaj Milljanić kojeg Vojo Đukanovkć godinama drži ns čelu Pčelarskog saveza? Neka insoekcije pročešljaju Pčelarski savez k Rekru kojoj je gofinama direktor kso srednjoškolac i radnik KAP-a

Momir
Gost
Momir

Vojo je stari svercer meda i krtole.
Kod njega se vrca sećerna pulpa, pa se začini sokom od trava ,maslacka i lipe.U bačve od 200 l to muti

Rozaj
Gost
Rozaj

Prvo pcelare proveriti, kakvog je kvaliteta njihov med

COBER
Gost
COBER

Bitangi ima svuda! Zato, imena,prezimena i ostale lične podatke, kako nebi došlo do zabune! I naravno debeeele kazne,da im se ne isplati rizikovati. I to u svim oblastima.

Vukasin V.
Gost
Vukasin V.

Obavezno. A i ove sto calaju cigarete godinama, ako smiju.

Wabyske
Gost
Wabyske

Gospodine Miljanić, samo provjerite vaše predsjednike udruženja i kako to da su pojedini imali meda tokom poslednje dvije godine kad su pčele jedva imale za sebe

Send this to a friend